VI.BE

Spelen in het buitenland: waar vind ik geld?

Je bent er eindelijk in geslaagd om een buitenlandse tournee in elkaar te puzzelen, en dan volgt plots de bittere pil van het kostenplaatje. Gelukkig zijn er een aantal subsidies en beurzen waar je een beroep op kan doen.

16.12.19

Advies
© nina vandeweghe

© nina vandeweghe

Je doet er goed aan om ruim op tijd alle shows vast te leggen en de organisator een intentieverklaring of - in het beste geval - een contract te laten ondertekenen. Want hoe sneller je plannen concreet zijn, hoe meer tijd je immers hebt om je financiële planning rond te krijgen. En bijgevolg: hoe sneller je op zoek kan naar eventuele aanvullende middelen. Hier alvast een overzicht van de belangrijkste subsidies en beurzen:

Tussenkomst voor buitenlands publiek presentatiemoment

De meest rechtlijnige weg is die van de 'tussenkomst voor buitenlands publiek presentatiemoment'. Die tussenkomst is de opvolger van de vroegere reis- en verblijf-vergoedingen van de Vlaamse Gemeenschap, binnen het Kunstendecreet. Belangrijk om weten hierbij is dat je enkel ondersteuning kunt krijgen voor de reis- en verblijfkosten (tourbusje, brandstof, overnachting …) van de artiesten. Omkadering of technische crew komen hiervoor dus niet in aanmerking. Daarnaast kan je voor de artiesten 50 euro per tourdag krijgen als dagvergoeding; voor de dagen waarop je heen- en terugreist is dat 25 euro.  Je kan deze subsidie het hele jaar door aanvragen, maar de aanvraag moet ten minste twee maanden voor het eerste concert van de tour gebeuren. De tussenkomst is beperkt tot maximum 7.000 euro per aanvraag en kan nooit meer bedragen dan 75% van de totaalprijs van de aanvaarde kosten. Meer details vind je op de website van Kunsten en Erfgoed.

Projectsubsidie

Een projectsubsidie binnen het Kunstendecreet is een uitgebreidere manier om je tournee te subsidiëren. Als je voor deze optie gaat, kies je als ‘functie’ van het dossier best voor ‘presentatie’. Een projectsubsidie laat - in tegenstelling tot de tussenkomst van hierboven - wél toe om vergoedingen volgens het paritair comité te voorzien voor ieder lid van de crew, inclusief alle muzikanten en techniekers. Maar daartegenover staat dat de dossierlast een stuk hoger ligt. Je moet met andere woorden wel erg straf uit de hoek komen als je voor een “gewone” buitenlandse tournee aanspraak wil maken op een projectsubsidie. Er zijn twee indiendata voor projectsubsidies, namelijk 15 september (voor projecten die starten vanaf 1 januari in het daaropvolgende jaar) en 15 maart (voor projecten die starten vanaf 1 juli van hetzelfde jaar). Meer details vind je op de website van Kunsten en Erfgoed.

Exportbeurs van Sabam

Een derde optie is de exportbeurs van Sabam For Culture. Het dossier dat je daarvoor moet indienen is doorgaans iets minder zwaar, en valt eventueel te combineren met de tussenkomst voor buitenlands publiek presentatiemoment binnen het Kunstendecreet (niet met een projectsubsidie). De exportbeurs van Sabam For Culture dient om kosten te dekken zoals vervoer, accommodatie, eventuele huur van een ruimte of backline, deelname aan promotiekosten, gage muzikanten en technische crew en kent een maximumbedrag van 2.500 euro. Meer details vind je op de website van Sabam For Culture

Overige vormen van subsidies

In speciale gevallen is er ook nog de ‘showcase-beurs’ van Sabam For Culture (zoals de naam al doet vermoeden enkel voor showcases) en de ‘internationale reistoelage voor deelname aan een internationaal project’ binnen het Amateurkunstendecreet. Dit is niet voor een concerttour, maar kan wel dienen voor een deelname aan internationale projecten met een internationale uitstraling (zoals bijvoorbeeld een showcasefestival). Tot slot kan je als professioneel muzikant kan je ook een kort- of langlopende beurs aanvragen binnen het Kunstendecreet. 

Aanvullende financiering

Naast subsidies en beurzen zijn er uiteraard nog andere manieren om je buitenlandse tour te financieren. Zo zou je de opbrengst van je gages in eigen land bij elkaar kunnen sparen om buitenlandse investeringen te coveren. Daarnaast kan je op allerlei verschillende manieren geld lenen: bij vrienden of familie, bij de bank, via de Winwinlening of met een Cultuurkrediet van de Vlaamse Overheid. Een andere optie is om een crowdfunding op te starten, en op die manier je tournee te financieren. 

Mogelijkheden genoeg dus. Al ligt de ene al wat meer voor de hand dan de andere. Eigenlijk bestaat er niet zoiets als “de ideale financieringsmix”. Er bestaat alleen zoiets als “de ideale financieringsmix voor jouw act op dit moment”. Er komen voortdurend nieuwe mogelijkheden bij, terwijl andere om diverse redenen worden stopgezet. Bovendien kan je zelf creatief zijn en out of the box denken. Van de verkoop van exclusieve merchandise over private living-concerten tot een ouderwetse spaghettislag: niets houdt je tegen om het te proberen, als je je er zelf goed bij voelt. 

Voor meer advies over het ondernemen en financiering binnen de culturele sector kan je altijd terecht bij Cultuurloket. Zij kunnen bijvoorbeeld feedback geven op een businessplan, begroting, financieel plan, boekhouding of samen met jou op zoek gaan naar een goede financieringsmix.

Een vraag over jouw situatie? We geven je ook in coronatijden persoonlijk advies via chat / mail / videochat.

VI.BE werkt voorlopig nog van thuis uit. Maak een videochat-afspraak met een van onze adviseurs.