VI.BE

Steunpunt voor artiest
en muzieksector

Wat is publishing?

Een publisher gaat aan de slag met auteursrechten en probeert ervoor te zorgen dat creaties meer opbrengen.

Laatst bewerkt op 29.05.24

Advies
© nina vandeweghe

© nina vandeweghe

Publishing heeft als doel om jouw composities of songs (en dus ook de auteursrechten op die songs) meer te laten gebruiken en meer geld te doen opbrengen. Dit wil eerst en vooral zeggen dat je enkel terecht kan bij een publisher als je een auteur/componist bent. Speel je dus enkel werken van iemand anders, of schrijf je gewoon niet zelf, dan zal je met een uitgeverij niet meteen te maken krijgen.

Songschrijvers kunnen auteursrechten laten gelden op de door hen geschreven teksten of gecomponeerde muziek. Het exploiteren, dit wil zeggen het laten gebruiken, opbrengen en beheren van deze rechten, behoort tot de hoofdtaak van een publisher. Waar een beheersvennootschap eerder passief zorgt voor het beheer van auteursrechten, doet een publisher dit veel actiever. 

Voor een goed begrip van publishing of muziekuitgave is het dus nodig dat je goed op de hoogte bent van hoe het auteursrecht werkt. Hier kan je alles over het auteursrecht nog eens nalezen.

Bij uitgave-overeenkomsten is het zo dat de uitgever een deel van de vermogensrechten krijgt in de songs die hij vertegenwoordigt. Kort gezegd: alles wat je via Sabam uitbetaald krijgt, zal met je uitgever gedeeld worden. Bovendien zal de uitgever als vertegenwoordiger van de song bepaalde exploitaties (zoals bv. synchronisatie: het koppelen van je muziek aan beeldmateriaal als films, series, reclamefilmpjes, videogames, …) rechtstreeks kunnen onderhandelen. De daaruit volgende inkomsten worden ook verdeeld tussen de auteur en de uitgever.

Een vraag over jouw situatie? We geven je persoonlijk advies via mail of telefoon.

Wil je een uitgebreide babbel? Stuur een mailtje en we plannen een adviesgesprek via videocall of bij ons op kantoor.