VI.BE

Inkomsten uit streaming

Telkens een nummer gestreamd wordt levert die stream een vergoeding voor auteursrechten en royalty’s op.

17.01.20

Advies
© nina vandeweghe

© nina vandeweghe

Een stream is enerzijds een exploitatie van naburige rechten die gelden op de opname. Net zoals de fysieke platenverkoop levert online verkoop (in de vorm van streams) royalty’s op. Die royalty’s worden betaald aan jouw distributeur of aggregator, die soms een deel van de opbrengst uit streaming afhoudt. 

Daarnaast heeft Sabam een overeenkomst gesloten met de streamingplatformen waardoor ze auteursrechten gaan innen voor streams van de songs die tot hun repertoire behoren. Werk je met een publisher, dan kan die daar ook een percentage van innen via Sabam of een zustervereniging. 

Ook de streamingplatformen zelf houden uiteraard een deel van de omzet voor zichzelf. 

Als we het bovenstaande in taartvorm gieten krijg je bij benadering de volgende verdeling:
 

Als je aangesloten bent bij een label, gaan zij de royalty’s voor jou innen en vervolgens het in het platencontract afgesproken percentage doorstorten. Zij brengen de administratie en roerende voorheffing ook meteen in orde. Sommige artiesten kiezen ook om uitsluitend distributie uit handen  te geven. Distributeurs kunnen jouw muziek niet alleen fysiek verdelen maar ook online en brengen dan meteen ook de administratie in orde voor jou. Sabam en publishers doen hetzelfde voor de auteursrechten. Belangrijk om te weten: zolang je geen lid bent bij Sabam, kunnen zij niet innen voor online gebruik van jouw nummers.

Je inkomsten uit auteursrechten en royalty’s moet je verplicht aangeven in jouw personenbelasting. Hoe doe je dit dan juist? Auteursrechten en royalty's worden apart belast als roerende inkomsten. Normaal wordt 15% afgehouden door de uitbetaler, maar aangezien aggregators niet afhouden door het verdrag, zal je die belasting zelf nog moeten betalen. Je geeft het volledige bedrag dat je krijgt van de distributeur (ook al heeft hij het verdiend in de VS) aan in deel II van je belastingaangifte bij de roerende inkomsten (vak XIV D, code 1190-71 of 2190-41). Hier kan je nog forfaitair kosten van aftrekken. Hoe dat in zijn werk gaat, lees je hier.

Meer info vind je op de website van het Cultuurloket. Aangezien dit allemaal redelijk complex is, kan je bij hen ook altijd een afspraak maken (via het contactformulier) voor meer uitleg.

De meeste digitale distributeurs of aggregators zijn gevestigd in het buitenland. Wanneer je inkomsten auteursrechten of royalty’s ontvangt uit het buitenland, moet je in principe kijken naar het dubbelbelastingverdrag. Zo'n dubbelbelastingverdrag wordt gesloten tussen twee staten om te vermijden dat tweemaal belastingen wordt betaald door eenzelfde persoon of instantie. 

Aangezien de bekendste aggregators in de VS gevestigd zijn (Tunecore, CDBaby, Distrokid,...), nemen we streaminginkomsten uit dit land als voorbeeld. België heeft een 'dubbelbelastingverdrag' gesloten met de VS, waarin staat dat jouw inkomsten in de VS worden vrijgesteld. De distributeurs zullen daarom geen belasting of voorheffing aftrekken alvorens de royalty’s door te storten. Je zal daarom nog belastingen moeten betalen in België. Om te bewijzen dat je in België wordt belast, moet je het formulier W-8BEN invullen. Dit zal ervoor zorgen dat je niet nogmaals in de VS belast wordt. In de video hieronder leggen we uit hoe je dat formulier invult:

Accepteer cookies om deze embed te bekijken.

The Definitive Guide To Spotify Royalties

Een vraag over jouw situatie? We geven je ook in coronatijden persoonlijk advies via chat / mail / videochat.

VI.BE werkt voorlopig nog van thuis uit. Maak een videochat-afspraak met een van onze adviseurs.