VI.BE

Steunpunt voor artiest
en muzieksector

Nieuwe bedragen KVR en vrijwilligersvergoeding

Nieuwe bedragen KVR en vrijwilligersvergoeding

Zoals elk jaar gaan de maximumbedragen van de KVR en vrijwilligersvergoeding door indexering omhoog. We overlopen met welke maxima je rekening moet houden tot en met 31 december 2023. Voor studenten is er ook een belangrijke verandering.

04.01.23

Nieuws

Al wie artistieke prestaties levert en in het bezit is van de kunstenaarskaart kan voorlopig nog werken met de KVR (kleine vergoedingsregeling voor artiesten). In 2023 worden de regels van de KVR verder omgezet in de regels van de AKV (amateurkunstenvergoeding), maar het is nog even wachten op de concrete uitwerking van die regels. Tot dan kan je met de KVR werken zoals we die nu kennen.

Concreet mag je in 2023 tot € 147,67 per opdracht per dag verdienen. Die limiet is persoonlijk dus als je met vier personen optreedt (bv. in een band) kan je samen tot € 590,68 verdienen. Daarnaast moet je ook rekening houden met het maximumbedrag dat je jaarlijks mag verdienen met de KVR. In 2023 is dat € 2.953,37. 

Al wie aan de slag gaat als vrijwilliger kan dit jaar tot € 40,67 per dag verdienen. Op jaarbasis kan je met de vrijwilligersvergoeding maximaal € 1.626,77 per persoon verdienen. Daarbovenop kan je eventueel ook een forfaitaire kilometervergoeding krijgen van € 0,417 per kilometer (bedrag geldig tot en met 30 juni 2023). Dat is bij de KVR niet zo, aangezien die kostenvergoeding wordt geacht alle kosten te dekken die je zou maken bij het uitvoeren van de artistieke prestatie.

Zowel de KVR als de vrijwlligersvergoeding zijn kostenvergoedingen, wat wil zeggen dat je er geen belastingen of sociale bijdragen op hoeft te betalen. Dat is misschien mooi meegenomen als bijverdienste, maar je bouwt er dan ook geen rechten (pensioen, werkloosheidsuitkering) mee op. Ga je over de maximumbedragen, dan zal je sowieso moeten werken als werknemer (bv. via een SBK) of als (student-)zelfstandige.

Ook nieuw in 2023: jobstudenten mogen dit jaar 600 in plaats van 475 uur werken. Ga je boven die 600 uur? Dan zal je meer sociale bijdragen betalen op je loon en kunnen je ouders hun recht op kindergeld verliezen. Het aantal uur dat je werkt als jobstudent kan je trouwens eenvoudig bijhouden via student@work.