VI.BE

Riders

Zowel de technische fiche (of technical rider) als de rider (ook wel hospitality rider genoemd) maken integraal deel uit van het contract tussen de artiest en een organisator. Met deze documenten in de hand weet een organisator perfect wat je wenst, zowel op het podium als backstage.

17.12.19

Advies
© nina vandeweghe

© nina vandeweghe

Technische fiche

In de technische fiche (ook wel technical rider genoemd) staat welke apparatuur je hebt en nodig hebt voor het optreden. De belangrijkste elementen van de technische fiche zijn de priklijst, het podiumplan en de minimumspecificaties. Het document is ook een leidraad voor de podiumtechnici. Bij festivals bijvoorbeeld is de ‘change over’-tijd meestal erg kort. Daarom is het enorm belangrijk dat de technici op voorhand weten waar de microfoons en de monitors moeten staan, hoeveel kanalen er nodig zijn enzovoort.

De priklijst of channel list: in de priklijst geef je een overzicht van alle kanalen die je nodig hebt. Geef hier zoveel mogelijk informatie. De priklijst geldt meestal gewoon als richtlijn, maar het is wel belangrijk dat alle gebruikte instrumenten vermeld worden. Zo komt de geluidstechnieker niet in (tijds)problemen omdat je plots 2 keyboards extra bij hebt of met 3 racktoms speelt ipv 1. Vermeld of je voor een bepaald kanaal een DI-ingang nodig hebt of een microfoon. Vermeld welke microfoons je wenst. Vermeld ook voor welke kanalen ‘inserts’ worden gebruikt en met welke apparatuur. Zo geef je de technici een goede leidraad.

Het podiumplan: het podiumplan, wordt ook wel stageplan of stageplot genoemd, is een duidelijke plattegrond waarop je aangeeft waar de instrumenten, de microfoons en de monitorboxen komen te staan. Vermeld ook waar er stroom moet worden voorzien.

De minimumspecificaties: vermeld hier wat je groep minimaal nodig heeft aan technische apparatuur. Vaak hebben de P.A.-firma’s niet exact dezelfde microfoons of randapparatuur als gevraagd. Dat is niet erg, zolang de apparatuur maar goed genoeg is voor jou (of voor je geluidstechnicus). Als je met een eigen geluidstechnieker werkt, kan je hem best de technische rider laten opstellen. Hij zal het beste weten welk materiaal hij nodig heeft om alles top te laten klinken. 

Wees hierin ook realistisch. Je kan het bijvoorbeeld als beginnende groep niet maken om zeer hoge technische eisen te stellen aan de organisator! Bovendien is de man achter de knoppen nog steeds belangrijker dan het materiaal waar hij mee werkt. Als je geen eigen geluidsman bij hebt, kan het vaak meer lonen om even te gaan praten met de man achter de mengtafel dan om een welbepaalde speciale compressor te eisen

Zet zeker ook steeds je contactgegevens op je riders, zodat je bereikbaar bent in het geval van vragen. Het is ook belangrijk om eventuele veranderingen aan je setup steeds aan te passen in je technische fiche. Als je opdaagt met een achterhaalde rider krijg je te maken met kwade techniekers, en dat wensen we niemand toe!

Via deze site kan je voor €2,99 je eigen stageplan maken

Hospitality rider

Op de rider vermeld je jouw eisen op het gebied van backstage en catering. Wees ook hier realistisch. Als beginnende band zal je je niet erg sympathiek maken als je meteen magnumflessen champagne en kaviaar eist. Enkele gratis consumpties (bier, water, …), wat broodjes, of eventueel een warme maaltijd moet beslist kunnen. Als je een warme maaltijd krijgt, vergeet dan niet om op voorhand te melden of en hoeveel vegetariërs er zijn. Vraag ook gerust naar een backstageruimte waar je voor en na de show tot rust kan komen en waar het idealiter niet binnenregent.

Een vraag over jouw situatie? We geven je ook in coronatijden persoonlijk advies via chat / mail / videochat.

VI.BE werkt voorlopig nog van thuis uit. Maak een videochat-afspraak met een van onze adviseurs.