VI.BE

De Nieuwe Lichting 2021

  • Media
833 inzendingen

Deadline 11.10.20

Studio Brussel gaat op zoek naar nieuw muzikaal talent.

De Nieuwe Lichting 2021

Gecreëerd door

Studio Brussel

En de winnaars zijn ...

Meer dan 850 bands schreven zich dit jaar in en na een ijzig spannende finale kennen we eindelijk de drie winnaars. We stellen je voor aan De Nieuwe Lichting van Studio Brussel 2021.

Sint-Niklaas, waar ze steeds de grootste moeten hebben en waar ze soms ook de grootste hebben: de grootste markt bijvoorbeeld... en de grootste talenten. Want we weten het nu al: Kids With Buns is een naam die we nog veel gaan horen. Marie en Amber lijken geschoold in de indiesound die ons al tokkelend naar een heerlijk dromenland leidt. Jullie waren méér dan overtuigd van het unieke en diepe stemgeluid van Marie.

We hebben even naar de VRT taalllijn gebeld, en neen 'Ramkot' is nog niet opgenomen in de Dikke Van Dale. Maar nu ze zichzelf winnaars van De Nieuwe Lichting van Studio Brussel 2021 mogen noemen, komt daar waarschijnlijk snel verandering in. De Gentenaars vielen de finale binnen met een song die bouwt op een coole groove, maar nooit verveelt door de onverwachte tempowissellingen. Verwacht het onverwachte, zou een concurrerende krant schrijven, wij houden het bij: dansen maar!

De grote Chinese filosofen hebben het over 'Wei Wu Wei': handelen door niet te handelen, want soms is niks doen veel beter dan wél iets doen. Of The Haunted Youth zich verdiept hebben in het Taoïsme, betwijfelen we, maar ze weten als geen ander dat je soms weinig nodig hebt om een topnummer te maken. We maken dan ook een diepe buiging voor de heerlijke sfeer en het riedeltje dat niet meer uit het hoofd te krijgen is.

Kids With Buns

Belgian indie singer-songwriter duo. Halve finalist Humo's Rock Rally.

Ramkot

Er is geen kot, zoals een Ramkot.

The Haunted Youth

Van de 854 artiesten die zich inschreven via VI.BE platform, blijven nu nog 9 finalisten over. Wie zich uiteindelijk winnaar van de jaarlijkse zoektocht naar the next big thing mag noemen, komen we 28 januari te weten.

Elk jaar gaat Studio Brussel via VI.BE platform op zoek naar vers talent om in de kijker te zetten. De winnaars van De Nieuwe Lichting worden krijgen ondersteuning, waardoor ze kunnen uitgroeien tot de volgende Portland, Brihang of Equal Idiots.

Meer dan 800 artiesten waagden hun kans dit jaar en na de tweede selectieronde blijven er nu nog negen finalisten over.Onder meer indierockers The Haunted Youth, Brusselse rapper Berry en grime master Grizmo mogen zich bij de finalisten rekenen. Ook Jibran, die eind 2019 nog tot één van de Sound Track-winnaars gekroond werd, Aili & Transistorcake met hun opzwepende single ‘Dansu’ en de onweerstaanbare dames van Kids With Buns haalden de selectie. De Gentse rockers van Ramkot, rapper Simon en singer-songwriter Fabian Rasti vervolledigen de lijst.

Transistorcake heb je misschien al op de VI.BE kanalen zien verschijnen. In 2019 gingen we namelijk op bezoek in zijn repetitiekot.
De grote Chinese filosofen hebben het over ‘Wei Wu Wei’: handelen door niet te handelen, want soms is niks doen veel beter dan wél iets doen. Of de gasten van The Haunted Youth zich verdiept hebben in het Taoïsme, betwijfelen we, maar ze weten als geen ander dat je soms weinig nodig hebt om een topnummer te maken. De jury maakt dan ook een diepe buiging (én een zonnegroet) voor de heerlijke sfeer en het riedeltje dat niet meer uit het hoofd te krijgen is. Veel gebeurt er niet in het nummer, maar als er iets gebeurt is het er los op.

