VI.BE

Steunpunt voor artiest
en muzieksector

Videoclip

Een videoclip of muziekvideo bestaat uit beelden die gemonteerd worden op een track om je muziek te promoten. Hoe pak je dat aan, een goede videoclip maken? En waarom zou je eigenlijk nog een clip maken bij je muziek?
 

Laatst bewerkt op 24.11.24

Advies
© nina vandeweghe

© nina vandeweghe

Waarom? 

Een muziekvideo opnemen is een tijdsintensief werk dat ook nog eens veel geld kan kosten. Maak zeker eerst de afweging of dit budget best naar een videoclip gaat, of naar andere soorten videocontent. Toch loont het nog steeds voor artiesten om een coole clip te maken. We geven een aantal redenen om jou te overtuigen waarom een videoclip maken bij je muziek zeker (nog steeds) de moeite waard is: 

  • Ten eerste tonen videoclips aan jouw publiek en eventuele boekers dat je je muziek serieus neemt. Een goede videoclip toont namelijk professionaliteit, zonder dat de videoclip superprofessioneel moet zijn.Content is king, en een clip is een schat aan content. Je knipt er niet enkel een teaser uit voor op je socials, je kan de beelden ook gebruiken voor bewegende advertenties of Spotify Canvas. Genoeg gevarieerde en kwalitatieve beelden verzamelen helpt je echt vooruit in je promocampagne. Een leuke videoclip is dan ook één van de vele opties die je kan verkennen.
  • Ten tweede mag je het belang van video in de muzieksector niet onderschatten! Zo is YouTube nog steeds één van de belangrijkste kanalen voor muziekfans om nieuwe dingen te ontdekken. Ook de populariteit van TikTok voor de muziekindustrie toont het belang van video aan. En zelfs Spotify heeft dit belang ingezien, waardoor je nu ook korte video content kan toevoegen aan je tracks: Spotify Canvas.  

  • Ten slotte kan je met een videoclip ook aan image-building en artist branding doen. Een clip straalt uit wie jij bent en zorgt ervoor dat mensen zich gaan identificeren met je muziek. Door beelden op je muziek te plaatsen, krijgt die zowel letterlijk als figuurlijk een gezicht. 

Do’s & dont’s

Het gouden recept voor een geslaagde clip bestaat helaas niet. Er zijn wel wat ongeschreven regels en tips (zowel artistiek als puur praktisch) die we je niet willen onthouden. We splitsen ze voor jullie op in vijf belangrijke fases waar je op voorhand goed over moet nadenken bij het maken van je eigen videoclip:
 

Uitwerken concept

Wees creatief! Wees jezelf! En vooral: doe het niet allemaal alleen! 

Begin vanuit een simpel basisidee om een verhaal te creëren. Het kan helpen om in een paar zinnen je verhaal eens op te schrijven. Luister ook naar je nummer alsof je het voor de eerste keer hoort om de algemene mood te laten doorsijpelen naar beeld.

Een effectief hulpmiddel om je video verder te plannen, is het opmaken van een storyboard. Dit kan je doen door heel simpele tekeningen te maken van het verloop van je videoclip. Vermijd in je storyboard te letterlijk het verhaal te vertellen van je lyrics. Beeld en muziek moeten elkaar eerder aanvullen: als de tekst handelt over ‘a boy walking in the woods’, dan laat je best géén jongetje door het bos wandelen.

Laat je ook inspireren. Je hebt vast videoclips van andere artiesten in gedachte die jou zijn bijgebleven. Misschien vind je daar ook wel iets tussen dat je kan gebruiken. Denk ook aan films die je hebt gezien waarvan bepaalde beeldstijlen die jou meer op minder liggen. Let op: je laten inspireren is ok, schaamteloos stelen is dat niet!

Een clip maken doe je niet alleen. De regisseur is het hoofd van de productie en neemt leiding over het concept, teamsamenstelling en uitvoering van het project. Die werkt vaak nauw samen met de DOP (Director Of Photography) die waakt over de visie van de regisseur en zich bezig houdt met licht, lenzen en cameravoering. De camera operator bedient de camera en de gaffer het licht. 

