VI.BE

Steunpunt voor artiest
en muzieksector

Sound Track lanceert nieuwe generatie artiesten
© daria miasoedova

Sound Track lanceert nieuwe generatie artiesten

De knoop is doorgehakt! Gisteren werden 18 artiesten gekroond tot laureaat van de derde editie van Sound Track. Tijdens de finales op 9 december 2023 in AB, Het Depot, C-mine, VierNulVier, Cactus Muziekcentrum en Trix gaven 45 bands, singer-songwriters, rappers, producers en solo-acts het allerbeste van zichzelf, met resultaat. Want na intensieve voorbereidingsweken koos de jury uit iedere regionale finale 3 laureaten. Bij Sound Track - een monstercoalitie tussen VI.BE en de voltallige livesector, en zoveel méér dan een muziekwedstrijd - komt nieuw talent bovendrijven en krijgt het een extra zet om een permanente lancering te verzekeren. 

10.12.23

Nieuws

1.133 artiesten, zoveel waagden hun kans bij Sound Track editie 2023-2024. Uit die inzendingen, de meeste ooit voor een muziekwedstrijd in Vlaanderen, selecteerde de vakjury 136 acts voor de voorrondes. Op basis van hun performance werden de 45 meest veelbelovende artiesten gekozen, om tijdens de 6 finales het beste van zichzelf te geven en zo te gaan voor de felbegeerde overwinning. 18 van hen mogen zich vanaf vanavond officieel Sound Track laureaat noemen. Een overzicht: 

Sound Track laureaten Antwerpen

In Trix deden Deadbeat Larry, Emma Hessels, Imaginary Sister, Mojo & The Kitchen Brothers, plush baby, RAPHA, Scottie en WASTE een worp naar de overwinning. De Antwerpse vakjury koos op het einde van de avond de betoverend intieme nummers van Emma Hessels, de dansbare pop van RAPHA en de explosieve noise en grunge van WASTE als laureaten. “Wat een fantastische finale! De jeugdige energie, spelvreugde en klasse spatten van het podium!”, aldus jurylid Mathilde Luijten (Trix).

Sound Track laureaten Limburg

Limburgse finalisten Affaire, ASLOVA, Audri, Bloodflowers, ISE, Madd9, STEVE en SUNA bewezen in C-mine dat ze hun finaleplaatsjes meer dan waard zijn. Na veel wikken en wegen koos de jury ook hier drie laureaten: de analoge en complexe electronica van Affaire, de diepgaande, unieke songs van ISE en de flitsende producties en vlotte rap van Madd9. Ze bewezen elk op hun eigen manier dat ze die titel meer dan verdienen.

Sound Track laureaten Oost-Vlaanderen

Brandalarm in de Oost-Vlaamse VierNulVier, want finalisten Bo-Bronsky, Jess need strong boy, Kleinpunk, Lézard, LIGHTSPEED, Maria Iskariot, Room Service en The Green Mean Machine ontstaken er een vuur van formaat. Uiteindelijk konden de underground postpunk van Lézard, de nederlandstalige punk van Maria Iskariot en het atmosferisch gitaargeweld van LIGHTSPEED de jury het meest bekoren.

Sound Track laureaten Vlaams-Brabant

Ook in Het Depot werden longen uit lijven gezongen en gevoelige snaren bespeeld. De Vlaams-Brabantse vakjury was live getuige van ELES, FRED GATA, Joël Francis, Kaat Van Stralen, Maquillage, Pear Tree en Pelican Dealer die het beste van zichzelf gaven. Hun voorkeur ging uiteindelijk naar de smooth rhymes van FRED GATA, de kronkelende kleinkunst van Kaat Van Stralen en de edgy gitaren van Pelican Dealer.

