VI.BE

Steunpunt voor artiest
en muzieksector

Indexering KVR en vrijwilligersvergoeding

Indexering KVR en vrijwilligersvergoeding

Zoals elk jaar gaan de maximumbedragen van de KVR en vrijwilligersvergoeding door indexering lichtjes omhoog. We overlopen met welke maxima je rekening moet houden tot en met 31 december 2022.

05.01.22

Nieuws

Al wie artistieke prestaties levert en in het bezit is van de kunstenaarskaart kan werken met de KVR (kleine vergoedingsregeling voor artiesten). In 2022 mag je tot € 134,63 per opdracht per dag verdienen. Die limiet is persoonlijk dus als je met vier personen optreedt (bv. in een band) kan je samen tot € 538,64 verdienen. Daarnaast moet je ook rekening houden met het maximumbedrag dat je jaarlijks mag verdienen met de KVR. In 2022 is dat € 2.692,64. 

Al wie aan de slag gaat als vrijwilliger kan dit jaar tot € 36,11 per dag verdienen. Op jaarbasis kan je met de vrijwilligersvergoeding maximaal € 1.444,52 per persoon verdienen. Daarbovenop kan je eventueel ook een forfaitaire kilometervergoeding krijgen van € 0,3707 per kilometer (bedrag geldig tot en met 30 juni 2022). Dat is bij de KVR niet zo, aangezien die kostenvergoeding wordt geacht alle kosten te dekken die je zou maken bij het uitvoeren van de artistieke prestatie.

Zowel de KVR als de vrijwlligersvergoeding zijn kostenvergoedingen, wat wilt zeggen dat je er geen belastingen of sociale bijdragen op hoeft te betalen. Dat is misschien mooi meegenomen als bijverdienste, maar je bouwt er dan ook geen rechten (pensioen, werkloosheidsuitkering) mee op. Ga je over de maximumbedragen, dan zal je sowieso moeten werken als werknemer (bv. via een SBK) of als (student-)zelfstandige.

Werken met de KVR

Werken met een vrijwilligersvergoeding