VI.BE

Steunpunt voor artiest
en muzieksector

Volledige overdracht van rechten

Wanneer je rechten volledig overdraagt, geef je zelf al de zeggenschap over je vermogensrechten op.

Laatst bewerkt op 24.11.24

Advies
© nina vandeweghe

© nina vandeweghe

Dit is in principe de meest verregaande vorm om rechten over te dragen aan anderen. Bij deze vorm van overdracht kan je – al dan niet tegen een vergoeding – alle of sommige van je vermogensrechten integraal aan een derde geven. 

Het spreekt voor zich dat de vergoeding voor het ‘afkopen’ van de rechten een pak hoger ligt dan bij een licentie (gebruiksrecht), maar richtbedragen zijn moeilijk te bepalen. Laat de onderhandelaar in jou spreken! Wanneer je het gevoel krijgt dat het over veel geld kan gaan, is het misschien interessant om een professional mee in de onderhandelingen te nemen.

Let goed op: bij het vervreemden van je rechten geef je zelf al de zeggenschap over je vermogensrechten op. Je kan dus niet meer beslissen welke exploitaties je al dan niet wil toelaten, dit kan dan alleen nog maar gebeuren door de verkrijger.

Omdat je morele rechten niet overdraagbaar zijn, kan je nog wel steeds gebruik maken van je vaderschapsrecht, integriteitsrecht of divulgatierecht. 

Omdat het over zo’n ingrijpende overdracht gaat, heeft de wetgever beslist dat dit enkel kan en mag als je enkele specifieke voorwaarden volgt. Zo moet je zo’n overeenkomst steeds schriftelijk opstellen en moet ze verplicht een aantal elementen bevatten zoals het grondgebied van de overdracht, de duur en de specifieke exploitatiewijze waarvoor je afstand doet.

Een vraag over jouw situatie? We geven je persoonlijk advies via mail of telefoon.

Wil je een uitgebreide babbel? Stuur een mailtje en we plannen een adviesgesprek via videocall of bij ons op kantoor.