VI.BE

Steunpunt voor artiest
en muzieksector

Spelen in het buitenland: waar vind ik geld?

Je bent er eindelijk in geslaagd om een buitenlandse tournee in elkaar te puzzelen, en dan volgt plots de bittere pil van het kostenplaatje. Gelukkig zijn er een aantal subsidies en beurzen waar je een beroep op kan doen.

Laatst bewerkt op 23.06.24

Advies
© nina vandeweghe

© nina vandeweghe

Je doet er goed aan om ruim op tijd alle shows vast te leggen en de organisator een intentieverklaring of - in het beste geval - een contract te laten ondertekenen. Want hoe sneller je plannen concreet zijn, hoe meer tijd je immers hebt om je financiële planning rond te krijgen. En bijgevolg: hoe sneller je op zoek kan naar eventuele aanvullende middelen. In dit artikel vind je meer info over de begroting van een tour en een handige template. Hier alvast een overzicht van de belangrijkste subsidies en beurzen:

Tegemoetkoming voor Internationale Presentatiemomenten (TIP)

De meest rechtlijnige weg is die van de 'Tegemoetkoming voor Internationale Presentatiemomenten'. Die tussenkomst is de opvolger van de Tussenkomst voor Buitenlandse Publieke presentatiemomenten, binnen het Kunstendecreet.  Zowel de betrokken artiesten als de organiserende buitenlandse instantie kan de subsidie aanvragen. Op basis van jouw artistiek profiel wordt de beslissing gemaakt.

De ondersteuning wordt niet enkel meer gegeven voor reis-, verblijfs-, verzekerings- en transportkosten tot € 7.000. Ook materiaal- en andere kosten kunnen in aanmerking komen, zolang het kosten zijn die strikt aan de presentatie verbonden zijn (bijvoorbeeld de huur van backline). Deze kosten kunnen een tour vaak verlieslatend maken, daarom kan deze tussenkomst een groot verschil maken voor de haalbaarheid van je buitenlands verhaal. Kosten voor meereizende techniekers en omkadering komen niet in aanmerking. Je loopt het risico dat jouw project afgewezen wordt als je deze kosten mee opneemt in je begroting. 

Een duidelijke projectbegroting is dus erg belangrijk. Op deze manier krijgt de overheid een duidelijk zicht van jouw geplande inkomsten en uitgaven. De aanvraag voor een tussenkomst in je kosten moet minimum 2 maanden voor de aanvang van je buitenlandse concert of tour ingediend worden. 

Projectsubsidie

Een projectsubsidie binnen het Kunstendecreet is een uitgebreidere manier om je tournee te subsidiëren. Als je voor deze optie gaat, kies je als ‘functie’ van het dossier best voor ‘presentatie’. Je zal dan moeten kunnen aantonen dat je een nieuw publiek opzoekt en daar ook heel bewust op gaat werken, samen met lokale organisatoren of andere partners. Zoek je eerder ondersteuning voor het maken van een show voor de tournee, dan dien je beter in op de functie ‘productie’.

Een projectsubsidie laat - in tegenstelling tot de tussenkomst van hierboven - wél toe om vergoedingen volgens het paritair comité te voorzien voor ieder lid van de crew, inclusief alle muzikanten en techniekers. Maar daartegenover staat dat de dossierlast een stuk hoger ligt. Je moet met andere woorden wel erg straf uit de hoek komen als je voor een “gewone” buitenlandse tournee aanspraak wil maken op een projectsubsidie. Er zijn twee indiendata voor projectsubsidies, namelijk 15 september (voor projecten die starten vanaf 1 januari in het daaropvolgende jaar) en 15 maart (voor projecten die starten vanaf 1 juli van hetzelfde jaar). Check zeker ons stappenplan als je er aan denkt om een projectsubsidie aan te vragen.

Internationale presentatieprojecten (IP)

Als de kosten voor het opzetten van een show in het buitenland hoog oplopen kan je ook kijken richting de subsidielijn internationale presentatieprojecten binnen het Kunstendecreet. Deze relatief nieuwe subsidie kan ook aangevraagd worden door buitenlandse presentatieplekken (concertzalen of festivals) met internationaal aanzien. Er moet in het dossier minstens ingezet worden op de functie presentatie, maar er kunnen ook productiekosten in aanmerking komen. Deze subsidielijn kan ook worden gecombineerd met een projectsubsidie.

