VI.BE

Steunpunt voor artiest
en muzieksector

Sabam For Culture

De naam Sabam doet vast en zeker een belletje rinkelen. Ze doen echter meer dan enkel de inning en verdeling van auteursrechten. Aangesloten leden kunnen via Sabam for Culture ook ondersteuning krijgen voor hun artistieke avonturen in de vorm van beurzen.

Laatst bewerkt op 25.07.24

Advies
© nina vandeweghe

© nina vandeweghe

Onder het luik Sabam for Culture promoot Sabam de Belgische muziek en andere kunstvormen op verschillende manieren. De financiële steun is voornamelijk bedoeld voor auteurs en componisten die lid zijn bij Sabam, maar ook organisaties kunnen een dossier indienen. Elke beurs heeft ook zo zijn voorwaarden (zie links):

 • Via de opleidingsbeurs kan je tot € 750 per jaar ontvangen voor deelname aan workshops of masterclasses die bijdragen aan de professionalisering van je carriére zoals bvb. songwriting, compositie en arrangement, beatmaking / producing, het gebruik van specifieke softwareprogramma’s rond muziekproductie en creatie (bv. DAW-programma’s) en het promoten, releasen, financieren of organiseren van uw persoonlijk artistiek project.
  Opgelet: je kan deze beurs niet gebruiken voor inschrijvingen in het deeltijds kunstenonderwijs (DKO). Ook andere langdurige opleidingen om instrument te leren spelen of die focussen op geluidstechniek komen niet in aanmerking.

 • De beurs voor promotie van producties in eigen beheer is de bekendste. Hiermee kan je financiële ondersteuning krijgen voor de promotie van je eigen release. Die moet in eigen beheer gemaakt worden, wat wil zeggen dat je de muziek uitbrengt zonder tussenkomst van een label. Sabam betaalt de helft van de kosten terug. Het minimumbedrag dat ze geven is € 500. Dat wil zeggen dat je € 1.000 euro kosten moet hebben. Voor een digitale release kan Sabam tot € 1.000 tussenkomen en voor een fysieke release tot € 2.000. De fysieke release moet dan minstens 300 exemplaren tellen. Uitgaven die in aanmerking komen zijn: promotie bij pers/radio/tv via een promoter of plugger, advertenties die je de wereld instuurt (ook via Facebook of Instagram), de productiekosten van een videoclip of teaser die je maakt, dienstverlening van een community manager en de productiekosten van een remix/radio edit die je maakt van een origineel nummer.

 • Omdat visuele content steeds belangrijker wordt, bieden Sabam For Culture PlayRight+ een nieuwe beurs aan voor de productie van een videoclip of livesessie aan. Via deze beurs krijg je tot 50% van de kosten voor het maken van een videoclip of live-sessie terugbetaald. Het maximumbedrag aan steun bedraagt € 1.500. Een artiest of muziekgroep kan maar één keer om de twee jaar aanspraak maken op deze beurs.

 • De exportbeurs voor showcasefestivals dient om een deel van de kosten te dekken voor het optreden op een buitenlands showcasefestival. Geselecteerde bands kunnen tot € 600 krijgen, soloprojecten € 300. Trek je dus naar een showcasefestival ter internationale promotie van je band of soloproject, check dan zeker of je in aanmerking komt voor deze beurs. 

 • Er is ook een exportbeurs voor een internationale concertreeks. Die concerten moeten wel gekoppeld zijn aan de promotie van een officiële release. Je kan tot € 2.500 euro krijgen ter financiering van vervoer, accommodatie, eventuele huur van een ruimte of backline, deelname aan promotiekosten, gage muzikanten en technische crew. 

 • Een beetje in de lijn van de twee bovenstaande beurzen, heb je ook nog de showcase bij release in het buitenland met als doel om professionals uit te nodigen en voet aan grond te krijgen in het betrokken land. Je hebt al omkadering in België en moet ervoor zorgen dat lokale professionals meewerken aan de promotie om de slaagkansen te verhogen. Dit kan via pers, media, social media, uitnodigingen professionals… De steun bedraagt 50% van de gemaakte kosten met een maximum van € 2.500.

 • Als auteur of uitgever kan je ook aanspraak maken op de beurs voor professionele activiteit in het buitenland. Als je deelneemt aan buitenlandse conferenties, seminaries, netwerkevents, workshops, masterclasses, filmfestivals of muziekbeurzen, kan je een deel van de gemaakte onkosten terugkrijgen via Sabam For Culture. De steun bedraagt 50% van de gemaakte kosten met een maximum van € 250 per persoon. 

 • Er is ook de beurs Sabam For Culture Liveurope om de kosten (transport, accommodatie, productie, promotie,…) te dekken van een artiest of band die toert binnen het kader van Liveurope. Dit is een kwaliteitslabel dat wordt toegekend aan Europese venues die Europese diversiteit bevorderen. Heb je meer uitgaven dan inkomsten aan zo’n tournee, dan kan je tot € 600 steun krijgen.

 • De steun aan een uitgeverij voor de promotie van een album van haar auteurs/componisten helpt uitgevers (publishers) bij de promotie van een LP of EP. Ze kan bijvoorbeeld dienen om een plugger in te huren of een videoclip te produceren. De helft van de gemaakte kosten worden terugbetaald en er is een plafond van € 5.000.

 • Je hebt ook nog de beurs voor filmmuziek. Deze tussenkomst dekt de kosten die nodig zijn voor de productie van originele muziek: studiokosten, mastering, sessiemuzikanten, orkestrator … Het budget bedraagt 20% van de kosten met een minimum van € 1.500 en een maximum van € 8.500. De beurs is niet enkel bedoeld voor een langspeelfilm, maar kan bijvoorbeeld ook voor televisieseries of zelfs games.

 • Ten slotte is er de beurs voor scènemuziek. Sabam For Culture ondersteunt haar componisten voor het creëren van muziek voor een voorstelling, met een creatiebeurs ter waarde van € 1.500. Om aanspraak te maken op deze beurs moeten tenminste 5 voorstellingen gepland zijn, moet er minimum 15 minuten origineel gecomponeerde muziek aanwezig zijn in de voorstelling en moet het budget besteed aan muziek minimum € 5.000 bedragen. 

Een vraag over jouw situatie? We geven je persoonlijk advies via mail of telefoon.

Wil je een uitgebreide babbel? Stuur een mailtje en we plannen een adviesgesprek via videocall of bij ons op kantoor.