VI.BE

Steunpunt voor artiest
en muzieksector

Een instrument leren

Een instrument leer je niet zomaar van de ene dag op de andere. Het vergt talent, maar vooral doorzettingsvermogen en oefening. Denk goed na welk instrument je wil leren. Aangezien je er tijd en moeite in zal steken, kies je maar beter een instrument dat je graag hoort en echt bij jou past. Het zal mee je slaagkansen bepalen.

Laatst bewerkt op 03.12.24

Advies
© nina vandeweghe

© nina vandeweghe

De meest gekende manier om een instrument te leren spelen, zangles te volgen of te leren producen, is de muziekschool. De lessen in het deeltijds kunstonderwijs (DKO) volgen het klassieke schooljaar en focussen op verschillende stijlen. Je kan kiezen voor een opleiding klassieke muziek, jazz & lichte muziek en in sommige academies zelfs voor een opleiding pop, dj, folk, wereldmuziek of musical. Elk genre en elke opleiding zal een andere focus hebben. 

Als je in een klassieke opleiding zit, zal je na een aantal jaar kunnen meespelen of -zingen met het koor of orkest van de academie. In de jazz & lichte muziek en folk-opleiding zal je in een ensemble zitten, wat dichter aanleunt bij een klassieke ‘band’. Sommige academies bieden ook een opleiding productie en songwriting aan, waar je wekelijks les krijgt over het schrijven, opnemen en producen van muziek. Natuurlijk krijg je ook steeds een grondige opleiding notenleer en zal je ook muzikale culturele vorming volgen over muziekgeschiedenis en muziekanalyse. 

De muziekschool is opgebouwd in 4 graden. In de eerste graad kunnen kinderen tussen 6 en 8 kunnen starten met het leren van een instrument. Je kan ook perfect starten in de tweede graad, voor kinderen vanaf 8 jaar. De derde graad is voor kinderen tussen 12 en 15 jaar en de vierde graad, de laatste, is voor jongeren van 15-18 jaar. Volwassenen starten in de tweede graad, in een verkort traject van 3 in plaats van 4 jaar. Vanaf de vierde graad zal je ook specifieke keuzes kunnen maken: lessen dj, producen, compositie...

Naast de muziekscholen van de overheid (het DKO), bestaan er al heel wat alternatieve muziekscholen. Je krijgt er vaker les in kleinere groepjes, maar ze zijn meestal ook duurder dan de klassieke muziekschool. Hier heb je alvast een aantal bekende alternatieve muziekscholen verspreid over heel Vlaanderen:Make Music (Bree), Musica (Neerpelt), Musicalingua (Ronse), Popcollege (Gent, Brugge, Sint-Niklaas, Leuven), Noise Gate (Ternat), Mind The Voice (Sint-Amands).

Daarnaast hebben ook verschillende muziekcentra zoals Het Depot (Leuven), Muziekodroom (Hasselt), Trix (Antwerpen) of Track (Kortrijk) een uitgebreid lessenaanbod.

Dit is maar het tipje van de ijsberg. Zoek of er bij jou in de buurt een alternatieve muziekschool is door 'muziekschool' en de naam van je gemeente, stad of provincie te googlen of stuur ons een mailtje en we verwijzen je door naar een alternatieve muziekopleiding bij jou in de buurt. 

Vaak zijn muzikanten autodidact en hebben ze zichzelf een instrument aangeleerd. Tegenwoordig is dat eenvoudiger dan ooit tevoren. Op YouTube vind je een hele reeks online lessen terug. Hier vind je alvast een selectie per instrument: 

  • Leer drummen via Drumeo met tips voor absolute beginner tot en met pro.
  • Leer akoestische of elektrische gitaar met Marty Music of in het Nederlands via Gitaar Training Studio.
  • Leer Piano met Lisa van Pianote.
  • Leer met Synthesizers werken dankzij Reverb.com.
  • Leer basgitaar spelen met Scott’s Bass Lessons, de bekendste handschoen op YouTube.
  • Leer zingen met Ken Tamplin, een zangcoach die getipt wordt door Jimmy Fallon en eruit ziet alsof de jaren ‘80 nog lang niet gedaan zijn.

Reverb.com, een online platform om gear te kopen en te verkopen, heeft ten slotte nog een heleboel andere inspirerende video’s op hun YouTube-kanaal en Instagram staan. 

Een vraag over jouw situatie? We geven je persoonlijk advies via mail of telefoon.

Wil je een uitgebreide babbel? Stuur een mailtje en we plannen een adviesgesprek via videocall of bij ons op kantoor.