Je eerste speelkansen
De eerste keer dat je op een podium staat, geef jezelf bloot. Dat kan een fantastische ervaring zijn, maar er kunnen ook een aantal zaken mislopen. Je moet helemaal klaar zijn om die confrontatie met een publiek aan te gaan: heb je voldoende materiaal, weet je hoe je podiumact eruit gaat zien, heb je voldoende gerepeteerd? Hoe beter je voorbereid bent, hoe aangenamer die eerste podiumervaringen zullen zijn! Hieronder overlopen we wat tips om aan die eerste concerten te geraken.
VI.BE platform
Als je nog geen profiel aangemaakt hebt op ons online kansenplatform, moet je dat zeker doen. Op dit online platform kunnen dj’s, producers en artiesten een profiel kunnen aanmaken. Wij lanceren er samen met de sector zoveel mogelijk kansen waarop je als artiest kan intekenen. Dat kan gaan over speelkansen, bijvoorbeeld de openingsspot op een leuk festival of een voorprogramma in een van de clubs. Maar evenzeer mediakansen: reviews in muziekmagazines of zelfs airplay op de nationale radio! Je hebt trouwens ook een profiel op het VI.BE platform nodig om mee te doen aan wedstrijden zoals Sound Track, De Nieuwe Lichting of Humo’s Rock Rally. In dit artikel overlopen we nog een heleboel tips om zoveel mogelijk uit je profiel op het VI.BE platform te halen. Liever een video? Check hieronder!
De juiste plek vinden
Durf jezelf vergelijken met je collega-artiesten (of concurrenten, zoals je wil) en beslis wie je bent als artiest, op welk niveau je staat en tot welk circuit je wil behoren. Vaak is het beter om eerst dicht bij huis te beginnen, omdat je dan gemakkelijker een publiek kan bereiken. Jeugdhuizen zijn een ideale startplek om te groeien als artiest en een eerste optreden of dj-set te spelen. In deze artikels overlopen we nog even de verschillende interessante speelplekken voor muzikanten en speelplekken voor dj’s.
Eens je je niveau hebt ingeschat, is het tijd om effectief aan de slag te gaan. Stelen met je ogen kan (meestal) geen kwaad, dus: ga kijken in de kalenders van muzikanten, bands, dj’s die op jouw niveau staan en min of meer hetzelfde genre spelen. Waar komen zij aan de bak? Check hun profiel op het VI.BE platform, website, Facebook-events, … Op die manier ben je op z’n minst zeker dat je plekken contacteert waar jouw muziek en niveau een kans krijgen.
Programmatoren overtuigen
Hoe kan je organisatoren best overtuigen? Het belangrijkste is natuurlijk dat je goede muziek speelt en mensen op de been kan brengen, maar we geven graag nog enkele tips. Als je programmatoren contacteert, probeer dat dan zo persoonlijk mogelijk te doen. Toon dat je hun programmatie hebt bekeken. Niet noodzakelijk om te kunnen slijmen hoe goed ze wel bezig zijn, maar om hen ervan te kunnen overtuigen dat jij daar perfect in past. Maak hier geen sollicitatiebrief van; hou het kort, persoonlijk en to the point. Nog meer tips vind je in terug in dit artikel.
EPK
Het is ook heel belangrijk dat jouw online kanalen steeds up to date zijn. Het kan ook altijd interessant zijn om een Electronic Press Kit toe te voegen aan je mails. Zo’n EPK is de ideale tool om jezelf kernachtig voor te stellen: het pakket bestaat onder andere uit een biografie, een recente speellijst en livefragmenten van je shows. Zeker in de beginfase is het aangeraden om aan te geven waar je als artiest momenteel staat. Wil je meer weten over de EPK? Check dan ook zeker deze extra info.
Samenwerken met een boeker
Een boeker is de contactpersoon tussen de artiest enerzijds en de concertorganisator anderzijds. Als een artiest een management heeft, wordt ook die betrokken bij de werking van de boeker. De boeker is verantwoordelijk voor het vinden van optredens voor de artiest. In ruil daarvoor vraagt zij of hij bovenop jouw artist fee een booking fee aan de organisator. Wanneer het het juiste moment is om samen te werken met een boeker? Dat kom je hier te weten.
Onmisbare checks voor liveshows
In onderstaande video geeft Anton ook graag wat extra tips en tricks mee om je voor te bereiden op liveshows.