VI.BE

Muziekrechten online

Gebruikers van jouw muziek betalen een vergoeding voor de rechten die je op die muziek hebt. Dat is ook zo voor online gebruik.

06.12.19

Advies
© nina vandeweghe

© nina vandeweghe

Iemand die jouw muziek op een blog zet, een online platform waar je muziek te beluisteren is of een downloadstore waar je muziek te koop is - allemaal betalen ze vergoedingen voor auteurs- of naburige rechten. En er is meer: als je je eigen muziek op je eigen site zet, dan word je zelf gebruiker van je eigen muziek en betaal je in principe een vergoeding aan jezelf.

Bij muziek die online wordt aangeboden (als stream of als download) komen er meestal 2 soorten rechten kijken: het mededelingsrecht (de muziek kan beluisterd worden) en het reproductierecht (er wordt een kopie van een muziekbestand gemaakt). Die rechten gelden zowel op de song (de compositie) als op de opname van die song. 

In België worden die rechten op de compositie voor online gebruik geïnd door Sabam. Dus: als je songs componeert en je bent lid van Sabam, dan krijg je voor elke stream of elke download een (minimaal) bedrag aan auteursrechten uitbetaald. Sabam gaat namelijk innen bij elke online gebruiker, of dat nu een relatief kleine muziekblog of een grote service als Spotify of YouTube is.Online platforms die geen deal zouden hebben met Sabam, mogen in principe in België geen muziek aanbieden, tenzij het enkel gaat om muziek die niet auteursrechtelijk beschermd is. De geldige tarieven vind je op de website van Sabam. Dat zijn dus meteen ook de tarieven die je zelf moet betalen als je jouw muziek op je eigen website zet. En voor alle duidelijkheid: jouw YouTube-kanaal of vi.be-profiel is géén eigen website, daar hoef je zelf dus niet voor te betalen.

Voor de naburige rechten op de opname ligt het iets complexer. PlayRight mag in België geen naburige rechten innen voor online gebruik. De muzikanten die meespeelden op een opname die online wordt aangeboden, krijgen daarvoor dus geen vergoeding via PlayRight. Hebben ze een contract met een platenfirma, dan is daarin uiteraard wél een royalty voor het online gebruik van hun opnames voorzien. Dat is hun vergoeding voor naburige rechten. De eigenaars van de opname (producenten) krijgen hun naburige rechten rechtstreeks uitbetaald door de distributeurs die de muziek online beschikbaar stellen op bv. streamingdiensten. SIMIM mag in België enkel innen voor webcasting (webradio’s), podcasting en achtergrondmuziek op websites.

Benieuwd naar hoe je precies geld verdient aan streaming? Dat lees je hier

Een vraag over jouw situatie? We geven je ook in coronatijden persoonlijk advies via chat / mail / videochat.

VI.BE werkt voorlopig nog van thuis uit. Maak een videochat-afspraak met een van onze adviseurs.