VI.BE

Steunpunt voor artiest
en muzieksector

Van dj tot producer

Ben je een onwaarschijnlijk straffe dj en wil je een trapje hoger geraken? Dan is het zeker een goed idee om aan het remixen te gaan of eigen nummers uit te brengen die je identiteit te versterken. Alle grote dj’s doen het, maar hoe begin je daar in godsnaam aan? 

Laatst bewerkt op 25.07.24

Advies
© nina vandeweghe

© nina vandeweghe

Graaf dieper

Als dj is je muziekkennis (binnen een bepaald genre) vanzelf al goed; je kent de juiste platen voor het juiste moment. Als producer mag je gerust nog wat dieper in de muziek gaan graven. Probeer er dus nog meer over te weten te komen. Bestudeer nummers die je zelf goed vindt en probeer ze te ontleden en analyseren. Welke elementen hoor je? Hoe verloopt het arrangement? Hoe zijn ze opgebouwd? Naast het trainen van je gehoor kan je als producer ook een basiskennis muziektheorie gebruiken. 

Leer een instrument

Je moet geen topmuzikant zijn om een goede producer te worden, maar het beheersen van één of meerdere instrumenten helpt je wel een stuk vooruit in het creatieproces. Hoe klinken ze? Wat kunnen ze? Op welke manier worden ze gebruikt in een track? Meer info over het aanleren van een instrument vind je hier.

Deze vier instrumenten kunnen je al een heel einde op weg helpen:

  • Piano: hoogstwaarschijnlijk het meest veelzijdige instrument voor een producer. Als je wat op een piano kan tokkelen, kom je al snel heel ver. Of je nu een volledig concept wil uitwerken of een korte muzikale zin wil opnemen: je kan bijna nooit rond de piano of het keyboard heen.
  • Gitaar: gitaar leren spelen kan je helpen bij het uitzoeken van akkoorden en progressies. Het is ook een instrument dat je terugvindt in een zeer breed gamma aan genres. 
  • Bas: zeer onderschat, maar extreem essentieel. De bas definieert samen met de drums de ritme-sectie en is de ruggengraat van je muziek. Hoe die bas juist klinkt, hangt ook af van het instrument dat je gebruikt om die laag op te vullen. Je kan bas spelen op een basgitaar, contrabas, synthesizer, orgel, tuba…
  • Drums: het basiselement van elke dancetrack. Een gevoel voor ritme is uiteraard zeer belangrijk. Het voordeel van drummen is dat je het op zowat alles kan uitoefenen, van tokkelen op de tafel tot het aankopen van een volwaardig drumstel. Verdiep je in ritmes en tempo’s, leer de maat te houden ontdek hoe jij met de juiste slag op je snare of hi-hat mensen aan het bewegen krijgt.

Zoek het niet te ver

Probeer in het begin vooral muziek te maken die jou ligt. De liefde en passie voor een stijl of genre is een gekend fenomeen bij dj’s. Gebruik dit en probeer verder naam te maken binnen een welbepaalde muziekstijl. Zo wordt het gemakkelijker om eigen tracks in je sets te verwerken en krijg je de huidige following ook vlotter mee in het verhaal. Uiteraard is er altijd ruimte voor experiment en hoe meer genres je onder de knie hebt, hoe breder je horizon wordt. Ga het als beginner gewoon niet té ver zoeken. Eenmaal je één stijl volledig begrepen hebt, kan je op naar de volgende! 

Gear

Om muziek te maken en te manipuleren moet je leren werken met de nodige gear, tools en programma’s. Een goede computer is het hart van je studio. Durf hier dan ook in te investeren. Daarnaast zijn ook studiomonitors, een interface, microfoon en koptelefoon van cruciaal belang. Het gebruik van andere gear is veelal subjectief, maar het is veilig om te stellen dat een midi-keyboard een zeer geliefd toestel is onder producers. Je kan er onder andere drums, trompet, gitaar of bas mee inspelen. Sampling pads worden ook veel gebruikt om drums en andere geluiden te triggeren. Het grondig beheersen van je gear is alleszins tien keer belangrijker dan het bezit ervan.

