VI.BE

Steunpunt voor artiest
en muzieksector

Starten als producer

Je eigen tracks producen, beats, remixes of edits maken? We hebben de belangrijkste informatie gebundeld om goed voorbereid van start te gaan!

Laatst bewerkt op 23.11.24

Advies
© nina vandeweghe

© nina vandeweghe

Learn to produce

Net zoals bij het leren spelen van een instrument of dj’ing, zet je jouw eerste stappen als producer vaak DIY. Je ontdekt het via vrienden en leert de basics bijvoorbeeld met behulp van online tutorials, zoals via het YouTube-kanaal van de Brusselse Underdog Electronic Music School


Daarnaast zijn er tal van concertclubs (zoals Trix of Het Depot), jeugdhuizen en overige organisaties die lessen of workshops aanbieden. Sinds enkele jaren kan je trouwens ook terecht binnen het Deeltijds Kunstonderwijs (de muziekacademie) voor een opleiding producing.

Gear & software

In principe zijn een computer en een Digital Audio Workstation al wat je nodig hebt om van start te gaan. Digital Audio Workstations (DAW’s) zijn de productiesoftware waarin je aan de slag gaat. De meest gebruikte DAW’s vandaag zijn Ableton Live, Logic Pro, Pro Tools, FL Studio, Studio One, Cubase en Reason. Fun fact, FL Studio, vroeger FruityLoops, is de pionier onder de DAW’s en werd eind jaren 1990 ontwikkeld in … jawel, België.


Bepalen met welke DAW je het liefst werkt is iets heel persoonlijk. YouTube staat vol met vergelijkende video's. Ableton is veruit de meest gebruikte DAW binnen de ‘dance’ wereld, terwijl binnen de hip hop en trap dan weer FL Studio en Logic populair zijn. De prijzen van DAW’s variëren van €100 tot een tienvoud daarvan. Gelukkig werken zowat alle DAW’s met een gratis proefperiode die tot wel 90 dagen kan duren. Test er dus gerust verschillende uit!


Naast een laptop en een DAW zijn de opties wat gear betreft eigenlijk oneindig. Je zal al snel ontdekken dat een koptelefoon, studiomonitors, een midi-keyboard en een audio interface met preamp geen overbodige luxe zijn. Daarnaast kiezen vele producers ervoor om hun setup uit te breiden met microfoons, synthesizers, drumcomputers en andere instrumenten.

Aan de slag

Voor je aan eigen creaties begint, kan het leerrijk zijn om je favoriete tracks van andere artiesten te gaan ontleden en analyseren. Welke instrumenten en layers hoor je? Hoe zit de songstructuur in elkaar? Hoe verloopt het arrangement? Kortom, hoe zijn de tracks opgebouwd? Naast het trainen van je gehoor spreekt het ook voor zich dat een basiskennis muziektheorie altijd van pas zal komen.

Bij wijze van oefening kan je eens proberen om een bestaand nummer naar je hand te zetten met een edit of remix. Stel je daarbij zeker de volgende vragen: Wat zijn de kenmerkende elementen van het nummer en hoe ga je daar creatief mee aan de slag? Hoe kan je het nummer beter maken of een persoonlijke touch geven? Blijf je dicht bij het origineel of ga je voor een radicale herwerking? Welke sounds wil je gebruiken en welke ‘feel’ wil je aan de track geven? Het kan allemaal helpen om je eigen creatieve proces op gang te brengen.

Let wel op: Wanneer je de herwerkte versie naar buiten wilt brengen, moet je ook altijd rekening houden met het auteursrecht! Een edit of remix mag je niet zomaar releasen. Hetzelfde geldt trouwens voor het gebruik van samples.

Remix vs. edit

Vergis je niet, een remix en een edit zijn niet hetzelfde. Voor een remix gebruik je de originele stems van de track. Dit zijn de lagen waaruit een track is opgebouwd, zoals de drums, bas en de vocals. Tenzij je deze stems illegaal verkregen hebt, is dit in principe dus altijd met medeweten van de auteur van de originele track. Een remix klinkt vaak volledig anders dan het origineel, bijvoorbeeld omdat de track in een heel ander genre werd herwerkt. Samengevat, is een remix een legale, nieuwe mix van een nummer waarbij stems (bas, drums, zang, melodie, …) worden gegeven aan een artiest die het originele nummer remixt.

Bij edits wordt meestal geknipt en geplakt om het origineel uit te breiden of opnieuw te arrangeren met minimale of zelfs zonder toegevoegde elementen. Denk bijvoorbeeld aan radio edits, waarbij artiesten zelf verkorte versies van hun originele tracks releasen, zodat een banger die bijvoorbeeld aanvankelijk bedoeld was om in clubs te draaien, nu ook aan de voorwaarden voor de radio voldoet. Maar denk ook aan de vele disco edits die enkele jaren geleden verschenen, waarbij oude disco tracks gequantized werden en voorzien van een stevige kick en snare, zodat er makkelijker mee gemixt kan worden.

Mixing skills

Als je alle elementen van je track bij elkaar hebt, komt het erop aan om ze samen te voegen tot een coherent geheel. Er is een verschil tussen “in the box” mixing en “out of the box” mixing. In the box betekent dat je je muziek enkel mixt op je computer, terwijl out of the box impliceert dat je ook hardware gebruikt zoals een mixingconsole en andere processoren.


Om ervoor te zorgen dat de track goed klinkt op alle soorten speakers, kan je de afgewerkte mix ook best (laten) masteren. Op die manier klinkt het niet alleen goed in je homestudio, maar ook door simpele oortjes, de autoradio of net op heel grote soundsystems.

