VI.BE

Steunpunt voor artiest
en muzieksector

Dj-licentie

Als je als dj gaat draaien met gekopieerde CD’s of niet-originele (legale) digitale bestanden zoals mp3 of WAV moet je hiervoor een aparte licentie hebben. Je mag namelijk een cd of digitale bestanden kopiëren voor jezelf (bv. als backup), maar die kopieën mag je niet aan een publiek laten horen zonder licentie. 

Laatst bewerkt op 05.01.24

Advies
© nina vandeweghe

© nina vandeweghe

De meeste dj’s kiezen ervoor om niet heel hun muziekcollectie mee te sleuren, maar werken met een selectie op usb of zelfgemaakte compilatie-cd’s. En net daarvoor heb je een dj-licentie nodig. De aanvraag moet gebeuren via de e-licensing applicatie van Unisono. 

De dj-licentie kost je voor een jaar € 262,73 (bedrag 2024, wordt jaarlijks geïndexeerd) + 6% btw. De licentie is op naam en strikt persoonlijk. Als je met z’n tweeën draait, moet je dus allebei een licentie hebben! Voor het eerste jaar betaal je pas vanaf de maand van de aanvraag. Voor alle volgende jaren zal er automatisch een factuur voor een jaar opgestuurd worden; de licentie wordt dus stilzwijgend verlengd. De opzegtermijn bedraagt drie maanden dus denk er tijdig aan de licentie op te zeggen. De vergoeding is namelijk niet terugvorderbaar indien je zou besluiten om je dj-activiteiten gedurende het jaar stop te zetten...

Je hebt geen dj-licentie nodig als je draait met originele dragers (cd, vinyl, mp3, WAV). Als je gebruik maakt van digitale bestanden moet je wel kunnen aantonen dat het om originele en legale versies gaat én dat je ze afspeelt vanop de computer waarmee je ze hebt gedownload. Tijdens je dj-sets moet je altijd je aankoopbewijzen, historieken van een download store of andere bewijsstukken kunnen voorleggen. Hou die dus altijd bij in een aparte map op jouw computer! Als je draait met gekopieerde cd’s is het niet langer nodig om je originele dragers ook mee te nemen. 

Vergis je dus niet, de dj-licentie is geen toelating om te kunnen draaien met illegaal gedownload materiaal. Je moet de tracks (digitaal of fysiek) steeds legaal aangekocht hebben. Let ook op met gratis downloads op pakweg Soundcloud. Zijn ze door de artiest zelf geüpload en gratis ter beschikking gesteld, neem hier dan een screenshot van. Mixtapes, mashups en bootlegs zijn veelal niet legaal verspreid, waardoor je ze ook niet mag draaien voor een publiek. Voor promo’s geldt dezelfde regeling: je mag draaien met originele promo’s, maar je moet kunnen bewijzen dat je deze promo’s van de platenmaatschappijen of artiesten zelf hebt ontvangen, bijvoorbeeld aan de hand van brieven, mails, etc. 

Het gebruik van streamingplatformen om je liedjes af te spelen voor een publiek is trouwens ook niet toegestaan. Je kan deze Spotify, Soundcloud of YouTube enkel gebruiken om muziek af te spelen in je privé-kring. Dit zal je ook zo lezen in de algemene voorwaarden van de platformen.

Het gebruik van dj pools is dan weer wel toegelaten volgens Unisono. De regels die hiervoor gelden lopen gelijk met die van de legale downloads (digitaal aankopen van muziek). In geval van gebruik van DJ Pools of legale originele downloads is geen dj-licentie nodig. Met een originele download wordt de eerste vastlegging van deze download bedoeld. Dit is op de computer waarmee de aankoop en de download is gebeurd en er mag enkel muziek rechtstreeks gespeeld worden van de dj-pool. Wil je een kopie gebruiken of op een usb zetten voor tijdens je dj-sets, dan heb je wel een dj-licentie nodig.

Illegaal verkregen tracks kunnen tegenwoordig heel gemakkelijk worden opgespoord met daartoe bestemde software. Ingeval van controle kan deze technologie tegen jou worden ingezet. Als je pech hebt betaal je € 12,50 per inbreuk en minimum € 125 schadevergoeding.

Een vraag over jouw situatie? We geven je persoonlijk advies via mail of telefoon.

Wil je een uitgebreide babbel? Stuur een mailtje en we plannen een adviesgesprek via videocall of bij ons op kantoor.