The Haunted Youth

Het succes achter de Limburgse muziekscene? Ruimte en leegte genoeg om de volumeknop tijdens repetities helemaal open te draaien. De gasten van Stay Idle doen niks liever. Gitaarmuziek die uit je radio komt gespucheld, recht uit Houthalen. De jury gaat all in voor hun catchy riffs en meezingbare melodieën die elk stembereik doen daveren. Hoe klinken Equal Idiots met wat poeder aan de neus? Awel, zo.

Stay Idle

Loeiharde Limburgse Kelderpunk

Dat deze Sofia kan zingen, dat hadden ze ook al door bij The Voice. Maar dat ze meer dan enkel noten op haar zang heeft, dat had onze jury snel gezien. De Torhoutse zangeres weet als geen ander dat zwart veel schakeringen kent: haar nummer is duister, zonder dat het ooit echt pikzwart wordt. Sofia laat een zwarte vlek achter in het hart van de jury, die maar al te goed begrijpt dat liefdesverdriet soms ook verslavend werkt. De prijs voor meest meeslepende opbouw in onze selectie heeft ze ook al te pakken, nu nog een finaleplaats.

Sofia

Dark, edgy, mysterious, full of raw emotions and a flare of pop.

Rapper Rick De Vik heeft de naam én de uitstraling van een stripfiguur, al vult hij z’n tekstballonnetjes met volzinnen waar Jerommeke jaloers op zou zijn. Slagkrachtige teksten over boterkoeken, il faut le faire. Met Rick De Vik hebben we een serieuze Gentse gust in de selectie en volgens de jury zelfs de meest prettig gestoorde van allemaal. Z’n funny teksten en coole beats maken van hem de geknipte kandidaat voor onze Nieuwe Lichting 2021!

Rick De Vik

Robbe Baudu, wereldbekend in Gent (regio ‘groot Sint Jacobs’) onder zijn eerste alias Raab, brengt nieuwe muziek uit als veelzijdig kunstenaar Rick De Vik.

We hebben even naar de VRT taalllijn gebeld, en neen ' Ramkot' is nog niet opgenomen in de dikke Van Dale. Maar wat kan het hen dat schelen, want in onze selectie van De nieuwe Lichting 2021 zitten ze wel! En dat heeft uiteraard niet enkel met die geniale/debiele (schrappen wat niet past) naam te maken. De West-Vlamingen vielen de jurybeluistering binnen met een song die bouwt op een coole groove, maar nooit verveelt door de onverwachte tempowissels. Verwacht het onverwachte, zou een concurrerende krant schrijven. Onze jury houdt het bij: dansen maar!

Ramkot

Er is geen kot, zoals een Ramkot.

Iedereen wil de laatste tijd in een boshutje kruipen, om daar een haardvuur aan te poken en een tas chocomelk te slurpen. En dankzij Philemon moet dat nu niet meer in een ongemakkelijke stilte gebeuren. Z’n prachtige stem en warme song vullen zo je kamer en je lijf, om er een hele tijd te blijven plakken. De jury smolt dan ook als een marshmallow bij dit talent uit Sint-Niklaas en hoorde zelfs invloeden van The Beatles, en je moet weten: ze horen dat graag!

Philemon

pardonphilemon.com

De 16-jarige Oski uit Borgerhout is nog maar amper puistjesvrij maar wel al perfect accentloos in z’n raps! Oski is het alias van Oscar Santos, en ook bij hem zit het talent in de familie, en daarom ook meteen in z’n track: nonkel Pieter Embrechts springt mee op de beat voor een gezellig familiaal onderonsje. Volgens onze jury heeft deze Oski talent genoeg om heel Vlaanderen te veroveren, te beginnen bij onze Nieuwe lichting.

