VI.BE

Radio playlists

In tijden van Spotify, Apple Music en TikTok lijkt het belang van de grote gatekeepers wat uitgespeeld. Desalniettemin blijft radio een belangrijke speler in het lanceren van nieuwe artiesten.  Maar hoe krijg je je tracks in godsnaam op de radio in deze tijden van muzikale overvloed? Hoe wordt de muziek op de radio gekozen? Wat doet een samensteller juist en hoe krijg je jouw muziek tot bij de radio?

Laatst bewerkt op 10.10.22

Advies
© nina vandeweghe

© nina vandeweghe

Hoe gaat dat in zijn werk, zo’n playlist en wat doet een samensteller? 

Radiostations werken met playlists. Dit zijn lijsten waarin de songs staan die op de radio worden gedraaid. Wekelijks worden deze lijsten herzien, worden er nieuwe songs toegevoegd en verdwijnen er nummers uit de playlist. Elke zender heeft een andere manier om deze lijsten samen te stellen, een hitzender als MNM of Qmusic heeft dan ook een andere focus dan Klara of Radio 1.

De radiozenders van VRT (Radio 1, MNM, Radio 2, StuBru en Klara) hebben hun playlist-meeting meestal op woensdagnamiddag. Bij Qmusic is dat op woensdagvoormiddag. Dat wil zeggen dat ze op die dag alle muziek bespreken die ze in de loop van de week binnenkregen. Vervolgens sturen ze op vrijdag de playlist door naar labels en promotors. Daarin staan de nummers die meegenomen worden in de playlist voor de week erop en in welke frequentie de nummers gedraaid zullen worden. 

Jouw muziek op de radio?

Op de wekelijkse playlistvergadering wordt dus beslist welke nieuwe nummers er worden opgenomen in de programmatie. Hoe kan je ervoor zorgen dat jouw tracks mee in overweging genomen worden? Een optie is door samen te werken met een promoter . Deze promotors zijn vaste klanten bij de radiozenders en andere media en zullen jouw muziek daar in jouw plaats kunnen gaan voorstellen, echter zonder garanties. 

Je kan op uitnodiging ook zelf langsgaan met je muziek op de VRT en bij DPG (Qmusic, Willy, Joe fm) op dinsdagnamiddag, maar daarvoor zal je wel eerst een mail moeten sturen. Alle ingezonden tracks worden beluisterd, daarbij is vooral de muziek zelf van belang. Stuur je muziek ook niet zomaar naar alle radiozenders. Denk goed na bij welke radiozender je muziek het beste aansluit. Op die manier vergroot je de kans dat je muziek ook effectief gedraaid wordt. 

Een verhaal achter de muziek kan helpen, maar is zeker niet de bepalende factor. Ook een volledige release (EP of LP) is geen must, het is wel aangeraden dat je track ergens legaal te koop is. Verder is het moeilijk om een ideaal moment te bepalen om je muziek door te sturen. Hou er wel rekening mee dat eenmaal je gedraaid wordt op de radio, je een groot nieuw publiek aanboort. Met een beetje geluk heeft dit ook een effect op je boekings en dergelijke. Vanuit dat opzicht is het misschien wel aangewezen om eerst voldoende live-ervaring op te bouwen vooraleer je je kans waagt op de radio.

Naast de algemene playlist zijn er programma’s met een meer uitgesproken muziekprofiel zoals #ikluisterbelgisch, duyster, Wonderland, Urbanice… Als je het gevoel hebt dat je met je muziek goed aansluit bij een van deze programma’s, kan het zeker geen kwaad om rechtstreeks bij de programmaverantwoordelijken te gaan aankloppen met je muziek.

Coming Home van The Haunted Youth is Song of the Day bij KEXP - ben jij de volgende?

Een vraag over jouw situatie? We geven je persoonlijk advies via mail of telefoon.

Wil je een uitgebreide babbel? Stuur een mailtje en we plannen een adviesgesprek via videocall of bij ons op kantoor.