VI.BE

Steunpunt voor artiest
en muzieksector

Verlenen van een licentie

Dit is juridisch gezien wat er gebeurt als je ‘toestemming’ geeft voor het gebruik je werk.

Laatst bewerkt op 26.05.24

Advies
© nina vandeweghe

© nina vandeweghe

Bij het geven van een licentie hou je zelf al je rechten, maar sta je voor een welbepaald gebruik – al dan niet tegen betaling – een exploitatie door iemand anders toe. 

Een licentie is altijd een zgn. ‘auteurscontract’ en kan volgens de wet enkel schriftelijk worden verleend. Bovendien moeten er enkele zaken expliciet beschreven worden. Wanneer die voorwaarden niet gevolgd worden, is het contract simpelweg ongeldig.

Een licentie kan exclusief zijn of je kan meerdere parallelle licenties verlenen voor hetzelfde werk en dezelfde exploitatie. Zo kan je bijvoorbeeld toestaan dat verschillende filmmakers dat supernummer van jou onder hun film zetten of dat er maar één film met jouw song mag werken. 

Ook bij het verhandelen van beats worden doorgaans licenties gesloten. Kopen en verkopen kan je tegen verschillende voorwaarden. Beatstars is een populair platform waar de beats van o.a. Chuki Beats worden verhandeld. Daar worden verschillende soorten licenties gekoppeld aan verschillende prijzen. 

Een lease is bijvoorbeeld beperkt tot een bepaald aantal plays/streams. Je kan ook pakketten verkopen met track stems. Ook een exclusieve licentie behoort tot de mogelijkheden, waarbij men dan een bod kan doen. Deze licentie gaat ver omdat je de beat verder aan niemand anders meer kan verkopen. Wees daarom niet bang om een mooi bedrag te vragen voor zo’n exclusieve licentie. 

Naast het verlenen van individuele licenties, waarbij je steeds één persoon toestemming geeft voor een bepaalde exploitatie, bestaan er ook licenties die voor iedereen gelden. Zulke licenties volgen meestal standaardmodellen en maken het mogelijk bepaalde vormen van gebruik toe te staan voor iedereen die bepaalde voorwaarden naleeft. Tot dit soort licenties behoort het systeem van Creative Commons.

Een vraag over jouw situatie? We geven je persoonlijk advies via mail of telefoon.

Wil je een uitgebreide babbel? Stuur een mailtje en we plannen een adviesgesprek via videocall of bij ons op kantoor.