VI.BE

Steunpunt voor artiest
en muzieksector

Amélie Van Hoorebeke & Charlotte Van der Goten

Advies

Muziekbio

Je biografie is een cruciaal hulpmiddel in je communicatie. Het is dé tool om mensen te triggeren en hen te overtuigen om naar je muziek luisteren. Je bio toont samen met je foto’s en branding hoe jij je voorstelt aan de wereld nog voor iemand zelfs maar op play drukt. In dit artikel geven Amélie Van Hoorebeke en Charlotte Van der Goten van Les Fabuleux je bakken tips om de perfecte bio te schrijven.

Amélie Van Hoorebeke & Charlotte Van der Goten

Laatst bewerkt op 14.05.24

© nina vandeweghe

© nina vandeweghe

Maak een draft

Je start best met het maken van een draft. Dit kan je bijvoorbeeld doen door alle puntjes op te lijsten die in je bio moeten komen te staan. Denk bij het verzamelen van de info vanuit het oogpunt van de persoon die je bio leest. Wat is interessant om mee te geven? Bedenk dat het gebruik van een specifieke pedaal of drumcomputer enkel interessant is voor muzikanten, en niet voor journalisten. Je hoeft ook niet je hele levensverhaal op te schrijven in je bio. Creeër verwachtingen zodat mensen geprikkeld zijn om meer over jou of je band te weten te komen. 

Voor het geval je geen inspiratie hebt, helpen deze vragen je alvast goed op weg:

  • Waar leef je?

  • Wanneer ben je begonnen met muziek maken, muziek uitbrengen en/of concerten spelen?

  • Wat was hét moment waarop je wist dat je muziek wilde maken?

  • Tot welk genre behoort je muziek?

  • Hoe zou jij je sound omschrijven?

  • Wat zijn je invloeden? Let wel op: wees beknopt, geen te lange lijst van bands waar je naar luistert en opkijkt

  • Wat heb je tot nog toe uitgebracht? 

  • Welke zijn de meest opvallende shows die je hebt gespeeld?

  • Waar ben je op dit moment mee bezig?

  • Wie zijn je bandleden? Beschrijf kort eventuele andere bands waar zij in spelen/speelden of geschiedenis, maar hou het beperkt, er hoeven geen 20 onbekende bands tussen haakjes te staan. 

  • Zijn er gerelateerde (en relevante) projecten (een radioshow, het organiseren van evenementen, enz.) waarbij je betrokken bent?

  • Wat maakt jou uniek? Honderden bands maken muziek, willen grote concertzalen uitverkopen en covers halen van magazines, maar waarom zou een journalist net jullie verhaal moeten brengen? 

Denk na over opmaak en stijl

Het is altijd goed om structuur in je bio te hebben. Verdeel je tekst in 2 of 3 vlot te lezen alinea’s. Die eerste alinea is veruit de belangrijkste. Hou die dan ook kort en krachtig. Vaak is het deze eerste alinea die journalisten en concertzalen overnemen wanneer ze over een artiest schrijven. En net daarom moet deze eerste alinea een goed beeld geven van wie je bent als artiest, wat voor soort muziek je maakt en wat je verwezenlijkt hebt (shows, releases, samenwerkingen).  Een bijkomend voordeel van een allesomvattende eerste alinea is dat een lezer die snel verveeld geraakt en geneigd zou zijn om na 1 alinea op te geven, alle belangrijke info toch meegekregen heeft.

In de tweede alinea ga je wat dieper in je verhaal graven. Hier geef je de achtergrondinformatie mee die jou uniek maakt. Je kan hier wat persoonlijker gaan uitweiden zonder je hele jeugd te gaan vertellen. De laatste alinea kan ten slotte gebruikt worden om te spreken over zaken die op til staan (die nieuwe single die eraan komt, toffe shows...)

Voorzie verschillende versies 

Beslis waarvoor de bio zal dienen en of je eventueel verschillende versies zal nodig hebben. Misschien heb je naast je korte perstekst ook een langere versie nodig om in een later stadium naar journalisten te sturen wanneer die een interview met jou willen afnemen (of om journalisten over de streep te trekken om een interview met je af te nemen). 

Gezien we in een tweetalig land wonen, is het handig om je bio in het Nederlands en in het Frans of Engels te hebben, voorzie dus dat je een goede vertaling zal nodig hebben. Google Translate is in dit geval niet echt aan te raden. Contacteer op tijd ‘native speakers’ of professionele vertalers om deze extra klus te klaren. Kies verstandig.

Voeg de juiste quotes toe

Wil je graag quotes van kranten of magazines rond een vorige plaat of een single aan de biografie toevoegen, of quotes van bekende personen over de nieuwe plaat, begin die dan in een vroeg stadium te verzamelen. Ook een quote of anekdote van iemand uit de groep kan soms een meerwaarde zijn voor je bio.

Het schrijven zelf

Om een goede bio te  schrijven, moet je ook beschikken over een vlotte pen. Laat de biografie bij voorkeur schrijven door iemand met kennis van zaken. Muziekjournalisten schrijven bijvoorbeeld vaak biografieën achter de schermen. Zij hebben kennis van zaken en bezitten doorgaans een vlotte pen. Maar misschien ken je wel iemand die heel goed kan schrijven en hoef je het helemaal niet zo ver te zoeken? 

Je kan je er natuurlijk ook zelf aan wagen. Begin met het uitwerken van je aantekeningen: gebruik volledige zinnen, schrijf vanuit de 3e persoon en gebruik een neutrale toon. Lees hardop voor om te zien hoe het klinkt. Schrijf alles op en schrap achteraf genadeloos.

Eindredactie

Als je klaar bent, lees je best nog eens grondig na op spellingsfouten. Nog beter is dat je iemand anders vraagt om ze voor jou na te lezen. Een paar verse ogen zullen de fouten er sneller uithalen. 

Zorg voor een esthetisch verantwoorde opmaak die past bij jouw stijl en voeg beeldmateriaal toe. Is er videomateriaal voorhanden, integreer het dan zeker in de biografie. Zet de belangrijkste zaken ten slotte in het vet, zodat mensen die diagonaal lezen ook de essentie mee krijgen.

Nog een paar uitsmijters

Less is more!

Een korte biografie is altijd beter dan een (te) lange! In het geval dat je al jarenlang muziek maakt, kan je je een iets langere bio veroorloven. Indien niet, hou het kort. Behandel je beste 4 à 5 prestaties, ellenlange lijsten zijn nergens goed voor. Als je al een tijdje actief bent als artiest, hoef je niet elk optreden, elke remix, track, release en recensie uit je carrière op te nemen in de biografie. Beperk je tot de hoogtepunten.

Inhoud boven vorm!

Leg de focus op interessante en indrukwekkende feiten eerder dan op het gebruik van slimme bewoordingen. Lyrische adjectieven kunnen misschien het geheel opsmukken, maar het zijn die feiten die het verschil zullen maken.

Laat je inspireren!

Lees muziekrecensies en muziekartikels en grasduin door bio’s van andere artiesten. Let op wat er geschreven staat en welke tone of voice er wordt gebruikt. Wil je daardoor naar de muziek van een artiest luisteren? Past de toon bij het beeld en de muziek van de artiest? Dat is waar je naar moet streven.

Een vraag over jouw situatie? We geven je persoonlijk advies via mail of telefoon.

Wil je een uitgebreide babbel? Stuur een mailtje en we plannen een adviesgesprek via videocall of bij ons op kantoor.