Mixtapes en rechten
Als dj zijn mixtapes de manier bij uitstek om je skills te delen met de wereld. Net zoals bij een remix heb je volgens de letter van de wet ook voor het maken van mixtapes de toestemming van de rechthebbenden nodig. Door de nummers te verkorten, te pitchen, te knippen, enzovoort ga je namelijk handelingen doen die het auteursrecht exclusief voorbehoudt aan de rechthebbenden. Het recht om nummers te bewerken wordt ook het adaptatierecht genoemd. Omdat je bij remixen, samples en mixtapes met originele opnames te werk gaat zijn, spelen hier ook de naburige rechten van de producenten mee.
In theorie zal je dus voor deze bewerkingen de toestemming moeten hebben van de auteur en/of zijn uitgever, maar ook van de platenfirma die het nummer heeft uitgebracht (tenzij het nummer in eigen beheer werd uitgebracht). In de praktijk gebeurt het niet altijd dat alle nodige toestemmingen voor mixtapes in orde gebracht worden. Je loopt dan het risico dat de rechthebbenden je mixtapes laten weghalen van de platformen waar je ze gepubliceerd hebt. Als je de algemene voorwaarden van online platforms erbij neemt zal je merken dat ze verbieden om illegale (niet geclearde) mixtapes online te zetten.
Naast de toestemming om de mixtape te maken of samen te stellen, heb je ook nog eens toestemming nodig ze publiek te maken. Je kan een mixtape dus niet zomaar op je eigen website plaatsen. In de praktijk kan je die toestemming krijgen via Unisono en je zal hier dan een vergoeding voor moeten betalen. Dit is verplicht wanneer je andermans muziek ter beschikking stellen, zij het om te streamen, dan wel om te downloaden. Zet je de mixtape op een online platform zoals Mixcloud of Soundcloud, dan zijn zij verantwoordelijk voor de vergoeding van de rechthebbenden.
Heb je feedback op dit artikel? We horen het graag!