O S K I

rapper/singer/producer

De looks van een poedel en de sound van een doorbeten muzikant: dat krijg je van Mitxelena. We kennen de kerel hier al een tijdje bij Studio Brussel: je kon ’m met z’n doggo’s van de rapgroep Roedel al horen op onze streams van Hooray en #ikluisterbelgisch. Als Mitxelena gaat hij alleen op wandel in de wereld van de hiphop en krijgt hij de jury zelf aan het kwispelen met z'n zeemzoete Antwerpse woordenspel. Met een kerel als Mitxelena gaan we de verschrikking van De Strangers ooit nog kunnen vergeten, waarvoor dank.

Mitxelena

Sup kids

Of iedereen kan zingen? Goeie vraag. Je zou over die vraag zo een podcast kunnen maken. Goed idee zelfs. Of onze jury kan zingen? Helaas niet, maar ze doen het wel met volle overtuiging op de inzending van Marvett.

Marvett is het homestudioproject van Tom Decaluwe, een Brusselaar die aan de andere kant van van dit gebouw en dus ook de taalgrens al wat airplay kreeg! Geen complexe structuren of wiskundige moeilijkdoenerij met gesyncopeerde ritmes: rechttoe rechtaan, met een blijvende oorwurm tot gevolg. Een oorwurm die er nog steeds zit bij onze jury, dus ze zijn fan.

Marvett

hi it's Marvett I write and compose songs from my room in Brussel. I love guitars, cool drums and catchy chorus.

Muzikaal talent, dat zit al eens in de family (je zou er een podcast over kunnen maken) en bij de familie Maekelberg is het van dat: Sasja Maekelberg is het broertje van Faces On TV-producer en DNL 2014-finalist Jasper Maekelberg. De jongere Sasja heeft duidelijk vaak meegekeken in de studio van z’n broer, want met z'n project Larssen. zet hij een immens straffe sound neer. En niet enkel de sound is top, ook de song zelf verdient een plaatsje op de eiken kast van de bomma.

Larssen.

Elektronische Trip Pop

Lani is het project van de Gentse Lani Pelegrini. Een dame die als zangeres al enkele jaren aan het rijpen is in de beter wijnkelders van oa Chackie Jam (De Nieuwe Lichting 2018, weet u wel). Het nummer van Lani Pellegrini bruist dan ook als een lekker dure fles bubbels. En met een goeie fles kan je onze jury al eens overtuigen: zij vinden haar inzending fris en dansbaar met een leuk refreintje! De heimwee naar de dansvloer is nog maar eens bevestigd.

LANI

Sint-Niklaas, waar ze steeds de grootse moeten hebben en waar ze soms ook de grootste hebben: de grootste markt bijvoorbeeld... en de grootste talenten. Want Kids With Buns is een naam om in de gaten te houden. Marie en Amber lijken geschoold in de indiesound die ons al tokkelend naar een heerlijk dromenland leidt. De jury wil zich met veel plezier wat vaker laven aan het unieke en diepe stemgeluid van Marie. Deze goed geschreven song staat héél netjes en terecht in onze selectie.

Kids With Buns

Belgian indie singer-songwriter duo. Halve finalist Humo's Rock Rally.

Er moet iemand de beste van de klas zijn, en als ik het juryrapport van deze kerel mag geloven, zitten we met een mogelijke winnaar. Jibran Chadouli won vorig jaar de Antwerpse Sound Track en heeft zich het laatste jaar opgesloten om als een kluizenaar aan z’n songs te werken. Ora et labora anno 2020, met een even zalig resultaat, want de jury is in de zevende hemel: Een van de meest catchy nummers in de selectie, kan meteen op de radio. Als 2020 een genre was klonk het zo.

Jibran

Trust me, don't trust anyone.

Zwartberg noord, waar de mijnen nooit ver weg zijn en dat is ook te horen in de muziek van rapper Grizmo. Hij graaft in z'n muziek naar de duistere spelonken van z'n brein en komt naar boven met grillige grime die perfect uit de UK zou kunnen komen.

