VI.BE

Steunpunt voor artiest
en muzieksector

De inhoud op je website

Minstens even belangrijk als de lay-out van je website, is de inhoud. Die hoeft niet super uitgebreid te zijn: in de eerste plaats is je site een verzamelplaats voor alle relevante info en een uitvalsbasis van waaruit je fans worden doorverwezen.
 

Laatst bewerkt op 26.05.24

Advies
© nina vandeweghe

© nina vandeweghe

Je site hoeft niet vol te staan, maar zorg er vooral voor dat de meest recente en relevante informatie terug te vinden is. Verwijs door naar je muziek, sociale media, een merchandise webshop, tourdata … De allerbelangrijkste onderdelen zijn eigenlijk dezelfde als die van je EPK.

Belangrijk is dat je alle elementen een strategische plaats geeft en dat je altijd de gebruiksvriendelijkheid van je site in het oog houdt. Volgende tips kunnen daarbij helpen:

  1. Zorg voor een overzichtelijke homepagina. Alle belangrijke info moet meteen zichtbaar en aanklikbaar zijn.
  2. Wees consistent. Gebruik dezelfde stijl en kleuren die je ook in je muziek en promotiemateriaal gebruikt. Zo creëer je een herkenbare merkidentiteit.
  3. Zet je muziek centraal. Zorg dat je muziek gemakkelijk te vinden en te beluisteren is op je website. Dit kan bijvoorbeeld door middel van een muziekspeler of een link naar Spotify.
  4. Update regelmatig de informatie op je website. Gebruikers merken het heel snel als er verouderde info online staat, en zullen je site links laten liggen. Bovendien zorgt een regelmatige update ervoor dat je fans telkens een nieuwe reden hebben om je site te bezoeken. Laat via je sociale media weten dat je iets nieuws op je site hebt gezet.
  5. Controleer regelmatig of alle links nog werken. Niets zo vervelend als een dode link.
  6. Stimuleer interactie met je fans. Je kan bijvoorbeeld een forum of gastenboek toevoegen, of polls en enquêtes organiseren. Wees vooral origineel en geef bezoekers meerwaarde.
  7. Zorg ervoor dat je site er ook op kleine schermen (mobiele devices) zo goed mogelijk uit ziet. Niets zo vervelend als een website die je niet goed op je telefoon kan bezoeken.

Een website up-to-date houden kan best wat tijd vragen. Maak het jezelf makkelijk en gebruik zoveel mogelijk functies van andere platforms om content te embedden. Zo kan je bijvoorbeeld je YouTube-filmpjes of Bandcamp-tracks makkelijk op je eigen site weergeven. Via een smart-url (zoals smarturl.it of linkfire.com) kan je website bezoekers ook doorverwijzen naar alle mogelijke streamingplatformen waarop ze jouw muziek kunnen beluisteren. 

Let op: als je filmpjes of muziek rechtstreeks op je eigen site aanbiedt (dus niet via een link of een embed), zal je misschien auteursrechten moeten betalen. Zorg ervoor dat je op voorhand voldoende geïnformeerd bent!

Een vraag over jouw situatie? We geven je persoonlijk advies via mail of telefoon.

Wil je een uitgebreide babbel? Stuur een mailtje en we plannen een adviesgesprek via videocall of bij ons op kantoor.