VI.BE

TikTok

TikTok heeft op korte tijd het hele landschap van sociale media goed door elkaar geschud. De app werd tussen 2016 en 2019 al 1 miljard keer gedownload. En meer nog: het draait helemaal om muziek!

Laatst bewerkt op 22.09.20

Advies
© nina vandeweghe

© nina vandeweghe

TikTok is een app waar je korte video’s kan opnemen op muziek. De video’s hebben een lengte van 3 tot 15 seconden; ook kunnen er video’s in loops van maximaal 60 seconden worden gemaakt. 

Voor muzikanten is deze app dé manier om nog dichter bij hun fans te komen. TikTok is gebouwd rond challenges op bepaalde muziek. Zo was er voor de monsterhit 'Old Town Road' in 2019 de Yeehaw-challenge op TikTok, het nummer ging zo in een mum van tijd de wereld rond. En de rest is geschiedenis. Je laat je fans hun eigen videoclip maken bij jouw muziek. Denk eens na over een manier om je fans zelf te overtuigen om een challenge te doen. Het creëert verbondenheid en een gevoel van samenhorigheid rond jouw muziek.

TikTok is ook een ontdekkingsplatform. Jongeren op het platform zijn de “mainstream” hits beu. Zij willen nieuwe songs, van nieuwe artiesten. Op deze manier ontstaat er hele cultuur van artiesten die via TikTok ontdekt worden. Ondertussen kijken de grote labels met argusogen naar TikTok om de nieuwste TikTok-ster zo snel mogelijk aan hun roster toe te voegen. Toch is het niet zo makkelijk, het draait steeds op geluk, een originele challenge en muziek die zich leent tot zo’n challenge. Net als bij andere social media is de rol van de influencer cruciaal. Wanneer een bekende influencer jouw song gebruikt voor een volgende TikTok-challenge, is de kans groter dat je song viraal gaat. 

Verschillende aggregators laten je toe een specifiek stuk van je song te kiezen als preview. Zeker voor Tiktok is dat belangrijk, want daar heb je maar 15 seconden om viraal te gaan. Op Tiktok is het niet per se het refrein dat telt, maar een belangrijke drop of lyrics die de gebruikers kunnen meelippen zijn minstens even belangrijk. 

Zorg er nu als de bliksem voor dat jouw muziek ook op TikTok staat en misschien word jij wel die nieuwe viral hit. Er zijn verschillende aggregators (Distrokid, Routnote, Tunecore…) die je muziek al op TikTok distribueren, iets om op te letten wanneer je hierop zou willen releasen! Daarnaast kan je ook zelf je muziek opladen. Dat doe je door een eigen video te maken waar je muziek onder staat. Je kan die vervolgens op TikTok vermelden als originele muziek. Het nadeel daarbij is dat je muziek op TikTok niet zal gelinkt zijn met Apple Music, Spotify en andere streamingplatforms, dat kan enkel als je via een aggregator distribueert.

Wanneer je muziek via een aggregator zoals Tunecore, CDBaby of Amuse op TikTok terechtkomt, zal je ook worden vergoed telkens jouw nummer gebruikt wordt. Waar de meeste streamingservices uitbetalen per stream, zal TikTok uitbetalen per keer dat een TikTok gebruiker jouw muziek uitkiest voor zijn of haar video. De royalty die je ontvangt van TikTok is eigenlijk een aandeel in hun maandelijkse inkomsten en die vergoeding kan lichtjes variëren naargelang de overeenkomst met de aggregator.

TikTok: kan je als artiest nog zonder?

Een vraag over jouw situatie? We geven je persoonlijk advies via mail of telefoon.

Wil je een uitgebreide babbel? Stuur een mailtje en we plannen een adviesgesprek via videocall of bij ons op kantoor.