VI.BE

Steunpunt voor artiest
en muzieksector

Social Media Content

Hoe maak je de beste content op sociale media? Aan de hand van een geslaagde voorbeelden wil Petra Beeckx, gastblogger en docent bij chaseacademy.be, je inspireren en tonen hoe je jouw sociale media kan boosten.

Petra Beeckx

Laatst bewerkt op 03.06.20

Advies

Social gamification 

Ken je de Instagames al? Je kan tegenwoordig zelfs al spelletjes spelen op Instagram. Door creatieve stories te maken, zorg je ervoor dat fans interageren op jouw stories! Als Chase bijvoorbeeld vraagt om de baard van Lefto zo lang mogelijk te maken, dan ga je er toch ten volle voor? Check ook de andere games.

Hoe doe je dat? Als je interactiviteit in jouw stories wil steken, bekijk dan deze tutorial

Cinemagraphs  

Als ik een bericht post, kies ik tussen een foto of een video. Maar er is ook een derde keuze: een cinemagraph, of levende foto. Stilaan zie je op social media een opmars van deze creaties. Cinemagraphs zijn dan ook visueel aantrekkelijk, en dat is nu nét waar het allemaal om draait. Tijd voor een nieuwe profielfoto?

Hoe doe je dat? Pruts in photoshop of download de Flixel app. Op de blog vertelt Flixel dat de allereerste cinemagraph gecreëerd werd door David Bowie, lang voor onze duimen tekeer gingen. 

Reframing

Average Rob noemt zichzelf letterlijk middelmatig. Maar als je het mij vraagt is hij al lang voorbij die status. Zijn photoshop skills, maar ook zijn heerlijke reframing humor en gevatte captions, bezorgden hem onder andere een plek op frontrow Rock Werchter. Hij misstaat ook niet naast Kimye op de rode loper, toch? 

Hashtag challenges

Denk bij de lancering van je volgende song eens aan TikTok. Het draait er namelijk, naast leuke video’s en challenges, 100% rond muziek. Hoe tof is deze #haribochallenge met Adele in de achtergrond bijvoorbeeld?

Op dezelfde melodie van ‘Someone like you’ volgden nog een hoop creatieve variaties van het gummibeerthema. Hoe doe je dat? ‘Watch and learn’ lijkt me hier de beste strategie. Maak het zeker niet te ingewikkeld. Genialiteit zit vaak in eenvoud, zoals bij deze Usher-imitatie. 

Foto’s bewerken

Een stopcontact wegwerken op de muur waarop jouw band staat te posen? Focussen op die ene trouwe fan in het publiek? Het gezicht van je lead zanger highlighten? Je hebt er geen dure software voor nodig. Zelf gebruik ik vooral Snapseed om snel mijn smartphonefoto’s te verbeteren. Een element wegwerken doe ik met de tool ‘egaliseren’, focussen met ‘focuseffect’ en highlighten met ‘selectief’. De 2 eerste functies zijn dummy proof. 

Bij ‘selectief’ hoort een woordje uitleg: als je de foto in Snapseed hebt geopend en de tool hebt aangeklikt, tap je onderaan op het plusje. Dan tik je op de plaats in de foto waar je wilt verhelderen of verdonkeren. Er verschijnt een letter H op de foto. Als je blijft duwen, wordt het detail van de foto vergroot, zodat je preciezer kan richten. Swipe nu bovenaan naar rechts voor helderheid, of naar links voor schaduw. 

Hoe doe je dat? Met Snapseed kan je ook tekststickers, vignettering, filters en frames toevoegen. Een basic app, zal een gemiddelde creatieveling je weten te vertellen. Als je next level wil, kan ik je Adobe Photoshop Express of Adobe Lightroom of VSCO aanraden. Een tip: Bekijk het zoals make-up. Niet té veel bewerkingen op één foto! 

ps: Instagram is net ook gestart met een experiment waarbij ze de likes verbergen. Dan hoef je je geen zorgen meer te maken of je vrienden beter scoren in aantal dan jij. Instagram hoopt daardoor meer authentieke posts uit te lokken. 

Een vraag over jouw situatie? We geven je persoonlijk advies via mail of telefoon.

Wil je een uitgebreide babbel? Stuur een mailtje en we plannen een adviesgesprek via videocall of bij ons op kantoor.