VI.BE

VI.BE/trends: the best of 2021

VI.BE/trends: the best of 2021

NFT's, faire streaming, artiesten die de rechten op hun volledige catalogus verkopen,... Ondanks, of misschien wel dankzij, de alomtegenwoordigheid van COVID19, was er afgelopen jaar toch ook heel wat ander interessant muzieknieuws. Wij lijsten de beste trendsartikelen even voor je op.

22.12.21

Nieuws

Streaming: een groeiende markt, waarin de songwriter al eens durft vergeten te worden

In een jaar waarin live events geen evidentie waren, bleef de streamingmarkt maar groeien, wat meteen ook enkele problemen blootlegde. Zo kaartte MIDiA de kwetsbare situatie van songwriters aan, formuleerde het Britse parlement aanbevelingen voor een fairdere streamingmarkt naar aanleiding van de #brokenrecord-campagne én werd duidelijk dat artiesten én songwriters opvallend weinig inkomsten halen uit streaming in vergelijking met hun labels. Streaming zal dus ook de komende jaren nog een hot topic blijven.

De kwetsbare positie van songwriters in het streamingtijdperk

Brits parlement formuleert aanbevelingen voor fairdere streamingmarkt

Platenindustrie boomt, songwriters blijven achter

NFT's: De toekomst van muziek, of een gimmick?

Van Aphex Twin tot Kings Of Leon, alle grote artiesten leken afgelopen jaar te experimenteren met NFT's oftewel non-fungible tokens, een vrij recent fenomeen waarin het idee van de blockchain weer tevoorschijn komt. Of NFT's de toekomst zijn valt te betwijfelen, maar ze zorgen in ieder geval voor een frisse wind door de muziekindustrie.

Daar is blockchain weer: NFTs in de muziek

De catalogus, een nieuwe goudmijn voor artiesten?

Een andere opvallende trend afgelopen jaar was die van grote artiesten die de rechten op hun volledige catalogus verkochten. Maar waarom doen ze dat? Wij gingen langs bij Vincent Byloo op Radio 1 om wat meer uitleg te geven, en keken ook eens naar wie nu juist diegenen zijn die de rechten opkopen

Waarom verkopen grote songwriters de rechten op hun catalogus?

Investeringsfondsen pompen miljarden in rechten op muziek

Roblox als hét nieuwe muziekplatform?

2021 was ongetwijfeld hét jaar van de experimenten met livestreams. Van Zwangere Guy in de AB tot Travis Scott in Fortnite, organisatoren lieten geen kans voorbij gaan om nieuwe platformen uit te testen. Maar er was er een die hierbij toch wel opviel: Roblox. Zowel Warner Music Group als Sony Entertainment pompten dit jaar verschillende miljoenen in het Roblox metaverse, dus zonder twijfel een platform om ook de komende jaren in de gaten te houden!

Wordt Roblox dé nieuwe muzikale hotspot?

Ad - vacature advies

Reclame