Sound Track laureaten West-Vlaanderen

Aan de andere kant van het land traden de West-Vlaamse finalisten op in Cactus Muziekcentrum. Finalisten Arend Delabie, Bloed, Ciggy Sunday, Gummy Green, Luigi Colzato, Timothy Fernandez, Yuma en ZLDR  speelden er het zweet aan de muren. “Het is fantastisch om te zien hoeveel de laureaten via feedback, PA-repetities en coachings gegroeid zijn sinds de voorrondes. Maar het waren de intense sound van broers Toon en Tuur en zus Fieke van Bloed, de jazzy surfpop van het Brugse vijftal Ciggy Sunday en de brute en eerlijke hiphop van ZLDR waarin we het meeste toekomstpotentieel hoorden.”, aldus jurylid Felix Van de Loock

Sound Track laureaten Brussel

Ten slotte maakten Bajeer, Bianca Steck, Dushime, epona, Oriana Ikomo en Sarah Espour het de jury moeilijk in de Brusselse AB. Het publiek keek toe en zag dat het goed was. Uiteindelijk bliezen, of speelden, de authentieke, multidisciplinaire nummers van Dushime, de soulvolle, intieme muziek van Bianca Steck en de straffe neo-soul en r&b van Oriana Ikomo de Brusselse vakjury het meest van hun sokken.

De selecties gebeurden door zes regionale vakjury's, die telkens bestonden uit een aantal pro's uit de brede muzieksector.

Lotto Publieksprijs

Ook het publiek had deze editie opnieuw de kans om hun stem te laten gelden. Dankzij de publieksprijs van Lotto konden toeschouwers tijdens elke finale stemmen op hun favoriete act. Hierdoor gaan Bajeer, Mojo & The Kitchen Brothers, Bloodflowers en Room Service niet met lege handen naar huis. Voor FRED GATA en ZLDR werd het een tweevoudige overwinning! Ze worden allemaal beloond met een cheque ter waarde van 1.000 euro! 

Only the beginning 

“Samen met de brede muzieksector bieden we deze nieuwe generatie zoveel mogelijk groeikansen op maat in 2024. Daar kijken we enorm hard naar uit!”, aldus Art Philippeth van VI.BE.

Het unieke aan Sound Track als één van de grootste muziekwedstrijden in Vlaanderen, is dat de finales niet het eind- maar wel het beginpunt vormen voor deze 18 kersverse laureaten. Vanaf nu doorloopt deze trotse selectie een jaar lang een kansenparcours op maat, dat van start gaat met een bootcampweekend in februari, waarop laureaten en muzieksector elkaar ontmoeten. Daarna volgt een jaar vol professionele begeleiding, residenties in de muziekclubs, technische, zakelijke en/of grafische ondersteuning, opnametijd in professionele studio’s, nationale exposure en shows op vooraanstaande festivals, in concertzalen, in de Vlaamse en Brusselse jeugdhuizen en zelfs op buitenlandse showcases. Met andere woorden: ze beginnen aan een uniek traject om hun full potential te ontplooien, helemaal op hun eigen tempo.  

En of dat werkt. Denk maar aan succesverhalen van vorige edities. Zo groeide Meskerem Mees uit tot een internationale hoogvlieger, is Ão genomineerd in de categorie ‘beste doorbraak’ bij de MIA’s, ging The Christian Club op internationale tour met Brutus en spelen Meltheads, Porcelain id, BLUAI en Ão in januari 2024 de pannen van het dak op Eurosonic Noorderslag, exact twee jaar na hun Sound Track overwinning. Met andere woorden: wil je weten wat er binnen een jaar ‘hot’ is? Hou deze artiesten dan in de gaten! 

Alle laureaten op een rij

Sound Track Antwerpen: Emma Hessels, RAPHA en WASTE.
Lotto Publieksprijs: Mojo & The Kitchen Brothers

Sound Track Limburg: Affaire, ISE en Madd9
Lotto Publieksprijs: Bloodflowers

Sound Track Oost-Vlaanderen: Lézard, Maria Iskariot en LIGHTSPEED
Lotto Publieksprijs: Room Service

Sound Track West-Vlaanderen: BLOED, Ciggy Sunday en ZLDR
Lotto Publieksprijs: ZLDR

Sound Track Vlaams-Brabant: FRED GATA, Kaat Van Stralen en Pelican Dealer
Lotto Publieksprijs: FRED GATA

Sound Track Brussel: Dushime, Bianca Steck en Oriana Ikomo
Lotto Publieksprijs: Bajeer

Benieuwd naar wat er allemaal bougeert voor de laureaten? Volg Sound Track via www.sound-track.be, Facebook en Instagram én volg je favoriete winnaars op hun eigen socials!