VI.BE

Steunpunt voor artiest
en muzieksector

Advies

Dj-sets voorbereiden

Hoe bereid je je op een goeie manier voor op je dj-sets? Waar moet je op letten en welke fouten mag je absoluut niet maken? Vertrek na het lezen van dit artikel met een gerust hart naar elke show.

Laatst bewerkt op 15.05.24

© nina vandeweghe

© nina vandeweghe

Een voorbereide set is altijd meer waard dan alles on the spot te moeten verzinnen. Zo hou je makkelijker tempo in je set. Laat gerust plaats voor improvisatie, maar het is toch goed als je kan terugvallen op mixes die je kent en waarvan je weet dat ze goed werken. Zorg er ook voor dat je muziek goed geordend is als je gaat spelen. Je kan het je nu eenmaal niet permitteren om 5 minuten te zoeken naar het volgende nummer. Je kan je tracks ordenen hoe je het zelf wil natuurlijk: alfabetisch, op genre, bpm, toonaard… Als je digitaal draait kan je ook cue points op voorhand instellen. Dit zijn de startmomenten in je tracks om nog vlotter mixes te maken.

Dynamiek

Muziek = dynamiek! Zorg voor een opbouw in je set met voldoende verrassingselementen. Er is niets saaier voor een publiek dan 2 uur lang dezelfde soort nummers te horen. Een hard nummer komt een pak steviger binnen na een rustige track. Het effect van een ‘banger’ neemt ook af als je er veel na elkaar speelt. Zorg dus voor een goede opbouw van je set met de nodige variatie. 

Het publiek

Als je een aanvraag krijgt voor een dj-set, probeer dan in te schatten wat voor gig je krijgt aangeboden. Past het in je genre? Zijn de verwachtingen van de organisator juist? Zo kom je ook ongeveer te weten voor welk publiek je terecht komt. Als drum ‘n’ bass-dj op een polka-fuif terecht komen kan voor nogal wat misverstanden zorgen. 

Ook jouw houding achter de draaitafels straalt af op je publiek. Je staat op een podium, je moet je er ook van bewust zijn dat de mensen naar jou kijken. Het heeft dus geen zin om daar met een belabberde indruk te staan. Je moet jouw enthousiasme overbrengen naar het publiek. Zoek ook het juiste midden tussen ‘crowdpleasing’ hits en je eigen muziekstijl. De eigenheid van een dj en zijn platenkeuze zijn de grootste troef op lange termijn.

Kom op tijd

Kom ruim op tijd aan op de plaats waar je moet draaien. Dat is makkelijk voor de afspraken met de promotor en de technische ploeg. Zo kan je ook de zaal en de dj -booth al eens checken. Niets erger dan je naar het podium te moeten haasten. Je start best rustig en geconcentreerd. Bovendien verklein je zo de kans dat je dezelfde tracks draait dan de dj voor jou.

Maak goede afspraken

Op festivals zoek je best even de stagemanager op van het podium waar je moet spelen. Check zeker ook steeds of al het materiaal voorhanden is dat je gevraagd hebt. Hoe zal de change-over verlopen? Is er een microfoon voorzien? Maak ook afspraken met de dj die voor en na je draait, om misverstanden te vermijden over timings, overgangen, … etc. Indien de dj voor je al aan het draaien is, probeer dan natuurlijk zo min mogelijk te storen. Niets zo vervelend als een andere dj die in jouw zone komt.

Het belang van een technische fiche

Geef altijd goed op voorhand door welk materiaal je wil gebruiken voor je set. Dat materiaal wordt namelijk vaak bij een externe firma gehuurd. Geef in je technical rider door hoeveel platen- of cd-spelers je nodig hebt, welk merk en type, welke mixer je wil gebruiken, welke aansluitingen je nodig hebt, …   Zo kom je niet voor verrassingen te staan op de avond zelf en weet de organisator ook waaraan die zich kan verwachten. Speel je muziek van op je laptop en gebruik je hiervoor dj software als Serato of Traktor dan wordt er meestal verwacht dat je zelf de interface (hardware) meeneemt. Vergeet hierbij zeker ook niet de nodige kabels!

Vinyl? Breng je eigen naalden mee!

Als je met (timecode) vinyl draait, breng dan je eigen naalden mee, dan weet je zeker dat ze niet zullen skippen. Wie weet was de dj voor je als een maniak aan het scratchen en dan durft er al eens een naald stuk gaan. Reserve slipmats bij de hand hebben is ook geen slecht idee.

Als duo

Als je met twee draait, kijk dan goed op welk kanaal het nummer speelt dat het publiek kan horen. Het is niet de eerste keer dat een dj de verkeerde schuif toe draait! Stilte in de zaal wordt meestal niet geapprecieerd door een publiek. Spreek ook goed af wie welke nummers gaat spelen en hoe je de show opbouwt. No fighting behind the decks!

Respecteer de set-tijden

Je kan misschien de hele nacht door draaien, maar als je gevraagd wordt voor een set van 2u hou je je daar best aan. De volgende dj zal het jou niet in dank afnemen als die pas een half uur later kan beginnen, en de dj daarna ook niet.

Papierwerk

Vermijd handje contantje en kies ervoor om legaat te worden betaald. De meest laagdrempelige manier om betaald te worden als beginnende dj is de AKV, maar die is redelijk beperkt. Check hier de andere manieren om betaald te worden als dj. Als je gebruik maakt van gekopieerde tracks of digitale files heb je een dj-licentie nodig, wat dat juist is lees je hier. Let op: je mag in geen enkel geval met illegale tracks draaien!

Een vraag over jouw situatie? We geven je persoonlijk advies via mail of telefoon.

Wil je een uitgebreide babbel? Stuur een mailtje en we plannen een adviesgesprek via videocall of bij ons op kantoor.