Beurzen van Sabam For Culture

Er zijn twee soorten exportbeurzen die je als auteur en lid van Sabam kan aanvragen via Sabam For Culture. Het dossier dat je daarvoor moet indienen is doorgaans iets minder zwaar, en valt eventueel te combineren met de TIP binnen het Kunstendecreet (niet met een projectsubsidie). 

De eerste is de exportbeurs voor en internationale concertreeks naar aanleiding van een officiële release. Die beurs dient om kosten te dekken zoals vervoer, accommodatie, eventuele huur van een ruimte of backline, deelname aan promotiekosten, gage muzikanten en technische crew en kent een maximumbedrag van € 2.500. 

De tweede is de exportbeurs voor showcasefestivals, waarmee je kosten kan dekken die bij het optreden op een buitenlands showcasefestival komen kijken. Geselecteerde bands kunnen tot € 600 krijgen, soloprojecten € 300. Trek je dus naar een showcasefestival ter internationale promotie van je band of soloproject, check dan zeker of je in aanmerking komt voor deze beurs.  

Dan heb je tenslotte ook nog de showcasebeurs die bedoeld is om professionals uit te nodigen en voet aan grond te krijgen in het betrokken land. Je hebt al omkadering in België en moet ervoor zorgen dat lokale professionals meewerken aan de promotie om de slaagkansen te verhogen. Dit kan via pers, media, social media, uitnodigingen professionals… De steun bedraagt 50% van de gemaakte kosten met een maximum van € 2.500. 

Reistoelagen voor deelname aan een internationaal project

Dit is een subsidie binnen het Amateurkunstendecreet. Dit is niet voor een concerttour, maar kan wel dienen voor een deelname aan internationale projecten met een internationale uitstraling (zoals bijvoorbeeld een showcasefestival). Ook bij het uitsturen van een deskundige (dirigent, regisseur, choreograaf, docent, deskundige, jurylid) naar een internationaal evenement kan je in aanmerking komen voor een tegemoetkoming. Meer info vind je hier.

Aanvullende financiering

Naast subsidies en beurzen zijn er uiteraard nog andere manieren om je buitenlandse tour te financieren. Zo zou je de opbrengst van je gages in eigen land bij elkaar kunnen sparen om buitenlandse investeringen te coveren. Daarnaast kan je op allerlei verschillende manieren geld lenen: bij vrienden of familie, bij de bank, via de Winwinlening of met een Cultuurkrediet van de Vlaamse Overheid. Een andere optie is om een crowdfunding op te starten, en op die manier je tournee te financieren.

Ondernemingen kunnen tenslotte ook nog een kijkje nemen tussen de subsidies van Flanders Investment & Trade. Zeker als je buiten de EER wil reizen, zijn er een aantal interessante pistes op gebied van financiering.

Mogelijkheden genoeg dus. Al ligt de ene al wat meer voor de hand dan de andere. Eigenlijk bestaat er niet zoiets als “de ideale financieringsmix”. Er bestaat alleen zoiets als “de ideale financieringsmix voor jouw act op dit moment”. Er komen voortdurend nieuwe mogelijkheden bij, terwijl andere om diverse redenen worden stopgezet. Bovendien kan je zelf creatief zijn en out of the box denken. Van de verkoop van exclusieve merchandise over private living-concerten tot een ouderwetse spaghettislag: niets houdt je tegen om het te proberen, als je je er zelf goed bij voelt. 

Voor meer advies over het ondernemen en financiering binnen de culturele sector kan je altijd terecht bij Cultuurloket. Zij kunnen bijvoorbeeld feedback geven op een businessplan, begroting, financieel plan, boekhouding of samen met jou op zoek gaan naar een goede financieringsmix.

Een vraag over jouw situatie? We geven je persoonlijk advies via mail of telefoon.

Wil je een uitgebreide babbel? Stuur een mailtje en we plannen een adviesgesprek via videocall of bij ons op kantoor.