Grizmo is een 18-jarige kerel uit Genk die zelf nog nooit een voet in Groot-Brittannië heeft gezet, maar via het internet zichzelf de juiste tongval wist aan te leren. De jury was meteen mee en schrijft: Grizmo klinkt rauwer dan half Hackney.

Grizmo

18 jaar. UK rapper van Genk. Is nooit naar de UK geweest heeft alles zelf geleerd.Heeft een “hit song” op youtube genaamd ZBN gaat over mijn ervaring in de wijk

Het Waasland staat om veel dingen bekend, zoals: ... euhm ... veel dingen! En als dat nog niet genoeg is, komt deze band er ook nog bij in het lijstje: Get Well, een viertal dat van gitaargeweld houdt. En onze jury gelukkig ook, het liefst wat gitaargeweld in combinatie met een paar frisse pinten. En een goeie boer op het einde.

Het juryrapport vermeldt niks over goed gedrag, enkel iets over een heimwee naar festivaltenten. En komt dat goed uit, want Get Well hun grootste droom is ooit kunnen optreden op de mainstage van een groot Belgisch festival. Als ze in de voetsporen van De Nieuwe Lichting-winnaars Sons treden, zou dat nog wel eens kunnen lukken ook.

Get Well

Garagerock met gitaren en trommels, recht uit de polders

Van sommige artiesten weet je bij het eerste paar noten al: ja, dat gaat wat geven! Dat kan men ook zeggen van Galine: een jonge zangeres uit Kortijk die zich breekbaar durft opstellen in haar songs – iets wat we anno 2020 alleen maar aanmoedigen. Haar talent werd de laatste jaren al vaker opgemerkt: ze is artists in residence in Het Wilde Westen en speelde al op een aantal internationale showecasefestivals. En nu trekt ze ook de aandacht van de jury, want haar prachtige, breekbare stem doet het vlammetje in hun hart stevig opflakkeren.

Galine

Lotto Wild Talent 2018, Artist in Residence Wilde Westen - Finalist Soundtrack

Fabian Rasti, een man met de naam van een goochelaar en de stem van een tovenaar. Onze jury was dan ook vanaf de eerste noot verkocht: een melanancholische noot in een erg goeie zong. We kennen Fabian Rasti hier ook van de band Pavlove, waarmee hij samen met z’n zus al in de AB en in het OLT in Antwerpen stond. Hopelijk levert deze selectie geen familievetes op, want een kerel met zo'n straffe stem zien wij ook alléén nog heel ver komen. Als het geen finaleplaats wordt in de nieuwe lichting, hopen we dat hij op z’n minst de jingles van Vuurland mag komen inzingen.
Vreselijk gevoel: je herkent iemand zijn gezicht, maar je kan er geen naam op plakken! Dat hadden wij bij Dexelle. Van waar kennen we zijn gezicht? De supermarkt, die vage zoomparty, neen... van in dat café? Neen: uit De Nieuwe Lichting finale van 2017! Toen stond ie daar met z’n band Black Leather Jacket. En voor de naam maakt hij het ons deze keer gemakkelijk: voor z’n soloproject gebruikt Nicolas Dexelle z’n eigen achternaam. Wij zijn vooral blij dat ie niet als Neukermans of Van der Kut is geboren, want dat zou ’'n muziek weinig eer aandoen. De jury zette hun speakers een pak luider voor z’n “radiovriendelijke gitaarpop zonder moeilijkdoenerij”.

DEXELLE

I love pop music

Altijd fijn om in deze tijden alsnog oude bekenden tegen te komen. En is het niet op café, dan is het wel in onze nieuwe lichting: Denali Wrench haalde twee jaar terug ook de selectie met hun muziek. Het Brusselse duo maakt met hun nummer het muzikale equivalent van een dromenvanger. Catchy dreamy popmuziek die wij graag luid zetten in deze donkere dagen. Onze jury is uiteindelijk ook maar een bende watjes, dus geven ze de gasten graag een tweede kans! Want ze merken terecht op: zo jong en al een eigen herkenbare sound: il faut le faire!

