VI.BE

Steunpunt voor artiest
en muzieksector

Shazam

Shazam (onderdeel van de Apple-familie) is wereldwijd de populairste mobiele applicatie voor muziekherkenning. Gebruikers van Shazam gaan een nummer dat ze net hebben ontdekt veel sneller opslaan in hun streaming-bibliotheek of er een download van aankopen. Een niet te onderschatten manier om je muziek aan de man te brengen dus. Hoe krijg je jouw muziek in de Shazam-database?

Laatst bewerkt op 24.05.24

Advies
© nina vandeweghe

© nina vandeweghe

Shazam heeft overeenkomsten met een aantal labels, platformen en distributiediensten om hun databank zo compleet mogelijk te maken. Als je muziek al beschikbaar is via een label of aggregator kan je dus best eerst nakijken of je al niet bent opgenomen in de Shazam-database. De beste manier om dit te doen, is simpelweg de app downloaden en testen of je muziek herkend wordt. Als je muziek nog niet herkend wordt door Shazam heb je deze opties:

  • Als je een eigen label runt en je wil meteen je hele catalogus toevoegen, kan je het best rechtstreeks contact opnemen met Shazam. De beste manier om dit te doen is via het contactformulier op hun site. 

  • Als je enkel je eigen muziek wilt toevoegen en je al werkt met een aggregator of distributiedienst (bv. om je muziek op Spotify of Apple Music te zetten) kan je best eerst bij je aggregator kijken of die jouw muziek al distribueert naar Shazam. Meestal kan je dit gemakkelijk terugvinden op de site van een distributiedienst. Momenteel werken onder meer Believe Digital / CDBaby / Ditto Music / finetunes / Fuga / Ingrooves / The Orchard  / Tunecore / Zimbalam al samen met de app. 

Shazam werkt samen met TiVo (vroeger Rovi) om bio’s van artiesten toe te voegen. Wil je jouw bio, foto’s en andere metadata toevoegen aan de TiVo database, dan kan je je fysieke CD of digitale release naar hen opsturen samen met de nodige informatie. Hoe dat precies gaat, lees je hier. Let op: het kan enkele maanden duren vooraleer de TiVo-redacteurs jouw info hebben verwerkt.

Wil je ook je lyrics weergeven in Shazam, dan kan dat via Musixmatch. Zij trekken zelf nieuwe muziek binnen via Spotify en iTunes, dus zorg er in de eerste plaats voor dat je muziek daar beschikbaar is. De Musixmatch curatoren zorgen er na verloop van tijd dan voor dat de lyrics worden aangevuld. Wil je als artiest zelf controle hebben over de lyrics van je eigen werk, dan moet je eerst ‘verified artist’ worden. Je kan een aanvraag doen via dit formulier.

Shazam heeft zelf een ‘Shazam for Artists’ omgeving. Daarin krijg je statistieken over hoeveel, waar en wanneer je tracks ‘geshazamd’ worden, je krijgt een melding als er een significante piek is, je kan extra foto’s en video’s delen, je profiel updaten etc. Om dat te kunnen doen, moet je eerst verified zijn: je moet op z’n minst 1000 Shazam-volgers hebben en dan dit formulier invullen. 

Veel meer hulp voor artiesten vind je op support.shazam.com.

Een vraag over jouw situatie? We geven je persoonlijk advies via mail of telefoon.

Wil je een uitgebreide babbel? Stuur een mailtje en we plannen een adviesgesprek via videocall of bij ons op kantoor.