VI.BE

Je profiel op het VI.BE platform

In dit artikel geven we je 11 tips om nog meer te halen uit je profiel op het VI.BE platform.

19.06.20

Advies
© nina vandeweghe

© nina vandeweghe

Elke muzikant, dj of producer die hier terecht komt, kent allicht ook het kansenplatform van VI.BE. Op dit online platform kunnen dj’s, producers en artiesten van alle pluimage een profiel aanmaken. We proberen samen met de muzieksector  zoveel mogelijk kansen te lanceren waarop je als artiest kan intekenen. Dat kan gaan over speelkansen, bijvoorbeeld de openingsspot op een leuk festival of een voorprogramma in een van de clubs, maar evenzeer media-kansen: reviews in muziekmagazines of zelfs airplay op de nationale radio! 

Mocht je nog niet op ons platform actief zijn, is dit hét moment om een eigen profiel aan te maken. Hieronder geven we je 11 tips mee om zo veel mogelijk uit je profiel te halen: 

Nieuwe tracks

Zet je beste track bovenaan. Bij het inzenden van een kans kan je wel kiezen welke track je bovenaan zet, maar daarnaast is je profiel een visitekaartje naar de buitenwereld. Als een programmator toevallig op jouw profiel botst, wil je die natuurlijk meteen je beste track aanbieden. Als je een track instuurt voor een call, zorg dan dat je zeker bent van je stuk. Durf kritisch te zijn voor je eigen muziek, maar laat dit je niet verlammen. 

Mixtapes

Net als bij tracks, zet je ook best je strafste mixtape bovenaan. Jezelf van andere dj’s onderscheiden via een mixtape is voor velen niet evident. Onderschat nooit het belang van de intro, die moet meteen de aandacht van de luisteraar grijpen. Ga verder voor een frisse selectie, oerdegelijke of verrassende overgangen en lay it down easy (of net niet) aan het eind.  Durf te experimenteren en probeer niemand na te bootsen. Ga op zoek naar je eigen stem door originele tracks toe te voegen in je mixtape die nog niemand eerder gehoord heeft. Voeg zeker ook steeds een tracklist toe, inclusief de timing van elke track in de mixtape. Zo geef je mensen meteen een inkijk in je selectie en kunnen ze zich een beeld vormen van wat je brengt. Daarbij vragen organisatoren van VI.BE kansen vaak om een mixtape mét tracklist. Probeer ten slotte geen dingen in je mixtape te steken die je niet live kan brengen. Dat schept enkel valse verwachtingen die je live niet kan waarmaken.

vi.be/murani

vi.be/murani

Bio

Een goede bio enthousiasmeert een programmator om jou te boeken of een journalist om over jou te schrijven. Besteed hier dus voldoende tijd aan. Begin met op te lijsten wie je bent, welke muziek je maakt, wat je al gedaan hebt, wie je invloeden zijn... Schrijf dit om te starten neer in puntjes en wees zo volledig mogelijk. Zoek vervolgens naar een rode draad: wil je de bio chronologisch opbouwen, wil je er een narratief insteken…? 

Pas dan kan je alle puntjes vertalen naar een tekst. Hou het simpel, schrijf actieve zinnen in de derde persoon en hou het neutraal. Structureer je tekst in 2 of drie paragrafen. In je eerste paragraaf vermeld je de belangrijkste informatie. Die eerste paragraaf is namelijk wat journalisten of concertzalen vaak overnemen in hun tekst, zorg er dus voor dat de belangrijkste informatie daarin staat. In de tweede paragraaf kan je iets meer in de diepte gaan over jezelf of de groep en in de derde paragraaf focus je op waar je momenteel mee  bezig bent.

Wil je nog meer weten over hoe je een goeie bio schrijft? Lees dan zeker het artikel over de muziekbio geschreven door Gentle Promotion.

vi.be/ratmosphere

vi.be/ratmosphere

Persquotes

Op je profiel kan je geen aparte persquotes toevoegen, maar daarom zijn ze niet minder belangrijk. Knip de belangrijkste - meest positieve - zin van de recensie eruit en plaats die onder jouw bio met een vermelding van het magazine, krant of blog. Hou het bij ongeveer 3 interessante en relevante quotes.

vi.be/ventilateur

vi.be/ventilateur

Foto’s

Zorg voor goeie foto’s. Foto’s vertellen, net als een bio, mee jouw verhaal als artiest. Vermijd de absolute clichés, maar probeer het ook niet complexer te maken dan nodig is. Denk vooral goed na hoe jullie jezelf willen presenteren. Een goede foto wordt ook vaak overgenomen bij de aankondiging van een evenement of in een recensie. Daarnaast kan het interessant zijn om een aantal foto’s van een live-show of feest waar je gespeeld/gedraaid hebt toe te voegen. Daarmee toon je programmatoren ook hoe je op een podium staat.

Livesessie/videoclips

Naast goede foto’s zijn ook video’s de ideale manier om jouw project in de verf te zetten. Dat kan enerzijds door videoclips die de perfecte mood geven bij jouw tracks en anderzijds door livebeelden die tonen wat je in je mars hebt als artiest. Idealiter zijn het livebeelden waar ook publiek aanwezig is. De reactie van het publiek op jouw muziek kan namelijk de doorslaggevende factor zijn voor een programmator om jouw act te plaatsen.

vi.be/kosmosound

vi.be/kosmosound

Shows

Het is soms veel werk, maar hou je shows up to date.  Zorg dat alle toekomstige en gepasseerde shows op je profiel staan. Het is voor een programmator altijd interessant te zien dat je al wat kilometers op je teller hebt staan, zeker als je in bekende muziekcafé’s, clubs of festivals gestaan hebt.

vi.be/beuk

vi.be/beuk

Update social media

Zorg dat alle links op je VI.BE profiel up to date zijn. Niets zo lastig als een dode link als iemand jou wil beginnen volgen op Facebook of Instagram. Het is ook het ideale moment om al je andere kanalen up te daten. Op die manier toon je uniformiteit op verschillende kanalen en dat maakt je project dan weer herkenbaarder op het internet. 

What's hot

Gebruik je profiel actief! Hoe meer views en listens je op je profiel hebt, hoe groter de kans dat je bovenaan in het What's hot lijstje prijkt. Alle muzikanten en organisatoren die op het platform komen zien jouw naam dan meteen staan. Als dat geen goeie promo is!

Leden

Kloppen alle leden nog die opgesomd staan op jouw profiel? Voeg zeker ook de juiste geboortedata toe, want sommige kansen hebben een leeftijdslimiet.

vi.be/mchuzi

vi.be/mchuzi

Locatie 

Met welke stad verbind je jezelf als band? Sommige kansen zijn nationaal, terwijl andere kansen op een bepaalde gemeente of regio focussen. Speel je, draai je of repeteer je vooral in de gemeente waar je bent opgegroeid of waar je op kot zit, kies dan die gemeente als uitvalsbasis.

Accepteer cookies om deze embed te bekijken.

Een vraag over jouw situatie? We geven je persoonlijk advies via mail of telefoon.

Wil je een uitgebreide babbel? Stuur een mailtje en we plannen een adviesgesprek via videocall of bij ons op kantoor.