VI.BE

Steunpunt voor artiest
en muzieksector

Advies

Riders

Zowel de technische fiche (of technical rider) als de rider (ook wel hospitality rider genoemd) maken integraal deel uit van het contract tussen de artiest en een organisator. Met deze documenten in de hand weet een organisator perfect wat je wenst, zowel op het podium als backstage.

Laatst bewerkt op 03.07.24

© nina vandeweghe

© nina vandeweghe

Technische fiche

In de technische fiche (ook wel technical rider genoemd) staat welke apparatuur je hebt en nodig hebt voor het optreden. De belangrijkste elementen van de technische fiche zijn de priklijst, het podiumplan, de minimumspecificaties en je contactgegevens. Het document is  dé leidraad voor podiumtechnici. Bij festivals bijvoorbeeld is de change-over tijd meestal erg kort. Daarom is het enorm belangrijk dat de technici op voorhand weten waar de microfoons en de monitors moeten staan, hoeveel kanalen er nodig zijn enzovoort.

Het podiumplan, ook wel stageplan of stageplot genoemd, is een duidelijke plattegrond waarop je aangeeft waar de instrumenten, de microfoons en de monitorboxen komen te staan. Vermeld ook waar er stroom moet worden voorzien, waar je DI-boxen nodig hebt… Via deze site kan je voor €2,99 je eigen stageplan maken

In de priklijst of channel list geef je een overzicht van alle kanalen die je nodig hebt. Geef hier zoveel mogelijk informatie. De priklijst geldt meestal gewoon als richtlijn, maar het is wel belangrijk dat alle gebruikte instrumenten vermeld worden. Zo komt de geluidstechnieker niet in (tijds)problemen omdat je plots 2 keyboards extra bij hebt. Vermeld of je voor een bepaald kanaal een DI-ingang of een microfoon nodig hebt. Vermeld welke microfoons je wenst en welke ‘inserts’ gebruikt worden. 

De minimumspecificaties vertellen wat de groep minimaal nodig heeft aan technische apparatuur. Vaak hebben de P.A.-firma’s niet exact dezelfde microfoons of randapparatuur als gevraagd. Dat is niet erg, zolang de apparatuur maar goed genoeg is voor jou (of voor je geluidstechnicus). Als je met een eigen geluidstechnieker werkt, kan je hem best de technische rider laten opstellen. Hij zal het beste weten welk materiaal hij nodig heeft om alles top te laten klinken. 

Zet zeker ook steeds je contactgegevens op je riders, zodat je bereikbaar bent in het geval van vragen. Het is ook belangrijk om eventuele veranderingen aan je setup steeds aan te passen in je technische fiche. Als je opdaagt met een achterhaalde rider krijg je te maken met kwade techniekers, en dat wensen we niemand toe!

Hospitality rider

Op de hospitality rider vermeld je jouw eisen op het gebied van backstage en catering. Durf gerust een aantal zaken te vragen, maar wees hier ook realistisch. Als beginnende band zal je je niet erg sympathiek maken als je meteen flessen champagne eist. Vaak is een verse maaltijd de belangrijkste vereiste. Vraag ook gerust naar een backstageruimte waar je voor en na de show tot rust kan komen en waar het idealiter niet binnen regent. 

Zo’n hospitality rider is ook de ideale moment om je concerten wat groener te maken: vraag bijvoorbeeld een vegetarische maaltijd voor een concert of breng je eigen drinkbus mee in plaats van plastieken flesjes water te vragen op het podium.

Accepteer cookies om deze video te bekijken.

Heb je feedback op dit artikel? We horen het graag!

Een vraag over jouw situatie? We geven je persoonlijk advies via mail of telefoon.

Wil je een uitgebreide babbel? Stuur een mailtje en we plannen een adviesgesprek via videocall of bij ons op kantoor.