VI.BE

Samenwerken met een promotor

Door een overvloed aan nieuwe releases wordt het steeds moeilijker om je muziek onder de aandacht te brengen van allerhande media. Een (onafhankelijke) promotor kan hierin verandering brengen: door een degelijk netwerk van persoonlijke contacten en een goed inzicht in timings en release-strategie kan hij ervoor zorgen dat je release op het juiste moment bij de juiste persoon terecht komt.

Laatst bewerkt op 27.07.21

Advies

Meteen eerst wat duidelijkheid scheppen rond het begrip ‘promotor’. In België wordt die term gebruikt voor iemand die communicatie doet naar de pers, maar algemeen wordt ‘promotor’ ook gebruikt voor iemand die concerten organiseert, verkoopt of promoot. Wij focussen hier op de eerste betekenis. Een promotor zal communiceren naar pers over bv. een nieuw album, een concert, een belangrijke evolutie in de carrière van een artiest of label, …

Daarnaast zal een promotor ook singles pluggen bij radio en andere media door te zoeken naar airplay, een interview op radio, een live-performance op nationale tv… Artiesten hebben vaak een promotor in verschillende landen. Ook om buiten België voet aan wal te krijgen, kan je samenwerken met een buitenlandse promotor. Die zal de pers en media in zijn/haar land proberen overtuigen van jouw muziek. Samen met een buitenlandse agent is dit de sleutel tot een internationale carrière. Meer over promo in het buitenland staat in dit artikel.

De laatste jaren is er een duidelijke verschuiving merkbaar in de manier waarop een promotor te werk gaat. Vroeger deden platenfirma’s alles in house: eigen A&R, eigen product management, eigen marketing en dus ook eigen promotie. Aangezien de budgetten tegenwoordig veel kleiner zijn, krimpt ook het aantal personeelsleden en wordt er meer een beroep gedaan op externe (onafhankelijke) promo-medewerkers. 

Wanneer is het juiste moment om samen te werken met een promotor? 

Een promotor heeft natuurlijk iets nodig om mee te werken. Zorg dat je een sterk verhaal hebt. Wat maakt jou uniek en doet jou eruit springen tussen die overvloed aan muziek? Als dat voor jou duidelijk is, kan het interessant zijn om samen te werken met een promotor. Naast een goed verhaal is ook een momentum belangrijk. Meestal zal een artiest samenwerken met een promotor voor de release van een single, EP of album. Dat wil niet zeggen dat je voor andere zaken niet kan samenwerken met een promotor. Een promotor kan bijvoorbeeld ook mee zoeken naar een media-partner voor jouw eerste Zuid-Afrikaanse tour of zorgen dat de pers aanwezig is op jouw concert in de AB. De mogelijkheden zijn met andere woorden legio. Ook hier is creativiteit cruciaal. 

Wat doet een promotor juist? 

Een promotor zal dagelijks zijn/haar contacten onderhouden. Een goed netwerk is de belangrijkste troef van een promotor. Zelfs als er niet meteen iets nieuws te melden is, zal de promotor de contacten bij de media warm houden met dingen die er pas over enkele maanden zitten aan te komen, nieuws dat elders in de pers verschenen is, etc. Aangezien de budgetten bij de media danig gekrompen zijn, moet de promotor vaak ‘vechten’ voor wat aandacht; ook daarom zijn die regelmatige contacten belangrijk.

Dinsdag is vaak de vaste dag voor een promotor om de radiozenders te bezoeken. De radiozenders van VRT en DPG hebben op dinsdagnamiddag een open bezoekuur waar zowel artiesten als promotoren, labels, managers ... welkom zijn. Als artiest kan je hier best op voorhand een afspraak voor maken. Op die manier ben je zeker dat je binnen mag. 

Hoeveel kost dat?

Een promotor vraagt meestal een vaste vergoeding om een single of album te promoten. Voor een promotor is het vaak heel moeilijk om daar beloftes aan vast te hangen. Een promotor kan en zal nooit harde garanties geven. Je kan wel een expliciete oplijsting vragen van de zaken die hij/zij zal doen voor jouw release. Maak daarover duidelijke afspraken en giet die in een contract.

Als je lid bent van Sabam en een EP of album in eigen beheer uitbrengt, maak je ook kans op een beurs voor promotie in eigen beheer. Deze beurs kan je onder andere gebruiken om je promotor te betalen.
 

Een vraag over jouw situatie? We geven je persoonlijk advies via mail of telefoon.

Wil je een uitgebreide babbel? Stuur een mailtje en we plannen een adviesgesprek via videocall of bij ons op kantoor.