VI.BE

Hoe laat ik me legaal uitbetalen?

Dit overzichtsartikel lijst de meest courante manieren om je legaal te laten uitbetalen beknopt op. ‘Handje contantje’ kan perfect legaal gebeuren, dus laat betaling in het zwart achterwege!

16.12.19

Advies
© nina vandeweghe

© nina vandeweghe

Onkostenvergoeding voor vrijwilligers: je kan voor kleine onkostenvergoedingen ook een forfaitaire kostenvergoeding gebruiken voor vrijwilligers. De organisaties waar je als vrijwilliger aan de slag kan moeten wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Lees er meer over in het artikel over werken met een vrijwilligersvergoeding. 

De kleine vergoedingsregeling (KVR): de kleine vergoedingsregeling (KVR) werd in 2003 in het leven geroepen als eenvoudige manier om artistieke prestaties te vergoeden. Vooral voor opdrachten tegen een eerder lage vergoeding, die heel vaak in het zwart worden uitbetaald, biedt de KVR een uitstekende én legale oplossing. Deze kostenvergoeding is vrij van belastingen of sociale bijdragen en daarom gelimiteerd. Om de KVR te kunnen gebruiken, moet je als artiest een kunstenaarskaart hebben.

Opgelet! De Commissie Kunstenaars beschouwt dj'en niet als artistieke prestatie. Als dj moet je daarom beroep doen op de andere uitbetalingswijzen.

De reële kostenvergoeding: bij de reële kostenvergoeding betaal je kosten terug op basis van bewijsstukken. Dat kunnen kassaticketjes, facturen of kostennota’s voor gereden kilometers zijn. De reële kostenvergoeding heeft geen bovengrens; maar je moet natuurlijk niet overdrijven. De kilometervergoeding is een specifieke vorm van reële kostenvergoedingen.

Sociaal Bureau voor Kunstenaars (SBK): een andere mogelijkheid is werken met een Sociaal Bureau voor Kunstenaars. Dat is (meestal) een afdeling van een interimkantoor, gespecialiseerd in het uitbetalen van artiesten. SBK’s fungeren als tussenpersoon tussen artiest en opdrachtgever en regelen alle papierwerk dat met een opdracht gepaard gaat. Ze factureren voor de artiest en treden op als juridische werkgever. Wanneer de organisatie die factuur heeft betaald, is daarmee alle administratie ook in orde. 

Op factuur: je kan als muzikant of dj rechtstreeks factureren aan de organisatie als zelfstandige (in bijberoep), als student-zelfstandige, als vennootschap of als vzw wanneer je een groep (van minstens twee personen) bent. Je kan voor het spelen van concerten vrijgesteld worden van btw. Neem hiervoor wel eerst contact op met het btw-kantoor. Indien je toch btw-plichtig bent, zal er voor een concert of andere artistieke prestatie 6% btw aangerekend worden. Voor een dj-set wordt doorgaans 21% btw aangerekend.

Een vraag over jouw situatie? We geven je ook in coronatijden persoonlijk advies via chat / mail / videochat.

VI.BE werkt voorlopig nog van thuis uit. Maak een videochat-afspraak met een van onze adviseurs.