VI.BE

Steunpunt voor artiest
en muzieksector

Advies

Hoe laat ik me legaal uitbetalen?

Dit overzichtsartikel lijst de meest courante manieren om je legaal te laten uitbetalen beknopt op. ‘Handje contantje’ kan perfect legaal gebeuren, dus laat betaling in het zwart achterwege!

Laatst bewerkt op 03.07.24

Accepteer cookies om deze video te bekijken.

Het is ontzettend belangrijk om voor de start van het optreden af te spreken met de organisator hoe je zal worden betaald, zodat de nodige aangiftes kunen worden gedaan. Als dit niet op voorhand in orde gebracht wordt, ben je niet legaal aan het werk.

We lijsten kort de opties op om als artiest legaal uitbetaald te worden. Meer info over elke vergoedingswijze zit verscholen achter de links!

Onkostenvergoeding voor vrijwilligers: de vrijwilligersvergoeding is eigenlijk niet bedoeld voor optredens of dj-sets. Het gaat hier over een forfaitair (vast) bedrag voor het betalen van onkosten die bij vrijwilligerswerk komen kijken.  De organisaties waar je als vrijwilliger aan de slag kan moeten wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Lees er meer over in het artikel over werken met een vrijwilligersvergoeding. 

De amateurkunstenvergoeding (AKV): de AKV (vervangt de KVR) werd in het leven geroepen als eenvoudige manier om kleinschalige artistieke prestaties te vergoeden. Vooral voor opdrachten tegen een eerder lage vergoeding, die heel vaak in het zwart worden uitbetaald, biedt de AKV een uitstekende én legale oplossing. Deze kostenvergoeding is vrij van belastingen of sociale bijdragen en daarom gelimiteerd. Je zit met een redelijk laag maximumbedrag per artiest en je kan hier maar 30 dagen per jaar gebruik van maken. 

De reële kostenvergoeding: bij de reële kostenvergoeding betaal je kosten terug op basis van bewijsstukken. Dat kunnen kassaticketjes, facturen of kostennota’s voor gereden kilometers zijn. De reële kostenvergoeding heeft geen bovengrens; maar je moet natuurlijk niet overdrijven. De kilometervergoeding is een specifieke vorm van reële kostenvergoedingen.

Sociaal Bureau voor Kunstenaars (SBK): een andere mogelijkheid is werken met een Sociaal Bureau voor Kunstenaars. Dat is (meestal) een afdeling van een interimkantoor, gespecialiseerd in het uitbetalen van artiesten. SBK’s fungeren als tussenpersoon tussen artiest en opdrachtgever en regelen alle papierwerk dat met een opdracht gepaard gaat. Ze factureren voor de artiest en treden op als juridische werkgever. Wanneer de organisatie die factuur heeft betaald, is daarmee alle administratie ook in orde. 

Op factuur: je kan als muzikant of dj rechtstreeks factureren aan de organisatie als zelfstandige (in bijberoep), als student-zelfstandige, als vennootschap of als vzw wanneer je een groep (van minstens twee personen) bent. Hier komt wel wat administratie bij kijken dus informeer je best goed over de verplichtingen die hierbij komen kijken. Je kan voor het spelen van concerten vrijgesteld worden van btw. Neem hiervoor wel eerst contact op met het btw-kantoor. Indien je toch btw-plichtig bent, zal er voor een concert of andere artistieke prestatie 6% btw aangerekend worden. 

Via artikel 1bis: als je werk in opdracht doet zonder dat er gezag wordt uitgeoefend en je nog niet klaar bent om zelfstandige te worden, kan dit een goede tussenoplossing zijn. Als je via 1bis werkt, werk je per definitie via taakloon. Dat wil zeggen dat je artistiek werk levert voor een werkgever en je een loon krijgt dat gekoppeld is aan die artistieke opdracht, ongeacht het aantal uren of dagen dat je eraan werkt. Je bouwt sociale rechten op zoals werknemers dat doen, en dit werk telt dus ook mee voor de berekening van je kunstwerkuitkering.

Een vraag over jouw situatie? We geven je persoonlijk advies via mail of telefoon.

Wil je een uitgebreide babbel? Stuur een mailtje en we plannen een adviesgesprek via videocall of bij ons op kantoor.