VI.BE

Steunpunt voor artiest
en muzieksector

Muzikale toekomst verzekerd met laureaten 1e editie Sound Track
© Patrick Blomme

Muzikale toekomst verzekerd met laureaten 1e editie Sound Track

De 18 uitverkoren artiesten zijn bekend.

09.12.19

Nieuws

De 45 bands, singer-songwriters, mc’s, producers en solo-acts waar de livesector tweehonderd procent in gelooft voor de toekomst waren dit weekend te bewonderen vanop de eerste rij in AB, De Centrale, De Zwerver, Het Depot, Muziekodroom en Trix. Op 7 en 8 december organiseerden Clubcircuit, Poppunt, AB en JHOB er de zes regionale finales van Sound Track, het kansenparcours voor nieuw muzikaal talent. Na afloop van elke finale maakte de jury telkens drie laureaten bekend. Deze in totaal 18 uitverkoren artiesten komen terecht in Track 2020, een felbegeerd traject op maat waarin het komende jaar alles kan.

Elke regio heeft zijn sound. De zes Brusselse finalisten Coline & Toitoine, Forest Africa Danse Music, Linca, M. Chuzi, PEGA en Jakomo weerspiegelen op het grote podium van AB als geen ander de diversiteit van de grootstad. Na afloop van een sfeervolle finale maakte de jury, die bestond uit Irene Rossi (Couleur Café), Jonas Bastijns (Jacle Bow), Kurt Overbergh (AB) en de Brusselse Knokkenaar Brihang, de drie laureaten bekend: de jonge hiphopper Linca, electropop-duo Coline & Toitoine en het afro-funk-collectief M.Chuzi.

Ondertussen streden de finalisten Bonzo, Dyce, Ello, Melting Mallows, Moody Mae, Onionfuzz en Roos Denayer onderling voor een plek op het erepodium tijdens de Vlaams-Brabantse finale van Sound Track in de grote zaal van Het Depot. Na een lange beraadslaging besloot de jury dat de jazzy singer-songwriter Roos Denayer, het rockduo Melting Mallows en de hiphop act Moody Mae zich de allereerste winnaars van Sound Track Vlaams-Brabant mogen noemen.

De finale van Sound Track in Trix toonde aan dat ook Antwerpen bol staat van het muzikaal talent. Met Billie Rodney, Dolores., HOFFMAN, Jibran Chadouli, Moonboat, Pothamus, Shaka Shams en Shlundee stonden acht even sterke als diverse finalisten op het podium. De Antwerpse vakjury, bestaande uit Dieter Sermeus (Trix, The Go Find), Melissa Janssen (Trix), Bert De Swert (Rockoco, Blackwave.), Kimberley Haesendonck (V2) en Joes Brands (Sputnik Studio) koos uiteindelijk voor publiekslieveling Jibran Chadouli, de jonge producer HOFFMAN en de opkomende rapper Shaka Shams.

DE VAKJURY’S BEKROONDEN NIET ENKEL DE BESTE ARTIESTEN, MAAR OOK VOORAL DIEGENEN DIE VOLGEND JAAR HET MEEST KUNNEN GROEIEN.

Aan de andere kant van het land vertegenwoordigden Galine, Ronî, VENTILATEUR, Budget Trash, Divided, Sir Luke, Ratmosphere en PINGPONGCLUB de sound van West-Vlaanderen. De vakjury, met onder meer Ayco Duyster (Radio 1), Marcus Deblaere (Trix), Patricia Vanneste (ex-Balthazar), Ward Dupan (Het Entrepot) en Thibault Vanderdonckt (On The Level) was in Muziekclub De Zwerver getuige van een hoog niveau. Hun keuze ging uiteindelijk naar de beenharde stonermetal van Divided, het fusionjazz-trio VENTILATEUR en het duo Ratmosphere – volgens velen de meest complete act van de avond. Vanderdonckt: “Onze laureaten wisten niet alleen te overtuigen tijdens de finale; ze kunnen volgens ons ook in de toekomst nog het meest progressie maken.”

In Hasselt speelden de Limburgse finalisten Aster, Boy Silly, Chaz & Djalu, Lo-Lee-Ta, Hamers, Stay Idle, Rian Snoeks en Wartaal ondertussen voor een volle Muziekodroom. De jonge singer-songwriter Aster kreeg bij de eerste aanraking van zijn gitaar de zaal muisstil en versierde dan ook terecht een plek op het erepodium, naast de melancholische triphopband Lo-Lee-Ta en hiphoprevelatie Rian Snoeks.

Ten slotte mochten de Oost-Vlaamse finalisten Peenoise, Uma Chine, Kosmo Sound, Julien Firmin, Meskerem Mees, Linde, Leopard Skull en Depths. het meer dan geslaagde finaleweekend van de eerste Sound Track-editie in stijl afsluiten in de prachtige Turbinezaal van De Centrale (Gent). Het niveau was ongezien hoog, de keuze voor de jury (met onder meer Isolde Van den bulcke (Tristan), Naomi Sijmons (Reena Riot) en Bert Cambier (muziekclub N9) aartsmoeilijk. Dub-revelatie Kosmo Sound, de razend getalenteerde singer-songwriter Meskerem Mees en de avant-garde-popband Peenoise gingen uiteindelijk met de eer lopen.

De zes regionale finales, die samen meer dan 2.000 muziekliefhebbers op de been brachten voor nieuw talent, ronden een jaar af waarin Sound Track op zoek ging naar de sound van elke regio in Vlaanderen en Brussel. Art Philippeth (projectverantwoordelijke bij Poppunt): “De vakjury’s kozen daarbij niet enkel de beste bands, maar vooral ook diegenen die het meest kunnen groeien. Sound Track moet in de eerste plaats een springplank zijn, waarbij we niet enkel perfectie bekronen, maar bovenal talent.”

De 18 laureaten versieren elk een felbegeerde plaats in Track 2020, een kansenparcours op maat van de artiest, waarin een jaar lang alles kan: van een jaar persoonlijke begeleiding en support van de brede muzieksector, residenties in de muziekclubs, over technische, zakelijke of grafische ondersteuning, opnametijd in professionele studio’s, nationale exposure, shows op vooraanstaande zomerfestivals en in een gloednieuw podiumcircuit van Vlaamse jeugdhuizen tot buitenlandse showcases. Sound Track geeft hen een unieke kans om een versnelling hoger te schakelen.

Verder op de hoogte blijven van het vervolg van Sound Track? Volg ons via www.sound-track.be, Facebook en Instagram.

Sound Track is een initiatief van Poppunt, Clubcircuit vzw, Ancienne Belgique, Formaat en De Brusselse Jeugdhuizen, Cactus Muziekcentrum, Het Depot, Muziekodroom, muziekclub N9, Trix, De Casino, Democrazy, De Zwerver, Het Entrepot, Nosta, Wilde Westen en 4AD.