VI.BE

Steunpunt voor artiest
en muzieksector

Dit was de European Jazz Conference 2024!
de beren gieren © justine wolfs

Dit was de European Jazz Conference 2024!

Vorige week haalden we samen met onze partners in crime JazzLab en Ha Concerts meer dan 400 jazzpro’s uit 39 landen naar de gezellige Gentse binnenstad voor vier dagen vol keynotes, panels, workshops, diners en uiteraard… heel wat fantastische Belgische jazzconcerten. Het voltallige VI.BE team verplaatste zich voor de gelegenheid naar Gent om dit fantastisch project te coördineren.

21.09.24

Nieuws

Op het programma: jeugd, jazz en je-wist-niet-wat-eerst-te-doen!

Op het vierdaagse programma stonden maar liefst 25 concerten die doorgingen op 10 locaties. Een professionele jury selecteerde heel wat Belgische projecten om een showcaseconcert te spelen tijdens het officiële programma van de European Jazz Conference, powered by Sabam for Culture en PlayRight: 

aki, Aleph Quintet, Camille-Alban Spreng’s ODIL feat. Nina Kortekaas, De Beren Gieren, Donder, Eve Beuvens “Lysis”, Fnussjen, GingerBlackGinger, Karen Willems’ ‘Terre Sol Four’, Julien Tassin Quartet, Black Flower, Le Monde Merveilleux de Pépito, MDCIII, NΔBOU, Orchestra Nazionale della Luna, Under the Reefs Orchestra, Stéphane Galland & The Rhythm Hunters, Vitja Pauwels’ Early Life Forms en Wajdi Riahi Trio.

De concerten vonden plaats op verschillende hotspots verspreid over de hele binnenstad: van Muziekcentrum De Bijloke tot Ha Concerts, het gloednieuwe Muziekclub Wintercircus, De Centrale, Hot Club Gent, Missy Sippy en meer. Voor de officiële opening van het Wintercircus en haar immersive geluidssysteem presenteerde schntzl er – op vraag van de hosts van de conferentie, Gent Jazz, VIERNULVIER en Democrazy – een unieke set die volledig draaide rond de 360° ervaring.

Ook tijdens de cultural tours op zondag waren er enkele concerten, waaronder een samenwerking met stadscomponist Lara Rosseel en een slotconcert onder de stadshal van Volpe

Deze jazzartiesten toveren Gent om tot een Jazz Walhalla tijdens de European Jazz Conference dit najaar!

Young Curators Program 

In 2024 draagt Gent de titel van European Youth Capital. Het algemene thema van het evenement was daarom ‘Tomorrow Comes Today’, met een focus op de toekomst en ‘youth’. In samenwerking met De Centrale gaven we bovendien, naast het officiële showcaseprogramma, voor één avond een podium in handen van 9 jonge curatoren. 

Ontdek het Young Curators programma tijdens de European Jazz Conference 2024

Adia Vanheerentals: Het idee een ‘maker’ te zijn was altijd al mijn grote ideaal

EJC in de pers

De European Jazz Conference kreeg ruime aandacht in de pers, zowel nationaal als internationaal maakte de conferentie indruk.

Zo gaf Wim Wabbes (Ha Concerts) bijvoorbeeld een uitgebreid interview aan De Standaard, terwijl onze eigen Lize Colson dan weer live te horen was op Radio 1 (vanaf 1:41:05) tijdens het programma TimeOut. Ook Klara bracht de sfeer van de conferentie naar de luisteraars met een live-uitzending van het zaterdagavondprogramma in Ha Concerts, en een interview met Wim Wabbes. Een quote die wij alvast zeker onthouden uit dat interview: “Stéphane Galland speelde in Ha Concerts en meteen na het concert verzilverde hij 8 boekingen in het buitenland”. Een sprekend voorbeeld van de impact van deze conferentie. Daarnaast verschenen we op VRT NWSLuminous Dash en Jazz'Halo, en wisten we ook internationaal op te vallen met persaandacht van toonaangevende jazzmedia zoals onder meer Jazzwise, Jazz Journal, Jazz North en Citizen Jazz

European Jazz Conference 2024 is een organisatie van VI.BE, JazzLab, Ha Concerts en Europe Jazz Network, met de steun van Creative Europe, Bijloke Muziekcentrum, Stad Gent, Vlaamse Gemeenschap, Lotto, Sabam for Culture, PlayRight, Fédération Wallonie-Bruxelles, Wallonie-Bruxelles Musiques, Museact, Belgium Booms, VIERNULVIER Gent, DEMOCRAZY, Gent Jazz & Omer.

Check het volledige programma op de site van Belgium Booms.

Lotto najaar

Reclame