VI.BE

Steunpunt voor artiest
en muzieksector

Muziekrechten online

Gebruikers van jouw muziek betalen een vergoeding voor de rechten die je op die muziek hebt. Dat is ook zo voor online gebruik.

Laatst bewerkt op 18.09.24

Advies
© nina vandeweghe

© nina vandeweghe

Iemand die jouw muziek op een blog zet, een online platform waar je muziek te beluisteren is of een downloadstore waar je muziek te koop is - allemaal betalen ze vergoedingen voor auteurs- of naburige rechten. En er is meer: als je je eigen muziek op je eigen site zet, dan word je zelf gebruiker van je eigen muziek en betaal je in principe een vergoeding aan jezelf.

Bij muziek die online wordt aangeboden (als stream of als download) komen er meestal 2 soorten rechten kijken: het mededelingsrecht (de muziek kan beluisterd worden) en het reproductierecht (er wordt een kopie van een muziekbestand gemaakt). Die rechten gelden zowel op de song (de compositie) als op de opname van die song. 

In België worden die rechten op de compositie voor online gebruik geïnd door Sabam via Unisono. Dus: als je songs componeert en je bent lid van Sabam, dan krijg je voor elke stream of elke download een (minimaal) bedrag aan auteursrechten uitbetaald. Sabam gaat namelijk innen bij elke online gebruiker, of dat nu een relatief kleine muziekblog of een grote service als Spotify of YouTube is. Met streamingplatformen gaan ze daarom ook licenties afsluiten.

De geldige tarieven voor auteursrechten op websites vind je op de website van Unisono. Dat zijn dus meteen ook de tarieven die je zelf moet betalen als je jouw muziek op je eigen website zet. En voor alle duidelijkheid: jouw YouTube-kanaal of profiel op VI.BE platform is géén eigen website, daar hoef je zelf dus niet voor te betalen. Hier vind je een lijst terug van de (streaming)platformen waarmee Sabam een licentie afgesloten heeft. TikTok en Bandcamp staan daar bijvoorbeeld niet tussen, waardoor je vooralsnog geen inkomsten uit auteursrechten zal krijgen voor het gebruik van je muziek op deze platformen.

Voor de naburige rechten op de opname ligt het iets complexer. PlayRight mag sinds kort ook billijke vergoeding innen voor online gebruik. De muzikanten die meespeelden op een opname die online wordt aangeboden, krijgen daarvoor dus in principe vergoeding via PlayRight. Alleen moeten de modaliteiten voor het innen en verdelen van die vergoeding nog worden uitgewerkt.

De eigenaars van de opname (producenten) krijgen hun naburige rechten rechtstreeks uitbetaald door de distributeurs (aggregators) die de muziek online beschikbaar stellen op streamingdiensten als Spotify. De royalty voor het online gebruik van opnames is dus een vergoeding voor naburige rechten. Ben je aangesloten bij een label? Dan zullen zij de royalty voor jou innen en het percentage uitbetalen dat in jouw platendeal werd afgesproken. SIMIM mag in België enkel innen voor webcasting (webradio’s), podcasting en achtergrondmuziek op websites en dus niet voor streaming.

Benieuwd naar hoe je precies geld verdient aan streaming? Dat lees je hier

Een vraag over jouw situatie? We geven je persoonlijk advies via mail of telefoon.

Wil je een uitgebreide babbel? Stuur een mailtje en we plannen een adviesgesprek via videocall of bij ons op kantoor.