VI.BE

Speelplekken voor dj’s

Als dj kan je werkelijk overal aan de slag. Een dj komt doorgaans dan ook op zeer veel plaatsen terecht. We bundelen hier een aantal niveaus die dj’s mogelijks tegenkomen op hun traject naar wereldfaam.
 
 

17.12.19

Advies
© nina vandeweghe

© nina vandeweghe

Onder de kerktoren

De meeste beginnende dj’s beginnen thuis te oefenen. Wanneer je de eerste keer naar buiten komt, kan je best starten met een plek die jou niet te veel druk oplegt. Draai eens op een feestje van een vriend of op het scoutsfeestje bij jou in de buurt. Ook jeugdhuizen zijn vaak de ideale plaats om jouw set uit te proberen bij een publiek. In deze fase zal je niet veel betaald worden en als je al iets krijgt zal dat een kleine gage zijn of gratis consumpties en een spaghetti die avond. Dit is natuurlijk niet erg, zeker in een beginfase, waar het eerder draait om het ontwikkelen van je passie en het proeven van een dansend publiek. 

Café’s en discotheken

Er zijn veel danscafé’s en discotheken die dj’s zoeken om in het weekend de mensen aan het dansen te krijgen. Het kan een volgende stap in je carrière zijn om te proberen die café’s plat te spelen, of nog beter, om er resident dj te worden. Je begint hier best weer met de café’s bij jou in de buurt, maar hoe bekender je wordt, hoe meer je kan gaan draaien verspreid over heel Vlaanderen. Je zal in het begin ook vaker geboekt worden op een vroege slot. Je zal misschien niet zoveel publiek hebben, maar het is dé uitgelezen kans om de programmator te tonen wat je allemaal in je mars hebt en te experimenteren met je set. Wie weet sta je volgende keer voor een stampvol café te draaien in het holst van de nacht!

Festivals

Als dj denk je bij het woord festival natuurlijk onmiddellijk aan Tomorrowland, maar er zijn ook veel kleine en middelgrote festivals die dj’s zoeken. Je hebt genrespecifieke DJ-festivals die op zoek zijn naar acts die de sfeer van hun festival uitdragen. Dat begint bijvoorbeeld bij de vele lokale festivals georganiseerd door jeugdbewegingen of de zomerbars, maar kan evengoed gaan om professionele festivals zoals Cirque Magique, Wecandance, Dance D-Vision, Horst of het indoor festival Braindance. Daarnaast heb je ook veel pop- en rockfestivals die op zoek zijn naar dj's om tussen de optredens door te draaien of ’s nachts het feest op gang te houden.

(Online) Radio / Streams

Het belang van online radio is de laatste jaren enorm gegroeid. De nieuwe generatie internetradiostations gooit alle regeltjes van traditionele radiozenders overboord. Reclame valt er niet te horen, er zijn geen nieuws-, verkeers- of weerberichten en er heerst een enorme muzikale vrijheid. NTS dompelt je onder in de muzikale sfeer van een wereldstad als Londen, net zoals Red Light Radio in Amsterdam en elke andere radiozender die hun voorbeeld volgt. Andere onlineradio’s kiezen dan weer voor een bepaalde muzikale sfeer, zoals Intergalactic FM uit Den Haag met electro, Italo disco en exotica. Alle zenders zetten een muzikale vrijheid voorop die, niet per toeval, onmogelijk is geworden bij de traditionele radiozenders. Een dj-set op een onlineradio is een belangrijke stap in je carrière. Zorg dat je een goeie set op Soundcloud hebt staan. Online-radio’s zijn vaak heel kleine organisaties waar de oprichters zelf op zoek gaan naar nieuw talent. 

De bekendste Belgische onlineradio’s zijn: Kiosk Radio in het Brusselse warandepark, The Word in Etterbeek en We Are Various vanuit het Antwerpse Fotomuseum. 

Clubs

In de grote clubs zoals Fuse, Kompass, Ampère of Versuz speel je niet zomaar. Je beste kans is hier om te mikken op een nacht zonder (internationale) headliners. Het is ook beter om je pijlen te rechten op een kleinere zaal binnen de club. Om geboekt te worden in een club moet je niet enkel een straffe dj zijn, je moet ook een fanbase of, zo mogelijk nog belangrijker, een netwerk uitgebouwd hebben. Jouw naam moet de ronde doen. Om dit te bereiken kan je het best zoveel mogelijk draaien en zelf voldoende promo maken voor je shows. Probeer ook zoveel mogelijk kwalitatieve contacten met andere dj's, producers, promotoren en organisatoren te leggen.

Na een eerste keer geboekt te zijn, draait het er natuurlijk om opnieuw geboekt te worden, of zelfs een residentie te kunnen krijgen bij die club. Zorg er dus voor dat je een heel goeie eerste indruk maakt: door een killer set te draaien uiteraard, maar ook door ervoor te zorgen dat je communicatie, je presence etc. altijd helemaal on point zijn.

Een vraag over jouw situatie? We geven je ook in coronatijden persoonlijk advies via chat / mail / videochat.

VI.BE werkt voorlopig nog van thuis uit. Maak een videochat-afspraak met een van onze adviseurs.