Als dit allemaal nieuw voor jou is, dan is het zeker ook interessant om samen te werken met beginnende filmmakers of studenten (denk aan: RITCS, LUCA School of Arts, KASK,...). Je kan bijvoorbeeld op zoek gaan naar jonge filmmakers, die samen met jou een project willen uitwerken. Door middel van videoclips kunnen deze filmmakers namelijk hun potentieel bewijzen, een win-win, dus. 

Wees trouwens niet bang om van het klassieke videoclip-concept af te stappen. Er wordt niet voor elke single die je maakt een traditionele videoclip verwacht. Dit wil echter niet zeggen dat je niet rond elke release iets kan doen met video content. Livebeelden, akoestische sessies op originele locaties, backstageopnames, een optreden in een tv-show, enz. kunnen ervoor zorgen dat je de aandacht van je fans behoudt en je muziek een gezicht krijgt, iets waar mensen in deze digitale wereld meer en meer naar op zoek zijn. 

Planning & budgettering

Plan vooraleer je begint! Pak er dus een notitieboekje bij om je gedachten op een rijtje te zetten. Naast je conceptueel idee, houd je best ook bij wie allemaal betrokken is in je project, welke dag(en) je de videoclip gaat opnemen, hoeveel alles gaat kosten, voor welke platformen je content maakt, welke attributen zeker aanwezig moeten zijn en hoe lang de opname naar schatting zal duren. Probeer elk detail fysiek of online neer te pennen, zodat je op de dag van opname niets vergeet en het overzicht weet te behouden.

Om je budget onder controle te houden, ga je het best niet te ver zoeken. Een leuke locatie vind je misschien bij vrienden van je ouders, een vriend van een vriend van een vriend weet misschien wel iets van styling of scenario’s schrijven, etc. Ga ook eens ten rade bij je fans, misschien zit de nieuwe Adil El Arbi daar wel tussen. Vraag een aantal vrienden om je te helpen als productieassistent, voor de catering of als make-up assistent van je clip. Op die manier zullen de opnames sneller en vlotter gaan en kan je weer wat meer budget vrijmaken voor andere dingen.

En aan degene die het moet horen, je kan een videoclip maken met enkel je smartphone (zelfs wereldster Billie Eilish doet het!). En wie weet schuilt er wel een getalenteerde regisseur in jou. Je hoeft echt niet te investeren in dure apparatuur of een uitgebreide crew om je clip op te nemen. All you need is je eigen creativiteit en vindingrijkheid om een succesvolle video te maken. 

Maak goede afspraken met de filmcrew over het budget en de tijd die in de clip zal gestoken worden. Voorzie een vergoeding waar iedereen zich goed bij voelt en spreek op voorhand af op welke manier iedereen uitbetaald wordt! Als je op locatie gaat filmen of een crew, belichting, stylist … inhuurt, dan betaal je meestal een vast bedrag per draaidag. Financieel gezien kan het dus interessant zijn om twee clips op één dag te draaien. Een andere outfit, de rekwisieten verplaatsen of vanuit een andere hoek filmen kan al een volledig andere feel creëren. Zo sla je twee vliegen in één klap.

Heb je een schitterend idee voor een videoclip en wil je graag investeren? Weet dan dat leden van Sabam en PlayRight ook beroep kunnen doen op een beurs voor videoclips en live sessies. De beurs dekt 50% van de productiekosten, tot een maximum van 1.500 euro. Check hier alle voorwaarden.

Uitvoering

Wees niet bang om van je planning af te wijken! We weten het, we hamerden net op het maken van een planning. Op het moment van shooten zal het echter gebeuren dat dingen toch niet mogelijk zijn of bepaalde ideeën niet overkomen zoals verwacht. Wees zeker niet bang om op die momenten creatief te zijn met de middelen die je ter beschikking hebt. 