Software

Je zal uiteraard ook moeten leren werken met productiesoftware, ook wel DAW (Digital Audio Workstation) genoemd. De meest gebruikte DAW’s zijn Ableton Live, Cubase, Reason, Pro Tools en Logic. Ableton is veruit de meest gebruikte DAW binnen de dance wereld en werkt met een gratis proefperiode. Downloaden maar! In de hip hop en trap scene is ook Logic (uitsluitend voor Mac) razend populair. De pionier der DAW’s - FruityLoops (FL Studio) - is trouwens 100% Belgisch en werkt ook met een proefperiode.

Herwerk een classic

De zoektocht naar een ‘signature sound’ is niet altijd even gemakkelijk. Bij wijze van oefening kan je eens proberen om een bekend nummer naar je hand te zetten. Stel je daarbij zeker de volgende vragen: hoe kan je het nummer beter maken? Hoe ga je het nummer totaal anders maken? Welke sounds wil je gebruiken en welke ‘feel’ wil je aan de track geven? Wat zijn de kenmerkende elementen van die classic en hoe ga je daar creatief mee aan de slag? Het kan allemaal helpen om zelf zo’n creatief proces op gang te brengen.

Let wel op: de lijn tussen een goeie herwerking en een totale verkrachting van een classic is soms heel dun… Wanneer je de herwerkte versie naar buiten wilt brengen, moet je ook altijd rekening houden met het auteursrecht! Een remix mag je niet zomaar releasen. Hetzelfde geldt trouwens voor het gebruik van samples.

Eeeen... start!

Hoe begin je dan aan een eigen track? De meeste dance nummers hebben drums als basis. Als je hiermee begint kan je vlot verder bouwen met de rest van de elementen: een dikke baslijn, de juiste akkoorden en akkoordprogressies, een catchy melodie eroverheen en tenslotte de arrangementen om de track nog interessanter te maken.

Mixing skills

Als je alle elementen van je track bij elkaar hebt komt het erop aan om ze samen te voegen tot een coherent geheel. Er is een verschil tussen “in the box” mixing en “out of the box” mixing. “In the box” betekent dat je je muziek enkel mixt op je computer, terwijl “out of the box” impliceert dat je ook hardware gebruikt zoals een mixingconsole en andere processoren.

Om ervoor te zorgen dat de track goed klinkt op alle soorten speakers, kan je de afgewerkte mix ook best (laten) masteren. Op die manier klinkt het niet alleen goed in je homestudio, maar ook door simpele oortjes of kleinere speakers.

Werk samen

Uit samenwerkingen komen vaak de beste nummers. Je kan een pak leren van andere producers, ze hebben vaak een andere kijk op een track en hebben altijd hun eigen trukendoos. Meestal werkt het ook aanvullend: gebruik de kracht van een andere producer om jouw zwaktes op te vangen en omgekeerd. Ook een stem of instrument kan je track tot een hoger niveau tillen. Ken je goede muzikanten, zanger(e)s(sen) of een geweldige rapper/rapster? Give it a try!

We kunnen niet genoeg benadrukken dat goede afspraken over de verdeling van de rechten en inkomsten hier cruciaal zijn. Zet die afspraken ook op papier om latere discussie te vermijden!

Get out there 

Link je als producer aan je dj-project en gebruik dat bereik ook om promo te voeren voor je eigen creaties! Probeer je muziek zo goed mogelijk te verspreiden via de juiste kanalen. Een goede releaseplanning kan wonderen doen.

Schakel je netwerk in, zorg ervoor dat andere dj’s jouw producties beginnen draaien en je zal in no time wat bekendheid vergaren. Op die manier zal je zelf ook meer gevraagd worden als dj. Draai ook altijd wat exclusieve nieuwe (eigen) muziek in je sets. Zo kan je nieuwe producties testen op het publiek en creëer je meteen ook extra meerwaarde voor je fans.

Een vraag over jouw situatie? We geven je persoonlijk advies via mail of telefoon.

Wil je een uitgebreide babbel? Stuur een mailtje en we plannen een adviesgesprek via videocall of bij ons op kantoor.