VI.BE

Een domeinnaam voor je website

Vooraleer je kan beginnen bouwen aan je site, moet je natuurlijk een plekje op het web reserveren, je eigen domeinnaam registreren.

Laatst bewerkt op 03.06.20

Advies
© nina vandeweghe

© nina vandeweghe

Je eigen URL is je roepnaam waar je iedereen naartoe kan sturen, en die krijg je door een domein te registreren. Kies je domeinnaam zorgvuldig, want het is jouw uithangbord online. Om je domein te registreren, doorloop je volgende stappen:

  • Als je een .be, .brussels of .vlaanderen adres wil, controleer je bij DNS Belgium of de domeinnaam die je wil nog beschikbaar is. Kies voor een korte, makkelijke en intuïtieve URL.
  • Registreer de domeinnaam via een van de agenten/registrars die je vindt op dnsbelgium.be. Die registratie kost ca. €30 per jaar, daarvoor krijg je het exclusieve gebruiksrecht op die URL. Het domein wordt dus niet jouw eigendom!
  • Kies een hostingpakket: ruimte die je huurt op een server zodat je daar de content van je site kan plaatsen. Afhankelijk van hoeveel ruimte je wil huren, en hoe zwaar de server moet zijn, schommelt de prijs voor hosting tussen €50 en ettelijke honderden euro’s per jaar. Meestal kan je hosting regelen via dezelfde partner als waar je je domeinnaam registreert.
  • Er zijn ook agenten waar je terecht kan voor alles van registratie (.be of andere extensie) tot hosting. Bekende voorbeelden zijn One.com, Dreamhost.com, Antagonist.nl en Easyhost.be.

Ook als je nog niet meteen van plan bent om een site te bouwen, is het nuttig om al een domeinnaam te registreren. Je kan dan bv. al ‘bandlid@jouwdomein.be’ mailadressen aanmaken, dat oogt een pak professioneler. En voor je site er is, kan je je www.domeinnaam.be doorlinken naar je Facebook-pagina, Bandcamp …

Een vraag over jouw situatie? We geven je persoonlijk advies via mail of telefoon.

Wil je een uitgebreide babbel? Stuur een mailtje en we plannen een adviesgesprek via videocall of bij ons op kantoor.