VI.BE

Steunpunt voor artiest
en muzieksector

Geld lenen

Geld lenen doe je niet zomaar. We overlopen heel wat verschillende opties.

Laatst bewerkt op 26.05.24

Advies
© nina vandeweghe

© nina vandeweghe

Of je nu geld wil lenen van een rijke tante, of van een kredietinstelling zoals een bank, je zal altijd twee vragen moeten kunnen beantwoorden: 

 1. wat ga je precies doen met dat geld?

 2. Hoe ga je het geleende bedrag terugbetalen?

De beste manier om die vragen te beantwoorden is via een businessplan en een financieel plan. Dat lijkt misschien overdreven om je tante te overtuigen, maar voor een bank of een andere kredietinstelling is het een absolute voorwaarde. Meer info over business- en financiële plannen vind je hier

Lenen van vrienden, familie …

Als je geld leent van een particulier, dan kan je de voorwaarden volledig zelf afspreken. Het is wel absoluut noodzakelijk dat je die afspraken in een overeenkomst giet die door beide partijen wordt ondertekend. In die overeenkomst vermeld je volgende zaken:

 • Naam en adres van beide partijen (lener en ontlener)

 • Het bedrag dat je leent

 • Het bedrag van de rentevoet of vermelding dat er geen interest verschuldigd is

 • Hoe de lening terugbetaald moet worden: in één keer op een bepaalde datum, in maandelijkse of jaarlijkse schijven van een vast bedrag etc. Als je met schijven werkt, vermeld je best de eerst datum waarop een schijf moet terugbetaald worden, en ook de datum waarop de laatste schijf terugbetaald moet worden.

 • Plaats en datum van de overeenkomst

 • Vermelding ‘gelezen en goedgekeurd’

 • Handtekeningen van beide partijen

Winwinlening

De winwinlening maakt het mogelijk om als onderneming (dus ook vzw) geld te lenen bij particulieren (vrienden, familie …) aan gunstige voorwaarden voor beide partijen. Via een winwinlening kan je tot max. € 300.000 lenen bij verschillende particulieren, die elk max. € 75.000 kunnen uitlenen. Die lening moet je uiteraard terugbetalen: de termijn is 8 jaar en de wettelijk vastgelegde rentevoet is minstens 2,625% en max. 5,25% (voor 2023). 

De particulier die jou geld leent via een winwinlening, krijgt daarvoor ook een fiscaal cadeau: jaarlijks krijgt die een belastingkrediet van 2,5% op het openstaande kapitaal. 

Veel meer info over de winwinlening vind je bij Participatiemaatschappij Vlaanderen en bij Cultuurloket. Neem zeker ook eens een kijkje bij Winwinner, een crowdfundplatform dat ondernemers en investeerders via de winwinlening samenbrengt.

Lenen bij een bank

Als je een solide business- en financieel plan hebt, en ook voldoende waarborgen kunt bieden, bestaat de kans dat je voor je project een lening kunt krijgen bij een bank. Die lening kan verschillende vormen aannemen:

 • Investeringskrediet: geld dat je nodig hebt om je project op te starten of te doen groeien in een later stadium

 • Bedrijfskapitaalkrediet: werkingsmiddelen voor je onderneming, bv. in de vorm van een kaskrediet dat permanent loopt

 • Overbruggingskrediet: geld dat je nodig hebt terwijl je aan het wachten bent op een andere vorm van financiering voor je project (bv. tot de uitbetaling van je subsidies)

De bank zal altijd zekerheid willen dat je je lening kunt terugbetalen. Daarvoor kunnen ze je bepaalde garanties of waarborgen vragen, zodat ze altijd iets in handen hebben als je om een of andere reden niet meer kunt afbetalen. Er zijn vaste of variabele interesvoeten, verschillende afbetalingsmogelijkheden etc. Hou ook altijd rekening met dossierkosten.

Veel meer info over bancaire kredieten vind je bij Cultuurloket.

CultuurKrediet

Specifiek voor culturele projecten die géén lening kunnen krijgen bij een bank, is er de CultuurKrediet-lening bij Hefboom. Rechtspersonen (vennootschappen en vzw’s) en zelfstandigen (hoofd- en bijberoep) kunnen via deze weg € 5.000 tot € 125.000 lenen tegen een maximale rentevoet van 4% (afhankelijk van het bedrag dat je leent). Het geld dat je op die manier binnenhaalt, kan je gebruiken voor investeringen, als werkingsmiddelen of voor een overbrugging.

Om een CultuurKrediet te kunnen krijgen, moet je een degelijk businessplan en financieel plan kunnen voorleggen. Weet je niet goed hoe je daaraan moet beginnen, dan kan je voor begeleiding terecht bij Hefboom en bij Cultuurloket.

Lenen bij een andere organisatie

Als je niet bij een bank kan lenen (bv. omdat je geen waarborgen kunt bieden of omdat je een non-profit onderneming hebt), dan kan je nog steeds bij andere kredietverstrekkers terecht. Zo kan je bij de Participatiemaatschappij Vlaanderen terecht voor een startlening of een cofinanciering aan interessante voorwaarden. Bij Hefboom kan je voor sociale en duurzame initiatieven terecht voor investeringskredieten, werkingsmiddelen of overbruggingskredieten. 

Er zijn nog tal van andere (micro)kredietverstrekkers. Ga zeker langs bij Cultuurloket om je hierin wegwijs te maken.

Een vraag over jouw situatie? We geven je persoonlijk advies via mail of telefoon.

Wil je een uitgebreide babbel? Stuur een mailtje en we plannen een adviesgesprek via videocall of bij ons op kantoor.