VI.BE

Steunpunt voor artiest
en muzieksector

Advies

Waar vind ik geld?

Muziek maken en uitbrengen kost voor de meeste artiesten nog steeds een pak geld. Hoe ga je het best op zoek naar extra financieringsmiddelen?

Laatst bewerkt op 25.11.24

© nina vandeweghe

© nina vandeweghe

Het begint al bij de investering in je instrument(en) en het vinden of bouwen van een repetitieruimte. Zeker als je gaat releasen in eigen beheer of op tour wilt in het buitenland kunnen de kosten hoog oplopen. Voor het gros van de bands en dj’s is er een vrij lange periode waarin muziek niet meer is dan een dure hobby. Voor de geluksvogels die er iets mee verdienen, blijven de uitdagingen groot. Gelukkig bestaan er tal van opties om je muzikaal project te financieren.

Als je op zoek bent naar geld denk je best eens na hoe je dat gaat aanpakken. Een businessplan is daarvoor het ideale startpunt. Probeer een antwoord te vinden op de volgende vragen:

  1. Wat ga je ondernemen in de muziekwereld? Is dat een goed idee? Waarom is dat een goed idee? 
  2. Hoe groot is de concurrentie? Vul jij een leeg gat in het muzieklandschap of ga jij toch net iets verder dan andere artiesten? 
  3. Wie is jouw doelpubliek en hoe bereik je hen? Hoe ga je jezelf positioneren in de markt? Op welke manier ga je aan promo doen?

Een goed startpunt om zo’n businessplan op te maken, is het Business Model Canvas. Dat model helpt je om een aantal dingen voor jezelf en de buitenwereld helder te maken.

Je doet er ook goed aan om een begroting op te maken. Een goede begroting vindt een antwoord op 3 vragen: 

  1. Wat zijn alle kosten en uitgaven die bij het project komen kijken, wanneer vallen de uitgaven? Vanaf wanneer komen welke inkomsten binnen?
  2. Wat is het financiële risico dat we lopen? Vanaf wanneer zijn we uit de kosten en wat is de potentiële winst?
  3. Hoeveel geld moeten we kunnen voorschieten en voor hoe lang, m.a.w. hoe zit de cashflow er uit?

Deze oefening leert je niet alleen hoe groot het potentieel probleem is, maar vertelt je ook waar het probleem zit. Als je activiteit zelfbedruipend is, maar er wel een cashflowprobleem is (je hebt op het moment dat je een factuur moet betalen nog niet genoeg inkomsten om ze dan te kunnen betalen) heb je misschien genoeg aan een lening. Als de kans groot is dat de activiteit in kwestie verlieslatend is, sta je voor andere opties. 

Een goede begroting kan worden vertaald naar een financieel plan. Voor het opstarten van een BV of NV, of voor het sluiten van een lening bij bv. een bank, is dit trouwens een basisvoorwaarde.

In een ideale wereld heeft een artiest (met de band) een spaarpotje aangelegd. Als dit niet voldoende is, moet je op zoek gaan naar alternatieve financieringsbronnen of investeerders. Welke opties heb je zoal voor een goede financieringsmix?

  • Eigen inbreng en inkomsten blijven noodzakelijk. Het geld zal nooit zomaar uit de lucht komen vallen, tenzij je mooie voorschotten krijgt van een platenlabel natuurlijk. Als je betaald wordt voor een optreden kan het een idee zijn om telkens wat opzij te houden met het oog op komende opnames, videoclips of andere belangrijke investeringen die je naar een hoger niveau kunnen tillen.
  • Geld lenen kan altijd als je (groot)ouders, vrienden of rijke buren hier voor te vinden zijn. Je kan vrij overeenkomen hoe en wanneer moet worden terugbetaald. Specifiek voor de culturele sector heb je ook nog de winwinlening en het cultuurkrediet.
  • Crowdfunding is een manier om rechtstreeks sponsoring van fans te vragen. Je geeft hen in ruil rewards die waardevoller worden naarmate meer geld wordt gedoneerd.
  • Subsidies kan je niet voor alles krijgen, laat dat vooral duidelijk zijn. Maar binnen je muzikaal traject zijn er zeker een aantal opties die interessant kunnen zijn. Er zijn verschillende mogelijkheden en bevoegde instanties om subsidies aan te vragen.
  • Sabam For Culture is het cultureel ondersteuningsfonds van Sabam dat steun biedt aan leden (auteurs/componisten en publishers) om hun artistieke project verder te ontwikkelen in binnen- en buitenland. Ook organisaties kunnen een dossier indienen. Ook via PlayRight+ kan je als uitvoerenartiest of muziekorganisatie ondersteuning krijgen.

Voor meer advies over ondernemen en financiering kan je altijd terecht bij Cultuurloket. Zij kunnen bijvoorbeeld feedback geven op een businessplan, begroting, financieel plan, boekhouding of samen met jou op zoek gaan naar de juiste financieringsmix voor je project. Bekijk ook zeker onderstaande webinar!

Accepteer cookies om deze embed te bekijken.

Heb je feedback op dit artikel? We horen het graag!

Een vraag over jouw situatie? We geven je persoonlijk advies via mail of telefoon.

Wil je een uitgebreide babbel? Stuur een mailtje en we plannen een adviesgesprek via videocall of bij ons op kantoor.