VI.BE

Steunpunt voor artiest
en muzieksector

Een domeinnaam voor je website

Vooraleer je kan beginnen bouwen aan je site, moet je natuurlijk een plekje op het web reserveren, je eigen domeinnaam registreren.

Laatst bewerkt op 14.06.24

Advies
© nina vandeweghe

© nina vandeweghe

Je eigen URL is je roepnaam waar je iedereen naartoe kan sturen, en die krijg je door een domein te registreren. Kies je domeinnaam zorgvuldig, want het is jouw uithangbord online. Om je domein te registreren, doorloop je volgende stappen:

  1. Als je een .be, .brussels of .vlaanderen adres wil, controleer je bij DNS Belgium of de domeinnaam die je wil nog beschikbaar is. Met een .be extensie maak je duidelijk aan de zoekmachine dat je mikt op een Belgisch publiek. Een .com adres kan je controleren bij Who.is. In dat geval kijkt Google naar de taal van de content om te bepalen in welke regio's die relevant is, maar laat het de extensie zelf buiten beschouwing. Kies voor een korte, makkelijke en intuïtieve URL. 
  2. Registreer de domeinnaam via één van de agenten/registrars die je vindt op DNS Belgium. Voor een .com registratie, kan je terecht op de website van ICANN. De kosten voor het registreren van een domeinnaam variëren afhankelijk van de extensie die u kiest en de registrar die u gebruikt. In België liggen de prijzen tussen de € 10 en € 50 per jaar, daarvoor krijg je het exclusieve gebruiksrecht op die URL. Het domein wordt dus niet jouw eigendom!
  3. Kies een hostingpakket: ruimte die je huurt op een server zodat je daar de content van je site kan plaatsen. Afhankelijk van hoeveel ruimte je wil huren, en hoe zwaar de server moet zijn, schommelt de prijs voor hosting tussen €50 en ettelijke honderden euro’s per jaar. Meestal kan je hosting regelen via dezelfde partner als waar je je domeinnaam registreert.

Er zijn ook agenten waar je terecht kan voor alles van registratie (.be of andere extensie) tot hosting. Bekende voorbeelden zijn One.com, Dreamhost.com, Antagonist.nl en Easyhost.be.

Ook als je nog niet meteen van plan bent om een site te bouwen, is het nuttig om al een domeinnaam te registreren. Je kan dan bv. al ‘bandlid@jouwdomein.be’ mailadressen aanmaken, dat oogt een pak professioneler. En voor je site er is, kan je je www.domeinnaam.be doorlinken naar je Facebook-pagina, Bandcamp …

Een vraag over jouw situatie? We geven je persoonlijk advies via mail of telefoon.

Wil je een uitgebreide babbel? Stuur een mailtje en we plannen een adviesgesprek via videocall of bij ons op kantoor.