VI.BE

Steunpunt voor artiest
en muzieksector

Speelplekken vinden

Zelf je shows boeken lijkt soms een onbegonnen werk. We sommen hier er een aantal zaken op die je gelukkig goed op weg helpen.

Laatst bewerkt op 15.07.24

Advies
© nina vandeweghe

© nina vandeweghe

Kansenplatform 

Elke muzikant, dj of producer die hier terecht komt, kent allicht ook het kansenplatform van VI.BE. Op dit online platform kunnen dj’s, producers en artiesten van alle pluimage een profiel kunnen aanmaken. We proberen samen met de sector zoveel mogelijk kansen te lanceren waarop je als artiest kan intekenen. Dat kan gaan over speelkansen, bijvoorbeeld de openingsspot op een leuk festival of een voorprogramma in een van de clubs. Maar evenzeer mediakansen: reviews in muziekmagazines of zelfs airplay op de nationale radio! 

Mocht je nog niet voorzien zijn, is dit het moment om een eigen profiel aan te maken. Eens je profiel er een beetje goed uitziet en voorzien is van de nodige content (audio, foto, video, bio) kan je beginnen uitkijken naar kansen – ofte calls – die aansluiten bij jouw muziek. Er komen zeer regelmatig nieuwe kansen bij, dus regelmatig terugkeren is de boodschap! 

Benchmark jezelf

Ofwel: durf jezelf vergelijken met je collega-artiesten (of concurrenten, zoals je wil) en beslis wie je bent als artiest, op welk niveau je staat en tot welk circuit je wil behoren. Hiermee willen we vooral meegeven dat het minder frustrerend wordt als je je energie in de juiste en haalbare speelkansen steekt. Een artiest die nauwelijks 5 nummers klaar heeft en slechts een halfuur podiumervaring, heeft niets te zoeken op een Pukkelpop-podium en hoeft dan ook geen tijd en energie te verspillen met het stalken van de Pukkelpop-programmatoren.

De eerste vraag die je je moet stellen is: ‘Ben ik klaar om de confrontatie met een publiek aan te gaan?’. Heb je voldoende materiaal, weet je hoe je podiumact eruit gaat zien, kan je voldoende (afhankelijk van de grootte van de zalen of clubs waar je wil spelen/draaien) volk op de been brengen? Wees eerlijk tegenover jezelf, want de eerste keren op een podium is het alsof je geen kleren aan hebt. Je geeft jezelf voor een stuk bloot, en wordt geconfronteerd met technische problemen, een publiek dat meer in de toog geïnteresseerd is dan in de muziek, etc. Je moet uiteraard durven op je bek gaan om te kunnen bijleren, maar hoe kleiner het risico dat je echt zwaar op je bek gaat, hoe aangenamer die eerste podiumervaringen.

Als je je echt klaar voelt om naar buiten te komen (en voldoende materiaal in handen hebt om programmatoren te overtuigen), kan je gaan bepalen welk circuit je wil aanboren welke plekken voor jou haalbaar zijn.

Huiswerk

Eens je je niveau hebt ingeschat, is het tijd om effectief aan de slag te gaan. Stelen met je ogen kan (meestal) geen kwaad, dus: ga kijken in de kalenders van muzikanten, bands, dj’s die op jouw niveau staan en min of meer hetzelfde genre spelen. Waar komen zij aan de bak? Check hun VI.BE profiel, website, Facebook-events, … Op die manier ben je op z’n minst zeker dat je plekken contacteert waar jouw muziek en niveau een kans krijgen.

Ga door met je zoektocht tot je een lijstje hebt van een locatie of 15 à 20. Het slaagpercentage ligt meestal niet zo hoog, dus als je maar 5 venues op je lijstje hebt staan, is de kans vrij groot dat je nergens een ‘ja’ of ‘misschien’ krijgt. Werk dat lijstje uit tot een kleine database: naam locatie, wie is de programmator en wat is diens mailadres (dat kom je te weten door te bellen, rond te vragen, …), heb je hem/haar al gecontacteerd en wanneer, wat was de reactie, …

Het vinden van speelkansen kan soms een onbegonnen werk lijken, maar met deze tips geraak je al een heel pak verder. Neem voldoende tijd om de juiste plekken te vinden en om de juiste mensen aan te schrijven!

Een vraag over jouw situatie? We geven je persoonlijk advies via mail of telefoon.

Wil je een uitgebreide babbel? Stuur een mailtje en we plannen een adviesgesprek via videocall of bij ons op kantoor.