VI.BE

Steunpunt voor artiest
en muzieksector

Muziek beschermen

Auteursrecht ontstaat vanzelf, zonder dat je enige formaliteit moet vervullen. Op het moment dat je muziek maakt, ook al fluit je gewoon een deuntje, ben jij de auteur ervan en krijg je auteursrechten, op voorwaarde dat het om een originele creatie in tastbare vorm gaat.

Laatst bewerkt op 21.11.24

Advies
© nina vandeweghe

© nina vandeweghe

Auteursrecht ontstaat vanzelf, zonder dat je enige formaliteit moet vervullen. Op het moment dat je muziek maakt, ook al fluit je gewoon een deuntje, ben jij de auteur ervan en krijg je auteursrechten, op voorwaarde dat het om een originele creatie gaat. Vanaf dan is je muziek beschermd door het auteursrecht, maar je echt indekken tegen plagiaat doe je pas als je ook kan bewijzen dat jij een bepaalde song op een bepaalde datum gemaakt hebt.

Het onderscheid tussen het verkrijgen van rechten en het bewijs ervan wordt wel eens uit het oog verloren. Om je auteursrecht voor een bepaald werk te bewijzen, zijn er verschillende opties. Het komt er eigenlijk altijd op neer dat je de datum van je creatie kan bewijzen, liefst aan de hand van een autoritaire bron. 

Enkele mogelijkheden:

  • De oldschool manier om dit te doen is een opname en/of tekst en partituur van jouw muziek in een enveloppe te steken, over de sluiting je handtekening te zetten (eventueel nog eens met een stukje plakband erover) en de hele handel vervolgens aangetekend naar jezelf te sturen. De postdatum geldt dan als datum van creatie. Na ontvangst mag je de enveloppe natuurlijk niet openmaken! Daarnaast moet je hem ook veilig bewaren.
  • De logfiles van computerbestanden (waar de datum van creatie in staat) zijn ook al in rechtszaken aanvaard als bewijsmiddel voor rechtenhouders.
  • Je kan je werk laten opnemen in het online depot. Dit is een dienst van Sabam die volledig losstaat van haar werking als beheersvennootschap. Tracks uploaden is gratis, zowel voor Sabam-leden als voor niet-leden. Om effectief een certificaat van registratie te bekomen, zal je nog wel 15 euro moeten betalen als je een gratis account hebt. Dit heb je gelukkig enkel nodig in geval van een inbreuk op of betwisting van jouw auteursrecht. Het depot levert dan een document af waarmee je kan bewijzen dat jij op een bepaalde datum een werk hebt gecreëerd/geüpload. Het depot is 5 jaar geldig, daarna vervalt het of kan het worden verlengd voor 5 jaar. Een verlenging kost je in tegenstelling tot de originele registratie wel 10 euro. 
  • Bij het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BBIE) kan je je werk registreren door een zogenaamd i-Depot in te dienen. Ook hiermee kan je de datum van creatie laten vastleggen. Als je online een depot indient voor 5 jaar, kost je dat €36 voor files tot 100MB. Een i-Depot ‘onder envelop’ – voor creaties die niet in digitale vorm vast te leggen of in te dienen zijn – kost €47. 
  • Als je helemaal zeker wil zijn, dan kan je een cd met jouw werk laten registreren bij een notaris. Dit is wel een stuk omslachtiger en duurder.

Een vraag over jouw situatie? We geven je persoonlijk advies via mail of telefoon.

Wil je een uitgebreide babbel? Stuur een mailtje en we plannen een adviesgesprek via videocall of bij ons op kantoor.