VI.BE

Je eigen website bouwen

Naast Instagram en TikTok lijkt een website alweer hopeloos ouderwets. Of niet? We helpen een aantal misverstanden uit de weg en schotelen je een paar manieren voor om gemakkelijk en goedkoop een eigen site te bouwen.

Laatst bewerkt op 03.06.20

Advies
© nina vandeweghe

© nina vandeweghe

Misverstand 1: een eigen website is overbodig

Je bent als artiest vandaag de dag natuurlijk actief op Facebook, YouTube, Instagram, Soundcloud, Twitter... Waarom zou je dan nog een eigen website bouwen? Het antwoord is simpel: omdat je nooit weet wanneer zo’n sociaal medium het voor bekeken houdt en verdwijnt. Als je een eigen officiële website hebt, dan hoef je je weinig zorgen te maken over the new kid on the block.

Sociale media zijn ideaal voor interactie met je fans,  maar een eigen website is een uitstekende verzamelplaats voor al je online profielen, je muziek, een merchandise store, een touragenda, je blog, enzovoort. Wie een fanpage op Facebook als officiële website gebruikt, hangt altijd vast aan de regels, de technologie en de lay-out van dat platform. Als een platform beslist om een paar wijzigingen aan te brengen (wat bv. Facebook zeer regelmatig doet), is het heel goed mogelijk dat er informatie verloren gaat of dat je heel je pagina opnieuw moet opbouwen. Met een eigen site hou je de touwtjes volledig zelf in handen: je hebt absolute controle over lay-out, huisstijl en content.

Door de grote drukte op sociale media verdwijnen jouw posts daar ontzettend snel tussen alle andere content die er gepost wordt. Niet alle fans zullen de moeite doen om naar jouw Facebook-pagina door te klikken om al het nieuws te lezen. Als ze het niet hebben zien passeren in hun tijdlijn, wordt het nieuws vaak genegeerd. Een website kan dan een goed alternatief zijn als ‘verzamelplek’ van nieuwsberichten die lange tijd kunnen blijven staan.

Tot slot: fans of geïnteresseerden surfen nog altijd makkelijker naar artiestennaam.be dan naar facebook.com/artiestennaam. Bovendien wordt een ‘gewone’ URL nog altijd iets beter geïndexeerd door zoekmachines als Google dan Facebook-fanpagina’s. Dat wil zeggen dat jouw website hoger in de zoekresultaten zal komen te staan, waardoor je makkelijker vindbaar bent online.

Misverstand 2: een eigen website bouwen kost handenvol geld

Webdesign is niet enkel het domein van geeks en nerds. Er zijn heel wat services waarmee je een basic (maar goed uitziende) website bouwt, zonder dat je html-, php- of css-specialist hoeft te zijn. Als je all the way wil gaan, kan je natuurlijk altijd een professionele webdesigner contacteren om een website op maat te ontwerpen. Het resultaat zal waarschijnlijk fantastisch zijn, maar de kans dat je rekening geplunderd is, is zeer reëel. Als je weet dat je een eigen domeinnaam al vanaf ca. €30 per jaar kan registreren en dat er (soms zelfs gratis) tools bestaan om een eenvoudige site op poten te zetten, dan ben je al een eind op weg. We zetten een aantal mogelijkheden op een rijtje:

  1. Template based: als css, html, php, mysql en dergelijke als Chinees klinken, dan speel je het beste op veilig en ga je voor een ‘template based’ website. Daarbij kies je uit een gamma van vooraf ontworpen sjablonen die je naar je hand zet. Je plaatst er eigen afbeeldingen in, kiest een achtergrond en klaar (of toch zo goed als). Er zijn talloze varianten op het web te vinden: Virb, Squarespace, Basekit, Bandvista, Bandzoogle, Strikingly, Weebly, Wix, Voog, … De meeste bieden een gratis versie en een betalende versie (uiteraard met meer mogelijkheden) van hun diensten aan. Voor een beperkt bedrag per maand beschik je over een knap gelay-oute website, veelal met een gratis domeinregistratie (zie onder) inbegrepen. Er zijn toch ook enkele belangrijke nadelen aan een template based website: vaak zijn de ontwerpen weinig flexibel en is het niet simpel om filmpjes, foto’s, etc. te embedden in je design 
  2. Blogstyle: met een gewone blog (Tumblr, Blogger (onderdeel van Google), …) kan je al een eind weg. Nadeel aan dit soort services is dat je vaak gebonden bent aan de URL van de dienst zelf (bv. tumblr.com/artiestennaam) of dat je het pakket niet op een eigen webserver kunt installeren. Al die problemen heb je niet met WordPress. Dat pakket laat je toe om een hele stap verder te gaan en een echte website te bouwen volgens je eigen noden en wensen. Het basispakket is vrij simpel in gebruik, maar het systeem is heel flexibel en laat dus toe om veel add-ons en extra tools toe te voegen. Daarvoor is iets meer technische kennis vereist, maar online vind je een massa tutorials die je zeker op weg helpen.
  3. Custom made: als je geen enkele beperking wil op vlak van lay-out, dan kan je beslissen om volledig zelf een eigen site te bouwen. Daarvoor heb je een html-editor (bv. Dreamweaver, iWeb, …) nodig en een FTP-programma om bestanden op de server te zetten (bv. FileZilla). Je kan ook kiezen voor een Content Management Systeem (CMS) als Joomla, Drupal, etc. om inhoud op de site te zetten. Je hoeft absoluut geen programmeerwonder te zijn om een basis website op deze manier te bouwen, maar een gevorderde kennis van bv. html, css, … is wel mooi meegenomen. Bereid je ook maar voor op menig uur voor je computerscherm, want een site uit het niets uitbouwen kan best een tijdrovende bezigheid zijn.

Welke weg je ook kiest, hou altijd rekening met mobiele gebruikers en kies voor systemen die responsive design toelaten, zodat je site er in de eerste plaats ook op kleine schermen top uitziet.

Een vraag over jouw situatie? We geven je persoonlijk advies via mail of telefoon.

Wil je een uitgebreide babbel? Stuur een mailtje en we plannen een adviesgesprek via videocall of bij ons op kantoor.