VI.BE

Steunpunt voor artiest
en muzieksector

Speelplekken voor muzikanten

België heeft een breed palet aan muziekpodia. Natuurlijk hebben al die plekken hun eigen wetmatigheden. Dit artikel somt de verschillen tussen al die plekken op.

Laatst bewerkt op 09.11.24

Advies

Lokale cafés, jeugdhuizen, evenementen

Wanneer je voor het eerst wil optreden, zoek je het best niet te ver. Bijna alle grote artiesten zijn begonnen in hun eigen gemeente. Ga op zoek naar een café of jeugdhuis bij jou in de buurt waar je jezelf kan tonen. Vervolgens kan je misschien eens op een evenement spelen binnen jouw gemeente In deze eerste fase moet je nog niet te veel wakker liggen van een gage. Zorg er vooral voor dat deze concerten publiek trekken. Als het café tevreden is, zullen ze jou zeker terugvragen en dan kan je een (hogere) gage vragen. Door mee te doen aan allerhande wedstrijden en vrije podia, geraak je af en toe al eens uit eigen streek weg en kan je verder groeien als artiest.

Muziekcafés

Wanneer je alle cafés in jouw gemeente en omliggende gemeenten hebt platgespeeld, wil je natuurlijk heel België kunnen platspelen . Het is op zo’n moment interessant om te zoeken naar de muziekcafés die in jouw genre actief zijn. Deze cafés werken vaak met een programmator en programmeren in een bepaalde stijl. Het heeft weinig zin om met je folk-act aan te kloppen bij een Aalsters noise-rock café en omgekeerd natuurlijk. Zeker in de grote steden en in de meeste centrumsteden vind je dergelijke muziekcafés terug. Daarnaast zijn er ook verschillende clubs die concerten organiseren in hun café. Dit kan de perfecte manier zijn om als artiest een eerste stap richting de muziekclubs te zetten.

Clubs

Vlaanderen en Brussel kennen verschillende goed draaiende clubs. Veel van deze clubs maken dan ook deel uit van het Clubcircuit. Daarnaast zijn er tal van clubs die genre-specifiek werken. Wanneer je denkt klaar te zijn voor dit niveau, probeer je eerst een aantal supports te spelen. Je houdt de concertagenda’s van de verschillende clubs nauwgezet in de gaten en je zoekt tot er iets tussen zit waar jouw act 100% bij aansluit. Het vastleggen van een support is voor een programmator altijd heel veel werk, het is een over en weer gemail met de lokale boeker, die dan weer in contact staat met de manager van de artiest. Het kan soms een hele tijd duren voor je een definitief antwoord krijgt.

Een andere manier om voor de eerste keer in een club te spelen is via het gloednieuw podium- en kansenparcours voor artiesten met talent en ambitie dat VI.BE samen met de livesector organiseert. Band, singer-songwriter, MC, solo-act of liveproducer? Met Sound Track geven we je de gelegenheid om een versnelling hoger te schakelen. Sommige clubs hebben ook kleinere zalen, denk maar aan de AB Club, Trix Club, Trix Bar… Op deze manier kan je binnen die clubs ook een groeitraject afleggen.

Wanneer je merkt dat je meer fans krijgt, door airplay, positieve recensies, etc., kan je in de clubs als hoofdact aantreden. De uitkoopsommen zullen stijgen en jouw omkadering zal samen met jou groeien. Het is belangrijk om in deze fase goed na te denken over hoe je op dit podium wil staan, denk na over een lichtshow en zorg dat je sound helemaal op punt staat voor deze podia. Dit kan je zelf doen, maar je kan hierin ook begeleiding krijgen van een Musical Director, een soort producer/regisseur van je live-performance. 

Grote zalen 

Na de clubs resten er enkel nog de hele grote zalen. Het grote verschil met een muziekclub, is dat je deze zaal meestal moet afhuren. Hier komt dus geen programmator aan te pas. Je zal de zaal huren en alle risico’s die daarbij komen zelf moeten dragen. Meestal gaat dit over de hele grote Belgische acts en wordt een dergelijk optreden georganiseerd door promotoren zoals LiveNation, FKP Scorpio, All Things Live…

Festivals

De festivals hebben hun eigen wetmatigheden. Je hebt de grote festivals die al in het najaar starten met hun programmatie voor de zomer. Zij zullen vaak pas later Belgische acts toevoegen aan hun programmatie. Naast de hele grote festivals zijn er veel kleine(re) festivals verspreid over de zomer. Zij programmeren meestal in het voorjaar. Bereid je dus grondig voor als je festivals wilt spelen in de zomer. Op een festival spelen brengt vaak een heel andere dynamiek met zich mee. Je publiek staat vaak verder weg van jou waardoor je extra je best moet doen om een connectie met je publiek te maken en vast te houden. 

Cultuurhuizen

Zowat elke zichzelf respecterende Vlaamse gemeente heeft een cultuurhuis. Die spelen een prominente rol in het Vlaamse podiumlandschap. Ze programmeren naast muziek ook theater, dans, film en exposities. Tot het cultuurcircuit rekenen we ook de theaterzalen die muziek programmeren. Het laatste decennium hebben ook heel wat muziekgroepen hun act zo aangepast dat ze ook in het circuit van de cultuurhuizen kunnen optreden. De meeste grote Vlaamse groepen doen wel eens een min of meer unplugged ‘theatertour’ langs de Vlaamse cultuurhuizen.

De cultuurhuizen hebben vrij grote zalen en een vast publiek van abonnees, al zijn de abbonnementen niet langer de norm en kopen concertliefhebbers ook losse tickets voor een show die hen interesseert. Door de abonnementen programmeren cultuurhuizen een groot deel van de shows lang op voorhand, maar er wordt ook steeds meer ad hoc geprogrammeerd. Voor kleinere shows in de foyer of het café hoef je cultuurhuizen ook geen jaar op voorhand te contacteren.

Een vraag over jouw situatie? We geven je persoonlijk advies via mail of telefoon.

Wil je een uitgebreide babbel? Stuur een mailtje en we plannen een adviesgesprek via videocall of bij ons op kantoor.