VI.BE

Steunpunt voor artiest
en muzieksector

Hoe laat ik me legaal uitbetalen?

Dit overzichtsartikel lijst de meest courante manieren om je legaal te laten uitbetalen beknopt op. ‘Handje contantje’ kan perfect legaal gebeuren, dus laat betaling in het zwart achterwege!

Laatst bewerkt op 16.11.22

Advies
© nina vandeweghe

© nina vandeweghe

Het is ontzettend belangrijk om voor de start van het optreden af te spreken met de organisator hoe je zal worden betaald, zodat de nodige aangiftes kunen worden gedaan. Als dit niet op voorhand in orde gebracht wordt, ben je niet legaal aan het werk.

We lijsten kort de opties op om als artiest legaal uitbetaald te worden. Meer info over elke vergoedingswijze zit verscholen achter de links!

Onkostenvergoeding voor vrijwilligers: de vrijwilligersvergoeding is eigenlijk niet bedoeld voor optredens of dj-sets. Het gaat hier over een forfaitair (vast) bedrag voor het betalen van onkosten die bij vrijwilligerswerk komen kijken.  De organisaties waar je als vrijwilliger aan de slag kan moeten wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Lees er meer over in het artikel over werken met een vrijwilligersvergoeding. 

De kleine vergoedingsregeling (KVR): de kleine vergoedingsregeling (KVR) werd in 2003 in het leven geroepen als eenvoudige manier om kleinschalige artistieke prestaties te vergoeden. Vooral voor opdrachten tegen een eerder lage vergoeding, die heel vaak in het zwart worden uitbetaald, biedt de KVR een uitstekende én legale oplossing. Deze kostenvergoeding is vrij van belastingen of sociale bijdragen en daarom gelimiteerd. Om de KVR te kunnen gebruiken, moet je als artiest een kunstenaarskaart hebben. Ook dj's kunnen zo'n kaart krijgen als ze kunnen aantonen dat ze een artistieke inbreng hebben in hun dj-sets (door bijvoorbeeld live elementen toe te voegen).

De reële kostenvergoeding: bij de reële kostenvergoeding betaal je kosten terug op basis van bewijsstukken. Dat kunnen kassaticketjes, facturen of kostennota’s voor gereden kilometers zijn. De reële kostenvergoeding heeft geen bovengrens; maar je moet natuurlijk niet overdrijven. De kilometervergoeding is een specifieke vorm van reële kostenvergoedingen.

Sociaal Bureau voor Kunstenaars (SBK): een andere mogelijkheid is werken met een Sociaal Bureau voor Kunstenaars. Dat is (meestal) een afdeling van een interimkantoor, gespecialiseerd in het uitbetalen van artiesten. SBK’s fungeren als tussenpersoon tussen artiest en opdrachtgever en regelen alle papierwerk dat met een opdracht gepaard gaat. Ze factureren voor de artiest en treden op als juridische werkgever. Wanneer de organisatie die factuur heeft betaald, is daarmee alle administratie ook in orde. 

Op factuur: je kan als muzikant of dj rechtstreeks factureren aan de organisatie als zelfstandige (in bijberoep), als student-zelfstandige, als vennootschap of als vzw wanneer je een groep (van minstens twee personen) bent. Hier komt wel wat administratie bij kijken dus informeer je best goed over de verplichtingen die hierbij komen kijken. Je kan voor het spelen van concerten vrijgesteld worden van btw. Neem hiervoor wel eerst contact op met het btw-kantoor. Indien je toch btw-plichtig bent, zal er voor een concert of andere artistieke prestatie 6% btw aangerekend worden. 

Een vraag over jouw situatie? We geven je persoonlijk advies via mail of telefoon.

Wil je een uitgebreide babbel? Stuur een mailtje en we plannen een adviesgesprek via videocall of bij ons op kantoor.