Starten als dj
Learn to dj
Het starten als dj is vaak heel DIY. Je leert het via bevriende dj's, spontaan op een feestje of online. YouTube staat uiteraard vol met tutorials, zoals de reeks ‘The Art of DJing’ van Resident Advisor om maar een voorbeeld te geven. Mensen aan het dansen brengen is een kunst en daarom is dj'en sinds kort ook een onderdeel van het Deeltijds Kunstonderwijs (DKO), beter bekend als ‘de muziekschool’. In bepaalde academies kan je niet enkel notenleer volgen of een instrument aanleren, maar ook les krijgen van een ervaren dj. Daarnaast bestaan er tal van privé-opleidingen zoals de Dj-School in Gent, Musicasa's Dj Academy te Knesselare, Amplify Academy te Hasselt, Begin To Dj in Kortenberg, ...
Repeteren
Oefening baart kunst! Steeds meer aanbieders van repetitieruimtes maken nu ook werk van dj-studio's, waar oefenen op het (vaak dure) dj-materiaal een pak toegankelijker is. Een eerste handige overzicht vind je in onze tool repetitieruimtes.
Gear
Er zijn verschillende manieren om te draaien als dj. Dit hangt uiteraard samen met het materiaal dat je gebruikt. Standaard bestaat een dj set uit een DJ mixer, twee DJ players (platenspelers, cdj’s of de goedkopere xdj’s) en speakers. Naast de klassieke DJ set heb je ook DJ controllers, die relatief nieuw zijn in de dj wereld. Zo’n controller combineert de mixer en beide players in één apparaat en werkt samen met software als Serato, Traktor of Virtual DJ op je laptop of computer.
What's in a name
Wanneer je eenmaal klaar bent om naar buiten te komen als dj, wordt het tijd om na te denken over een goede artiestennaam. Niet altijd gemakkelijk, maar wel ontzettend belangrijk als eerste visitekaartje. Eenmaal je de knoop hebt doorgehakt, check je wel best nog even of er geen andere dj of producer actief is met dezelfde naam. Denk ook zeker aan de vindbaarheid op Google, streamingplatformen en sociale media. Meer info over het kiezen van een naam en de bescherming ervan vind je hier.
Mixtapes
Mixtapes of mixes zijn de manier bij uitstek om je skills te delen met de wereld. Het is een originele selectie van nummers die je naadloos aaneen mixt zodat ze als één langgerekte track overkomen. Je hebt ze ook vaak nodig om deel te nemen aan contests en ze dienen als materiaal om organisatoren te overtuigen.
'Live' dj-sets
Draaien voor jezelf of vrienden is één ding. Dit ook gaan doen voor een publiek nog iets helemaal anders. De eerste keren ben je maar best goed voorbereid. Een voorbereide set brengt rust en vertrouwen met zich mee. Denk ook aan het publiek en pas je set daar misschien ook wat op aan. Daarnaast maak je ook best duidelijke afspraken met de organisator zodat je ter plekke niet voor onaangename verrassingen komt te staan. Meer tips & tricks vind je hier.
Where to dj
Wanneer je voldoende vertrouwen hebt in je mixing skills en klaar bent om ze op een publiek uit te testen, doe je dat het best eerst in een vertrouwde omgeving. Een feestje bij vrienden of familie kan een mooie gelegenheid voor een try-out zijn. Pols misschien ook eens bij het lokale jeugdhuis of de jeugdbewegingen of zij nog een spot vrij hebben voor jou. Zo kan je langzaamaan opbouwen richting de grotere fuiven, clubs of je eerste festival. Hou hiervoor zeker VI.BE platform in de gaten, waar bijna dagelijks speelkansen voor dj’s verschijnen, van de openingsset op een fuif, tot spelen op The Gathering van Tomorrowland of deelnemen aan MNM Start To DJ. Lees zeker het volledige artikel over speelplekken voor dj’s.
Afspraken met organisatoren
Het is ook altijd aan te raden om de afspraken die je met de organisator maakt even op papier te zetten. In een contract voor een show leg je samen de specifieke en algemene voorwaarden vast die van toepassing zullen zijn voor, na en tijdens jouw dj-set. In bijlage kan je ook nog technical en hospitality riders toevoegen. Daarin leg je vast wat je wensen zijn op het gebied van technisch materiaal, catering en guestlist. Als beginnend dj vraag je beter geen emmers champagne. Dat kan fout overkomen.
Betaald worden
Wanneer je gaat dj’en ben je in principe aan het werk en moet je daar ook correct voor vergoed worden. Vermijd handje contantje en sta erop om legaal te worden uitbetaald. Voor beginnende dj’s is dit niet zo eenvoudig, maar er bestaan wel degelijk verschillende opties. Hoeveel kan je vragen voor een dj-set? Veel hangt natuurlijk af van je bekendheid, de locatie en organisatie, maar bekijk ook zeker onze tips voor het bepalen van je gage.
Dj-licentie
Om in orde te zijn met het auteursrecht is de regel dat je enkel mag draaien met legaal aangekochte muziek vanop de originele dragers. Als je draait met originele cd's of vinyl ben je sowieso in orde en heb je geen dj-licentie nodig. Vanaf het moment dat je muziek gaat verplaatsen van de ene drager naar de andere (cd naar pc, pc naar usb, ...) heb je wel een dj-licentie nodig. Die kan je bekomen via de e-licensing van Unisono. Als je met twee draait heb je allebei zo'n licentie nodig.
Van dj tot producer
Eigen tracks, edits of remixes maken is niet alleen een totaal andere artistieke uitdaging, maar kan ook je carrière als dj een enorme boost geven. Vele dj’s hebben hun groeiende bekendheid te danken aan hun eigen producties. Producen vereist een heel andere technische know-how en creativiteit. Daarnaast is het belangrijk dat je beschikt over de juiste skills, software, … Dit artikel helpt je aardig opweg.
Let wel op, bij het maken van edits of remixes ben je verantwoordelijk voor het clearen van de originele track(s). In de praktijk staan Mixcloud en Soundcloud vol met niet-geclearde mixes en mashups en hebben sommige platforms zelfs licenties afgesloten zodat dit niet nodig is, maar in andere gevallen ben je wel verantwoordelijk voor het clearen. Let dus op met het verspreiden en gebruiken van materiaal waarvan je niet zeker bent of het legaal is.
Heb je feedback op dit artikel? We horen het graag!