Denali Wrench

romantic badbois generously spreading love

Het is intussen zo'n dikke twintig jaar geleden dat de R&B van Brandy & Monica heel der dagen door je radio pompte, maar anno 2020 galmt ze nog steeds in ons hoofd! Voor sommigen in de vorm van tinitus, voor anderen in de vorm van een geweldige inspiratiebron. En dat laatste horen we bij de Gentse Danai! Ze schopte het een paar jaar terug nog ver in The Voice Kids, maar de 21-jarige zangeres is intussen verlost van haar jeugdpuistjes en... kikker in de keel? De jury was meteen overtuigd door haar zwoele stem en catchy nummer.

Danai

Hello, my name is DANAI. I am 21 years old and I live in Ghent. I love R&B, Jazz and Soul, so that is the kind of music I aspire to make.

Sommige muzikanten gedijen het best in hun eigen slaapkamer. Javven is zo iemand. Een jonge Gentenaar met roots in Kameroen en een stem als The Weeknd. En met die stem weet hij de jury over de streep te trekken: een all round talent dat alles zelf in handen neemt: van de muziek producen tot het zingen. Hij werd onder z'n vorige artiestennaam CJ Calvin al opgemerkt door de betere Nederlandse hiphopblogs en nu schopt hij het tot de selectie van onze nieuwe Lichting 2021!

Calvin Chin

Javven, een jongen uit een Kameroense dorp met veel liefde voor muziek maar in een zoektocht naar zichzelf. Een bastaardkind in de wereld van muziek.

De Noorse boskat is een oud kattenras. Het is een oorspronkelijk fenotype van de huiskat zoals dat voorkomt in het gebied van oorsprong, Noorwegen. Aldus Wikipedia. Maar Boskat is vooral een feestelijke portie rock 'n roll. Aldus onze Jury. De Antwerpse band Boskat maakt houthakkershemden en blonde blessen weer hip, met een sound die dik 20 jaar geleden ook iedereen omver zou te blazen. En dat terwijl ze maar met twee zijn. Back to the nineties, maar dan wel de goeie kant van het spectrum. Yeah tot de duizend.

BOSKAT

Woudpoes on steroids

Boshra is een groepsproject met Dina Boshra als zangeres, en de broers Raf en Ben Cyran als muzikanten en producers. Onze jury werd stil van hun donkere, bezwerende sound die met momenten aan FKA Twigs en Tsar B doet denken.

Boshra is duidelijk trots op haar Marokkaanse en Egyptische roots, want in haar nummer ‘Reveal It’ hoorde de jury een intrigerende mengelmoes van betoverende arabische klanken en een pakkende westerse sound. En als dat niet genoeg is: ze mixt Frans met Engels aan een niveau dat wij op taalkamp nooit hebben gehaald.

boshra

Boshra is the solo project of singer/songwriter Dina Boshra. It's unexpected, sincere and brings us back to her roots.

Blue Neuville, tot zover we weten geen familie van Maaike, maar wel een kerel met evenveel talent. Blue Neuville is het alias van Brecht Vaneuville, een kerel die met een ander project al eens onze selectie haalde. Hij heeft met z'n muziek al duizenden streams op Spotify te pakken en kreeg al wat ‘amour’ van een aantal Franse radio’s. Ook Ryan Tedder, de man achter OneRepublic die al samenwerkte met Beyonce, Ed Sheeran en Adele, zou fan zijn. Net als onze jury, want ze vinden bij Blue Neuville dé sound van 2020. En ook de tekst kan hen bekoren: “When this is all over I’m gonna throw a post lockdown party in my garden”. Valt het op dat ook onze jury in lockdown zit? Ik denk het wel... Maar ze hebben met Blue Neuville wel de juiste soundtrack om hen erdoor te sleuren. Het besluit van de jury: een hele goeie song. Punt.
Haar naam doet anders vermoeden, maar Bluai is niet enkel geselecteerd voor haar schoon ogen! Haar straffe stem en mooi geboetseerde song deden de harten van de jury een pak sneller slaan. Een meisje en haar gitaar, niet meer niet minder. En die eenvoud wordt geapprecieerd. Officieel heet ze Catherine Smet, een jong Antwerps talent dat zichzelf begeleid op gitaar en misschien zo wel onze nieuwe lichting van 2021 zal worden.

