VI.BE

Steunpunt voor artiest
en muzieksector

Laat je stem horen voor BE THE CHANGE 2024!

Laat je stem horen voor BE THE CHANGE 2024!

Laat je stem horen! Believe, TuneCore en MIDiA werken opnieuw aan een intersectionele bevraging van de ervaringen en uitdagingen van vrouwen en genderdiverse personen in de muzieksector.

17.11.23

Nieuws

Wat is BE THE CHANGE?

Sinds 2021 brengen het platenlabel Believe en distributiebedrijf TuneCore jaarlijks de ervaringen, drempels en uitdagingen in kaart van vrouwen en genderexpansieve personen in de muzieksector. Daar hebben mensen duidelijk nood aan: vorig jaar namen meer dan 1500 muziekprofessionals en artiesten uit 109 landen deel om hun ervaringen met genderdiscriminatie en inkomensongelijkheid te delen. Die ervaringen worden jaarlijks gebundeld in het rapport BE THE CHANGE: Gender Equity in Music. Aan de hand van de resultaten stellen de makers steeds datagedreven en actiegerichte oplossingen voor om de internationale muziekindustrie inclusiever, gelijkwaardiger en meer fair te maken voor allen die zich erin bewegen. 

Aandacht voor intersectionaliteit

Voor het eerst is de bevraging nu vertaald in 14 talen. Op die manier willen Believe en TuneCore, in samenwerking met onderzoeksbureau MIDiA, de superdiverse stemmen in de muziekindustrie nog duidelijker laten weerklinken. Door de survey meertalig te maken, willen ze de unieke uitdagingen en drempels van artiesten en professionals gebruiken als basis voor tastbare en sectorbrede acties. 

Wat kan ik doen? 

Invullen! Iedereen die werkzaam is in de muziekindustrie, kan deelnemen en bij VI.BE moedigen we dat ook hartelijk aan. De bevraging kost maar tien minuten en is sinds dit jaar onder meer beschikbaar in het Frans, Duits en Nederlands. Je deelname is bovendien volledig anoniem. 

Trigger warning: het is goed mogelijk dat bepaalde vragen bij jou gevoelige of emotionele herinneringen opwekken. Die vragen kan je overslaan of de bevraging zelfs even afsluiten. Na een pauze kan je steeds verdergaan. 

De resultaten zullen worden gepubliceerd in maart 2024. Je kan jezelf aanmelden om een kopie te maken, en uiteraard zal je ook bij VI.BE alles erover kunnen lezen. Tot die tijd kan je verdiepen in onze analyses van de voorgaande rapporten uit 2021, 2022 en 2023