Probeer als artiest niet te acteren als je dat niet kan. Het is een cliché zo hoog als een huis, maar het klopt wel: wees jezelf! Hou er rekening mee dat je clips jouw imago uitstralen of mee bepalen. Als je dat imago ‘in het echte leven’ of op een podium niet kunt waarmaken, stel je mensen teleur.

Nog iets wat evident lijkt, maar dat niet altijd is: als het de bedoeling is dat je een songtekst gaat meelippen tijdens de opnames, zorg er dan voor dat je de tekst ook echt kent. Hetzelfde geldt als je een instrument speelt in je clip: ken je gitaarakkoorden, drumfills … Het komt erg fake over (zeker bij andere muzikanten of mensen die iets van muziek kennen) als je niet exact speelt wat er te horen is. Wil je het effect van slow-motion? Zorg dan voor een versnelde versie van je track zodat je het beeld later kan vertragen, maar de lipsync wel synchroon blijft. 

Creëer content voor verschillende platforms! Nu je toch bezig bent met filmen, kan je evengoed focussen op verschillende platformen. YouTube, TikTok, Spotify,... Allemaal vereisen ze verschillende soorten content. Je kan dus naast je focus op de videoclip ook wat experimenteren met verticale content. Maak allerlei behind-the-scenes content die je kan gebruiken voor jouw socials.

Neem ook eventueel een fotograaf mee op de set, of neem ten minste zelf gewoon wat foto’s. Altijd leuk voor making of foto’s of voor het artwork van je volgende release. Zoek het ook hier niet te ver: een professionele fotograaf kost best wel wat geld, en waarschijnlijk heb je wel ergens een vriend of vriendin die het juiste talent en materiaal heeft. 

Zorg op de set voor een extra harde schijf, als reserve. Beelden nemen veel geheugen in en zo kun je zeker blijven filmen. En een back-up kan nooit kwaad! 

Afwerking

Onderschat de postproductie niet! Een goede of slechte montage van je clip kan echt een dealbreaker zijn. Zoek dus welke montagesoftware voor jou werkt of laat dit over aan iemand die hier meer weet van heeft. Bekijk grondig welke shots je zelf best vindt.

Leg je muziektrack erop en pas alle montages aan op basis van de track. Zeker wanneer je in de clip live speelt, zal je het geluid en beeld zeer goed op elkaar moeten afstemmen. Ook color grading kan een krachtig middel zijn om je clip een extra dimensie of bepaalde sfeer te geven. Hou er ook rekening mee dat de meeste mensen je clip op een relatief klein scherm (YouTube!) zullen zien. Logo’s, teksten en andere details mogen dus niet te klein zijn. 

Credits zijn erg belangrijk als referentie voor je crew. Als je een clip op YouTube zet, vermeld dan zeker in de omschrijving wie allemaal heeft meegewerkt. Regisseurs, scenaristen, monteurs … kunnen die referentie dan gebruiken in hun portfolio, en bovendien helpt het om de auteursrechten op een betere manier te innen en te verdelen. Om die reden vermeld je dus het best ook wie de muziek geschreven heeft.

Buzz creëren nadien

Na het investeren van al je tijd en geld in een videoclip, wil je natuurlijk ook dat deze gezien wordt. Denk dus goed na over hoe je je video aan je fans gaat introduceren! Laat hen eventueel op het moment van opname weten dat je bezig bent met een nieuwe videoclip te shooten door middel van behind-the-scenes content op Instagram of TikTok te plaatsen.

Daarna kan je de datum van release beginnen teasen op sociale media. Je kan bijvoorbeeld gemakkelijk zelf gifs of TikTok’s maken met fragmenten uit je opname. Wees vooral niet bang om teveel te delen rond je videoclip, maar blijf niet eentonig. 

Stuur je afgewerkte clip ook eens rond naar online blogs en pers. Wie weet wil een online Magazine zoals Knack Focus je video wel in première brengen.


Een vraag over jouw situatie? We geven je persoonlijk advies via mail of telefoon.

Wil je een uitgebreide babbel? Stuur een mailtje en we plannen een adviesgesprek via videocall of bij ons op kantoor.