VI.BE

Steunpunt voor artiest
en muzieksector

Repeteren

In repeteren kruipt heel wat tijd en energie, dus doe je het maar beter in de beste omstandigheden. Hier vind je wat tips om je repetities zo aangenaam en vruchtbaar mogelijk te maken.

Laatst bewerkt op 21.11.24

Advies
© nina vandeweghe

© nina vandeweghe

Op zoek naar een repeptitieruimte? We got you! We ontwikkelden een tool waarmee je repetitieruimtes in jouw buurt kan ontdekken.

Hou je buren te vriend

Hou je buren te vriend en isoleer je ruimte. Een goeie babbel met de buurman en duidelijke afspraken over wanneer je repeteert zijn natuurlijk al een eerste stap. Als je thuis niet kan repeteren, ga dan op zoek naar een repetitieruimte bij jou in de buurt. Verschillende muziekclubs en jeugdhuizen bieden repetitieruimtes aan. Hoor dus zeker eens bij de muziekclub of het jeugdhuis bij jou in de buurt. Als je geen ruimte vindt, stuur ons dan een mailtje. Laat ons weten waar je wil repeteren, en we verwijzen je door naar een aantal repetitieruimtes bij jou in de buurt.

Zoek een aangenaam geluid

Het ideale klankbeeld voor jouw repetitiekot hangt af van welke muziek je speelt, hoe groot de band is, welke instrumenten meespelen en hoe de opstelling in de ruimte is. Daarnaast zal de akoestiek van jouw ruimte mee bepalen hoe je repetities klinken. Met de nodige aanpassingen kan je de meeste kelders, zolders en garages goed genoeg laten klinken. Absorberende panelen, gordijnen, plafondpanelen of basstraps zijn handig om het geluid aangenaam te maken. Je vindt heel wat informatie over akoestiek in dit artikel over repetitieruimtes bouwen. 

Eierdozen zijn voor eieren

Het is een hardnekkige mythe dat eierdozen een ideale manier zijn om je repetitiekot te isoleren. Bij deze willen we die mythe graag ontkrachten. Eierdozen zullen niets doen aan de klank van je repetitiekot en ze zullen al zeker niet helpen om te isoleren. Laat die eierdozen dus maar liggen in de Colruyt.

Richt je geluid

Om een goede verdeling van het geluid te krijgen, wil je hoofdzakelijk rechtstreeks geluid horen, en zo weinig mogelijk het weerkaatste geluid. Zet je versterkers omhoog, bovenop een stoel of statief, net als de speakers van de zanginstallatie. Zet je gitaar-, bas- of andere versterkers ook niet achter je, maar voor je. Op die manier gaat het geluid rechtstreeks naar jouw oren en hoef je de versterker niet zo luid te zetten om boven de drum te geraken. Alles kan een pak stiller en dat is weer goed voor je gehoor!

Scherm de drum af

Als je boven de drum wil gaan met je gitaar en je stem, zal je de volumeknop van je versterker of van de PA moeten opendraaien. Je moet dus een manier vinden om je drums stiller te laten klinken. Dat kan je doen door er een scherm rond te plaatsen. Met een beetje handigheid kan je zelf een scherm bouwen in een plaatmateriaal dat je aan de binnenzijde bekleedt met een absorberend materiaal. Een eenvoudige oplossing is handdoeken op de toms en tape op de ride en crash. Op die manier zal je de klank al voor een groot deel dempen. Ervaring leert ons wel dat drummers hier vaak niet om staan te springen…

Kom uit je kot, maar niet te vroeg

Repeteren tot je er blauw van ziet, heeft doorgaans weinig zin. Je kan maar echt weten wat je muziek doet als je de confrontatie met het publiek aangaat. Maar te vroeg uit je repetitiekot komen, kan betekenen dat de eerste indruk die je maakt een slechte is. Je nummers door en door kennen, de goeie sound vinden en een evenwichtige setlist samenstellen zijn in elk geval basisvereisten voor je buiten komt.

Plan een PA-repetitie

Als je nieuwe nummers schrijft, is het handig dat je naar elkaar kijkt om te zien wie welke akkoord speelt, of er overgangen aankomen, etc. De dynamiek op een podium is vaak heel anders. Om er voor te zorgen dat je zo zeker mogelijk op het podium staat, kan je een PA-repetitie inplannen. Dit is een repetitie samen met een geluidsman op het podium van een concertzaal of jeugdhuis. Tijdens de soundcheck is er vaak te weinig tijd om je sound uit te puren. Met een PA-repetitie kan de live-sound van je band verder groeien én zal je nooit meer aarzelen als ze je vragen wat je graag in je monitor hebt. Spreek dus zeker eens een jeugdhuis of concertzaal bij jou in de buurt aan voor een PA-repetitie. 

Besteed je tijd nuttig – discussiëren kan thuis ook

De agenda’s naast elkaar leggen of de tracklist van de demo-cd bespreken kan je thuis ook, daar heb je geen repetitiekot voor nodig. Probeer op voorhand een idee te hebben van wat je tijdens een repetitie wil doen, en werk daar dan ook aan. Kies één iemand in de band die hierin de leiding neemt. Anders verspil je tijd, en geld (als je een repetitieruimte huurt).

Denk aan je oren

Te lang te luid repeteren is voor niemand aangenaam, en je oren zullen je er ook niet dankbaar voor zijn. Begin met alles stiller te zetten en het geluid te richten, en zorg voor goede gehoorbescherming. Op maat gemaakte oordoppen zijn zowel muzikaal gezien als naar bescherming toe de beste oplossing. Ze zijn misschien een beetje duurder dan de standaard varianten, maar je hebt maar één paar oren! Bij sommige mutualiteiten krijg je bovendien een deel van je gehoorbescherming terug betaald.

Investeer en verhuur

Als je over een eigen goed geïsoleerd repetitiehok beschikt, loont het de moeite om te onderzoeken of je dit niet zou kunnen delen met enkele andere bands die er ook huur voor willen betalen. Met 2.500 euro aan materiaal kan je een middelgroot kot quasi perfect isoleren. Die investering kan je op een paar jaar terugverdienen als je ook andere bands laat genieten van de ruimte.

Voor het huren en verhuren van repetitieruimtes moet je een huurovereenkomst afsluiten waarin de volgende voorwaarden vervuld zijn: er is een overeenkomst - dat kan zowel schriftelijk als mondeling, tussen 2 personen: huurder en verhuurder, genotsrecht van een zaak: de huurder mag het gehuurde goed gebruiken, gedurende een zekere tijd: bepaalde of onbepaalde duur, tegen een bepaalde prijs: in geld of in natura. Meer info over huurovereenkomst vind je terug op de site van Cultuurloket.

Een vraag over jouw situatie? We geven je persoonlijk advies via mail of telefoon.

Wil je een uitgebreide babbel? Stuur een mailtje en we plannen een adviesgesprek via videocall of bij ons op kantoor.