VI.BE

Programmatoren overtuigen

Om organisatoren en programmatoren te overtuigen is geen gouden recept, maar onderstaande tips zouden je slaagkansen toch moeten verhogen.

16.12.19

Advies
© nina vandeweghe

© nina vandeweghe

Het werk begint eigenlijk vooraleer je de eerste mails verstuurt. Het klinkt evident, maar je moet natuurlijk eerst wel weten waar je wil en kan gaan spelen. Weet in welk circuit je thuishoort, en richt vooral daar je pijlen op. Zo verspil je geen kostbare tijd en energie aan speelkansen die te hoog gegrepen zijn of niet voor jou zijn weggelegd.

Aan het circuit waarin je wil gaan spelen, hangen bepaalde wetmatigheden vast. Zo is het belangrijk dat je weet wanneer bepaalde zalen, clubs, festivals, etc. hun affiches invullen. Festivals houden het jaar door muzikanten en dj’s in de gaten. De grote headliners liggen al een jaar op voorhand vast, maar in de 4 à 6 maanden voor het festival worden de meeste ‘kleinere’ slots op de affiche ingevuld. Cultuurhuizen boeken vaak een jaar op voorhand. Bij de clubs heb je waar meer speling. Daar wordt de programmatie voor een headline show pakweg 6 maand op voorhand vastgelegd. Voor een support act kan dat dit soms 6 maanden op voorhand zijn, maar het kan evengoed zijn dat ze pas de week ervoor op zoek gaan naar een voorprogramma, omdat er nog geen duidelijkheid was over een buitenlandse support die meekomt.

Leer, naast het circuit, ook de programmatoren een beetje kennen. Tracht diegene die voor jou interessant zijn minstens een keer gesproken te hebben vooraleer je ze contacteert. Als je een goeie indruk nagelaten hebt, zal dat ongetwijfeld in je voordeel spelen. Je komt programmatoren vaak tegen in hun natuurlijke habitat, probeer daarom regelmatig naar concerten te gaan.

Als je programmatoren contacteert, probeer dat dan zo persoonlijk mogelijk te doen. Het valt meteen op en oogt nogal onprofessioneel wanneer je een algemene mailing uitstuurt naar alle speelplekken die je interesseren. Toon dan dat je hun programmatie hebt bekeken. Niet noodzakelijk om te kunnen slijmen hoe goed ze wel bezig zijn, maar om hen ervan te kunnen overtuigen dat jij daar perfect in past. Bekijk ook altijd de shows waar nog geen voorprogramma bij staat. Het helpt altijd om te kunnen zeggen ‘Ik zie dat X komt spelen in jouw club. Is daar al een voorprogramma voor? Om die en die redenen ben ik daar perfect voor geschikt.’ Het bespaart programmatoren de moeite om zelf te moeten zoeken waar ze jou een plaatsje kunnen geven op de affiche. Ook via de manager van de hoofdact kan je proberen een support te pakken te krijgen.

Voeg daarnaast zeker ook een Electronic Press Kit toe aan je mail, waar al jouw belangrijkste informatie op verzameld staat. Minstens even belangrijk als je muziek, zijn videobeelden waarop je live aan het werk te zien bent. De reden daarvoor is eenvoudig: een programmator wil kunnen zien hoe je als artiest op een podium staat en hoe het publiek daarop reageert. Als je live opnames overtuigend zijn, dan weet de programmator dat het wel eens een goeie avond zou kunnen worden, zelfs al ben je niet de grootste naam op de affiche. 

Ten slotte is ook jouw ‘verhaal’ van cruciaal belang. Wat heb je al op je palmares staan? Is je naam al een paar keer gevallen tijdens gesprekken met de collega’s? Word je door de muzieksector in de gaten gehouden? Heb je momentum en is nu het moment om geboekt te worden? Let’s hope

Als je de ideale mail verzonden hebt is het natuurlijk wachten op antwoord. Als de organisator geluisterd heeft naar jouw muziek kan feedback ontzettend waardevol zijn. Durf hier dus zeker naar te vragen. Wanneer je na een week of twee nog steeds geen antwoord kreeg, kan het geen kwaad om een vriendelijke reminder te sturen. Je kan ook wachten tot een nieuwe release of naar aanleiding van een aantal topshows om aan te tonen dat je vooruitgang geboekt hebt sinds het laatste schrijven. Maar onthoud goed: opvolging is goed, stalking is slecht!

Een vraag over jouw situatie? We geven je ook in coronatijden persoonlijk advies via chat / mail / videochat.

VI.BE werkt voorlopig nog van thuis uit. Maak een videochat-afspraak met een van onze adviseurs.