BLUAI

null

De hoofdstad is het epicentrum van veel dingen tegenwoordig, maar toch nog vooral van de hiphop. Berry kent z’n scene, is goeie maatjes met Zwangere Guy en maakt met z'n raps op ‘Nooit Sober’ duidelijk dat die vriendschap allicht op wederzijds respect gebouwd is. Berry is The Young Pope van de Brusselse hiphop met de eetlust van een beer. Pas op, want hij komt de hele scene opvreten, rauw en onversneden.

BERRY

Berry Berry, BXL, Six O' Clock Gang

In Antwerpen kennen ze wel wat van melancholische popmuziek, kijk naar Warhola of Sylvie Kreusch. En nu dus ook Ben Wolf. Een jonge gast met een pak ambititie en een wonderbaarlijk weemoedige stem. Er is trouwens een dokter verloren gegaan aan onze Ben, want hij stopte z’n studies waarmee hij anderen kon bestuderen om wat meer in zichzelf te kunnen kijken. En maar goed ook, want hij heeft daarbinnen heel wat prachtige songs gevonden, zoals deze ‘She Don’t Know’.

benwolf

Creating Dreamy & Instrospective Lo-Fi Pop. Working For Progress.

Dromerige drumcomputerbeats en stroperige teksten die zo uit de States zouden kunnen komen, dat is BDM. BDM is een jonge Gentenaar die op het gemeentehuis gewoon Bo De Meyer heet. Hij trok een tijd terug voor een aantal maanden naar Arkansas om er te gaan voetballen en kwam met een indrukwekkende Amerikaanse tongval terug. Hij weet zelf ook talent te scouten, want op het nummer ‘Summervibe’ werkt hij samen met Billie Louise – die we kennen van De Nieuwe Lichting 2019.

BDM

I'm BDM, a 20y old rapper/singer from Ghent, Belgium.

Alois en VLB, 17 en 20 jaar oud, vullen hun dagen met rappen, beats maken en egotrippen. Die daginvulling levert meteen ook een nummer op: op ‘Egotrippen’ rijgen ze de Gentse g’s en rollende r-en aan elkaar voor een onversneden dosis hiphop van eigen kweek.

Alois & VLB zitten zelf achter de beats en zijn daar terecht trots op. Laat ons eerlijk zijn: zonder de juiste egotrippers die af en toe eens wat keet komen schoppen, is hiphop ook maar gewoon poëzie. Way to go, Gantoise!

Alois

Wie wordt De Nieuwe Lichting van Studio Brussel? Onze muziekredactie heeft alle honderden inzendingen beluisterd en 30 bands en artiesten voor de Nieuwe Lichting 2021 geselecteerd.

Uit deze topmuzikanten kiest de vakjury straks negen finalisten, maar daarop moeten we nog even wachten. Elke dag stellen we hier en op de radio één van de geselecteerden aan je voor. Vandaag: Aili!

Het heeft zin om te zingen in je moedertaal: kijk naar artiesten als het zesde metaal of Brihang, die klinken voor veel Antwerpenaren al lekker exotisch, maar niets zo exotisch als het Japans van de Brusselse Aili.

'Dansu' is een lekker plakkerig en opzwepend nummer, perfect om je huiselijke dansvloer op te warmen. Haar Brusselse kompaan Transistorcake zorgde voor de beats - die zo uit de studio van de broertjes Dewaele zouden kunnen komen. Of zoals ze in Japan zeggen:これは「新しいバッチ」になる可能性がありま

Aili