VI.BE

Steunpunt voor artiest
en muzieksector

Starten als muzikant

Heb je er altijd van gedroomd om muziek te spelen? We hebben alle belangrijkste informatie gebundeld om goed voorbereid van start te gaan!

Laatst bewerkt op 21.11.24

Advies
© nina vandeweghe

© nina vandeweghe

Instrument leren

Een instrument leren vraagt talent, maar vooral oefening. Gelukkig zijn er tal van mensen en organisaties die je kunnen helpen. Zo kan je les volgen in de muziekschool (het DKO). Dit is vaak de goedkoopste manier om een instrument te leren. Je zal hier een vast traject afleggen inclusief lessen notenleer en muzikale cultuur. 

Daarnaast zijn er ook tal van privé-muziekopleidingen of alternatieve muziekscholen in bijna elke stad of gemeente. Ten slotte kan je ook van op je slaapkamer instrumenten leren via online lessen op YouTube. Alle info over het leren van een instrument staat hier nog eens verzameld. 

Band oprichten

Je droomt er al je hele leven van om met andere muzikanten samen te spelen, maar hoe begin je daar aan? Om te beginnen doe je er goed aan jezelf een duidelijk doel te stellen. Op die manier kan je ook ergens naartoe werken. Je zal ook op zoek moeten gaan naar muzikanten om mee samen te spelen. Dat kunnen je beste vrienden zijn, maar dat brengt soms ook wat problemen met zich mee. Op onze mzkt zkt mzkt pagina vind je alvast een hele hoop zoekertjes van muzikanten die een groep zoeken.

Als je band gevormd is, zal je moeten nadenken over je naam. Ga daar niet te licht over, eenmaal je band wat bekendheid begint te verwerven, wordt het ontzettend moeilijk om nog van naam te veranderen. Ten slotte is een band vooral hard werken en blijven doorzetten! Meer uitgebreide info over het oprichten van een band vind je hier.

Muziek opnemen

Als je muziek wil opnemen, start je meestal met pre-producties. Dat is een koepelterm voor de voorbereiding van de opnames. Dat kan gaan van repetitie-opnames tot gedetailleerde demo’s. Het belangrijkste is dat je voorbereid naar de studio gaat, zodat je daar niet voor een heleboel verrassingen komt te staan. 

Hoe je opname uiteindelijk zal klinken, zal afhangen van de producer waarmee je gaat samenwerken, de studio die je kiest, wie jouw muziek zal mixen en wie die uiteindelijk zal masteren. Hoe je die keuzes maakt, lees je hier

Muziek beschermen

Auteursrecht ontstaat vanzelf, zonder dat je enige formaliteit moet vervullen. Op het moment dat je muziek maakt, ook al fluit je gewoon een deuntje, ben jij de auteur ervan en krijg je auteursrechten, op voorwaarde dat het om een originele creatie gaat. Vanaf dan is je muziek beschermd door het auteursrecht, maar je echt indekken tegen plagiaat doe je pas als je ook kan bewijzen dat jij een bepaalde song op een bepaalde datum gemaakt hebt. Meer daarover lees je hier.

Muziek releasen

Ben je super tevreden over je eerste opnames en volledig klaar om deze met de wereld te delen? Dan kan je tegenwoordig redelijk eenvoudig zelf muziek uitbrengen, te beginnen met een digitale release op de streaming platformen zoals Spotify. Daarvoor heb je een aggregator nodig. We raden ook aan om plan op te maken rond jouw release. Het is heel gemakkelijk om je muziek online te gooien, maar niet zo gemakkelijk om dit ook goed te doen. Wil je alles uit je eerste release halen? Lees dan even dit artikel.

Live spelen

Je allereerste optreden is iets om naartoe te werken. Wees voorbereid, maar niet té voorbereid. Je zal namelijk nooit helemaal klaar zijn om die eerste keer op een podium te staan. Lees alvast onze tips over soundchecken. Maar hoe kom je nu eigenlijk aan die felbegeerde optredens? In dit artikel helpen we je alvast goed op weg om die speelplekken te vinden. Bekijk zeker ook ons VI.BE platform. Hier bieden verschillende organisatoren spots op hun podium. Je kan heel eenvoudig een profiel aanmaken en deelnemen aan de verschillende calls.

Geld verdienen

Wanneer je ergens gaat spelen, ben je in principe aan het werk en moet je daar ook correct voor vergoed worden. Vermijd in elk geval handje contantje en sta erop om legaal te worden uitbetaald. Er bestaan gelukkig verschillende opties om muzikanten op een relatief eenvoudige manier uit te betalen. 

De makkelijkste optie voor je eerste optredens (waar je doorgaans lage gages voor zult krijgen) is de AKV, de kleine vergoedingsregeling. Deze kostenvergoeding is vrij van belastingen of sociale bijdragen en daarom gelimiteerd. Aangezien deze regeling specifiek voor kunstenaars is, moet je je wel eerst registreren via het platform Working In The Arts.

Na verloop van tijd is die AKV niet langer de beste optie, en moet je dus overschakelen naar een andere oplossing. Alle opties om je legaal te laten uitbetalen vind je hier terug. 

Jezelf promoten

Alles start met je stijl en imago. Hiervoor vertrek je het best vanuit je muziek. Wil je weten hoe je precies overkomt op je publiek, durf dan ook om feedback vragen. Let wel, vrienden of familieleden zijn doorgaans niet het beste klankbord: ga te rade bij mensen met kennis van zaken. 

Dankzij social media is het voor artiesten heel makkelijk om te communiceren met fans en een eigen identiteit op te bouwen. Alles begint met het creëren van een connectie met je fans. En dat doe je het best door jouw verhaal en het verhaal achter je muziek te vertellen. Lees hier meer over jezelf promoten. 

Een vraag over jouw situatie? We geven je persoonlijk advies via mail of telefoon.

Wil je een uitgebreide babbel? Stuur een mailtje en we plannen een adviesgesprek via videocall of bij ons op kantoor.