VI.BE

Steunpunt voor artiest
en muzieksector

Unisono

Unisono is het digitale platform van Sabam, SIMIM en PlayRight. Deze beheersvennootschappen hebben de handen in elkaar geslagen om de administratie van alle licenties en auteursrechtelijke vergoedingen een pak eenvoudiger te maken.

Laatst bewerkt op 09.10.24

Advies
© nina vandeweghe

© nina vandeweghe

Als je op je evenement (of eender waar) muziek gebruikt, dan moet je de makers daarvoor vergoeden. Via Sabam regel je de vergoeding voor de auteurs/componisten van de songs; als je opnames gebruikt betaal je daarnaast ook billijke vergoeding aan de uitvoerende muzikanten en producenten van die opnames. Hun rechten worden geïnd en verdeeld door respectievelijk PlayRight en SIMIM. Via Unisono is het mogelijk om eenvoudig en snel je toelatingen aan te vragen. Je krijgt als gebruiker maar één factuur voor zowel de auteursrechten als de billijke vergoeding, waardoor er geen verwarring of onduidelijkheid meer mogelijk is. 

Wanneer zal je een licentie van Unisono nodig hebben? 

  1. Als je een live-evenement organiseert betaal je enkel een vergoeding voor de auteurs, componisten en uitgevers van de muziek, niet voor de uitvoerende kunstenaars en de muziekproducenten. Die betaal je alleen wanneer je opgenomen muziek in je zaak of tijdens je evenement afspeelt, niet voor live muziek. Let wel op! Speelt er voor of na het concert opgenomen muziek? Dan betaal je uiteraard wel de Billijke Vergoeding voor de uitvoerende kunstenaars en de muziekproducenten.

  2. Bij fysieke dragers (cd, vinyl, cassette, dvd, Blu-ray, etc.) worden de mechanische reproductierechten geïnd op het moment dat ze geperst worden. Wil je dragers persen waarop muziek staat die geschreven werd door leden van Sabam (of één van de zusterorganisaties in het buitenland) dan zal je daarvoor dus via Sabam de toelating moeten vragen en de mechanische rechten betalen. Dat doe je d.m.v. een aanvraag online via Unisono. Ook als je muziek wil reproduceren die niet tot het Sabam-repertoire behoort, zal je een aanvraag moeten indienen. In dat laatste geval zal Sabam na de aanvraag een ‘non-interventieverklaring’ afleveren en moet je geen rechten betalen. Je kan hiervoor een mail sturen naar mechanicalrights@unisono.be of online de procedure doorlopen via My Unisono.

  3. De dj-licentie: de meeste dj’s kiezen ervoor om niet heel hun muziekcollectie mee te sleuren, maar werken met een selectie op usb of zelfgemaakte compilatie-cd’s. En net daarvoor heb je een dj-licentie nodig. De aanvraag moet gebeuren via de e-licensing applicatie van Unisono.

  4. Als je muziek afspeelt in een café of op een evenement gebruik je muziek op een publiek toegankelijke plaats en zijn er ook uitvoeringsrechten te betalen. Deze rechten dient u te regelen via Unisono. Let ook op, niet elk streamingplatform heeft een overeenkomst met Sabam. Streamingdiensten als Spotify, YouTube, Deezer, Apple Music mag je trouwens enkel gebruiken voor persoonlijk en niet-commercieel gebruik. Dat staat zo in hun algemene gebruiksvoorwaarden. Een lijst van platformen waar Sabam wel een overeenkomst mee heeft, vind je hier.

  5. Als je muziek wil aanbieden op je website, maak je eigenlijk een mechanische reproductie van dat werk. Er zijn verschillende licenties die je toelating geven om muziek te streamen via je site (dus gewoon afspelen) of om je muziek downloadbaar te maken. Als je dit niet wil doen, kan je best de muziek op je site embedden via YouTube, Spotify, Bandcamp...

Alle info vind je ook terug op de site van Unisono zelf. 

Een vraag over jouw situatie? We geven je persoonlijk advies via mail of telefoon.

Wil je een uitgebreide babbel? Stuur een mailtje en we plannen een adviesgesprek via videocall of bij ons op kantoor.