VI.BE

Vermogensrechten van de auteur / componist

Het auteursrecht valt uiteen in twee grote categorieën van rechten. De vermogensrechten stellen een auteur in staat zijn/haar creatie te (laten) exploiteren en hieruit inkomsten te halen. 

04.12.19

Advies
© nina vandeweghe

© nina vandeweghe

Als auteur/componist heb je volgende vermogensrechten:

  • Het (mechanisch) reproductierecht: als auteur ben jij de enige die het recht heeft om jouw werk te kopiëren, bijvoorbeeld op een geluidsdrager. Alle vormen van kopie vallen onder dit reproductierecht: definitieve of tijdelijke, volledige of fragmentarische, … Dit komt overeen met de Engelse term “copyright”.
    Bewerkingen, adaptaties, vertalingen en samples vallen ook onder het exclusieve reproductierecht van de auteur: er moet steeds toestemming gevraagd worden aan de oorspronkelijke auteur voor een bewerking, tenzij het nummer tot het publiek domein hoort. Meer over covers, samples en bewerkingen kan je hier vinden.
  • Het openbaar mededelingsrecht of uitvoeringsrecht: als auteur ben jij de enige die het recht heeft om het werk op eender welke manier aan het publiek mee te delen. In theorie kan je je verzetten tegen een uitvoering van jouw werk op radio, televisie, internet, openbare ruimtes, enz. In de praktijk moeten de gebruikers van muziek geen voorafgaande toestemming krijgen, maar ze zijn wel (via Sabam) uitvoeringsrechten aan jou verschuldigd. Als je als auteur niet bent aangesloten bij Sabam, zal de gebruiker (bv. een organisator van een live optreden, een radiostation, …) in principe rechtstreeks aan jou de toelating moeten vragen.
  • Het distributie-, verhuur- en uitleenrecht: als auteur ben jij de enige die kan beslissen over de distributie van de fysieke exemplaren van je werk. Alleen jij mag beslissen hoe jouw werk op de markt wordt gebracht (bijvoorbeeld via verkoop, verhuur, uitlening, etc.). Ook het uitdelen van gratis exemplaren valt onder het exclusieve distributierecht van de auteur.

Je merkt dat jouw exclusieve vermogensrechten als auteur behoorlijk ver gaan. Denk maar aan tijdelijke reproducties die constant door je computer gemaakt worden als je aan het surfen bent (caching) of je cd-collectie die je in je iTunes library wilt importeren. In principe zijn dit allemaal reproducties waarvoor telkens jouw toestemming gevraagd moet worden. Daarom heeft de wetgever een aantal uitzonderingen op het auteursrecht ingevoerd, die bepaalde vormen vandagdagelijks gebruik van beschermde werken mogelijk maakt zonder toestemming te moeten vragen. Een overzicht van al de uitzonderingen vind je hier.

Vermogensrechten zijn overdraagbaar aan anderen, al dan niet in ruil voor een vergoeding. Hoe dat precies verloopt, lees je hier.  

Een vraag over jouw situatie? We geven je ook in coronatijden persoonlijk advies via chat / mail / videochat.

VI.BE werkt voorlopig nog van thuis uit. Maak een videochat-afspraak met een van onze adviseurs.