What's in a name

Wanneer je klaar bent om naar buiten te komen met je producties wordt het tijd om na te denken over een goede artiestennaam. Niet altijd gemakkelijk, maar wel ontzettend belangrijk als eerste visitekaartje. Check wel best even of er geen andere artiest actief is met dezelfde naam. Denk ook zeker aan de vindbaarheid op Google, streamingplatformen en sociale media. Meer info over het kiezen van een naam en de bescherming ervan vind je hier.

Spelen voor een publiek

Heb je als producer ook de ambitie om op het podium te staan? Dan zijn er grofweg twee pistes. Of je kiest voor een elektrische live show, of je verwerkt je tracks in dj-sets. Artiesten als Niels Orens, Jennifur, Yokocho of Poldoore kiezen veelal voor het eerste, waardoor je ze ook sneller gaat terugvinden in een concertzaal dan in een nachtclub. Charlotte De Witte of Pegassi zie je dan weer enkel als dj aan het werk, maar ze draaien wel zo goed als altijd hun eigen tracks in hun set. Vind vooral voor jezelf uit wat je het liefst doet of waar je ambities liggen. 


Wat altijd geldt: een voorbereide show of set brengt rust en vertrouwen met zich mee. Meer tips & tricks vind je hier.

Afspraken met organisatoren

Het is ook altijd aan te raden om de afspraken die je met de organisator maakt even op papier te zetten. In een contract voor een show leg je samen de specifieke en algemene voorwaarden vast die van toepassing zullen zijn voor, na en tijdens jouw live show of dj-set. In bijlage kan je ook nog technical en hospitality riders toevoegen. Daarin leg je vast wat je wensen zijn op het gebied van technisch materiaal, catering en guestlist. Als beginnend artiest vraag je beter geen emmers champagne. Dat kan fout overkomen. 

Betaald worden

Wanneer je gaat optreden ben je in principe aan het werk en moet je daar ook correct voor vergoed worden. Vermijd handje contantje en sta erop om legaal te worden uitbetaald. Voor beginnende artiesten is dit niet zo eenvoudig, maar er bestaan wel degelijk verschillende opties. Hoeveel kan je vragen voor een live show of dj-set? Veel hangt natuurlijk af van je bekendheid, de locatie en organisatie, maar bekijk ook zeker onze tips voor het bepalen van je gage.

Verder verdiepen? Leer een instrument!

Je moet geen topmuzikant zijn om een goede producer te worden, maar het beheersen van één of meerdere instrumenten helpt je wel een stuk vooruit in het creatieproces. Hoe klinken ze? Wat kunnen ze? Op welke manier worden ze gebruikt in een track? Meer info over het aanleren van een instrument vind je hier


Deze vier instrumenten kunnen je al een heel einde op weg helpen:

  • Piano: hoogstwaarschijnlijk het meest veelzijdige instrument voor een producer. Als je wat op een piano kan tokkelen, kom je al snel heel ver. Of je nu een volledig concept wil uitwerken of een korte muzikale zin wil opnemen: je kan bijna nooit rond de piano of het keyboard heen.

  • Gitaar: gitaar leren spelen kan je helpen bij het uitzoeken van akkoorden en progressies. Het is ook een instrument dat je terugvindt in een zeer breed gamma aan genres. 

  • Bas: zeer onderschat, maar extreem essentieel. De bas definieert samen met de drums de ritme-sectie en is de ruggengraat van je muziek. Hoe die bas juist klinkt, hangt ook af van het instrument dat je gebruikt om die laag op te vullen. Je kan bas spelen op een basgitaar, contrabas, synthesizer, orgel, tuba…

  • Drums: het basiselement van elke dancetrack. Een gevoel voor ritme is uiteraard zeer belangrijk. Het voordeel van drummen is dat je het op zowat alles kan uitoefenen, van tokkelen op de tafel tot het aankopen van een volwaardig drumstel. Verdiep je in ritmes en tempo’s, leer de maat te houden ontdek hoe jij met de juiste slag op je snare of hi-hat mensen aan het bewegen krijgt.

Werk samen

Uit samenwerkingen komen vaak de beste nummers. Je kan een pak leren van andere producers, ze hebben vaak een andere kijk op een track en hebben altijd hun eigen trukendoos. Meestal werkt het ook aanvullend: gebruik de kracht van een andere producer om jouw zwaktes op te vangen en omgekeerd. Ook een stem of instrument kan je track tot een hoger niveau tillen. Ken je goede muzikanten of iemand die geweldig kan zingen/rappen? Give it a try! Geen idee waar je moet beginnen zoeken? Check mzkt zkt mzkt!


We kunnen niet genoeg benadrukken dat goede afspraken over de verdeling van de rechten en inkomsten hier cruciaal zijn. Zet die afspraken ook op papier om latere discussie te vermijden.

Get out there

Link je als producer aan je dj-project en gebruik dat bereik ook om promo te voeren voor je eigen creaties! Probeer je muziek zo goed mogelijk te verspreiden en maak voldoende promo. Een goede releaseplanning kan wonderen doen.


Schakel je netwerk in, zorg ervoor dat andere dj’s jouw producties beginnen draaien en je zal in no time wat bekendheid vergaren. Op die manier zal je zelf ook meer gevraagd worden als dj. Draai ook altijd wat exclusieve nieuwe (eigen) muziek in je sets. Zo kan je nieuwe producties testen op het publiek en creëer je meteen ook extra meerwaarde voor je fans.

Een vraag over jouw situatie? We geven je persoonlijk advies via mail of telefoon.

Wil je een uitgebreide babbel? Stuur een mailtje en we plannen een adviesgesprek via videocall of bij ons op kantoor.