VI.BE

Steunpunt voor artiest
en muzieksector

Residentiebeurzen

Residenties zijn een ideale manier om je even volledig te smijten op nieuwe songs of een knallende live set. Professionele artiesten kunnen hiervoor subsidies aanvragen binnen het Kunstendecreet.

Laatst bewerkt op 15.09.22

Advies
© nina vandeweghe

© nina vandeweghe

Door in residentie te gaan krijg je als artiest de mogelijkheid om aan onderzoek te doen, nieuw werk te creëren of je voor te bereiden op live shows. Het is een plek waar je los van je normale werk- of wooncontext terecht kan om je verder te ontwikkelen. Een residentiebeurs komt tussen in de kosten die verbonden zijn aan zo’n residentie. De tussenkomst verschilt naargelang het gaat over residentieplekken met of zonder overeenkomst met de Vlaamse overheid.

Residentieplekken met overeenkomst

Er zijn een aantal heel interessante residentieplekken in het buitenland waarmee het Departement Cultuur, Jeugd en Media een overeenkomst heeft:

Een aanvraag voor zo’n residentiebeurs moet uiterlijk 6 maanden (!) op voorhand gebeuren en er is per residentieplek jaarlijks maar één deadline waarop je een aanvraag kan indienen via KIOSK. De subsidie bestaat uit een vooraf bepaald bedrag die je reis- en leefkosten ter plaatse dekken. Een aantal residenties voorzien ook in extra budget voor de realisatie van een project of publicatie.

Heb je een project in gedacht dat op de snijlijn ligt tussen kunst, cultuur, media, wetenschap en technologie? Dan kan je ook eens een kijkje nemen naar de residenties digitale cultuur.

Residentieplekken zonder overeenkomst

Je kan ook kiezen voor een residentieplek in binnen- of buitenland waarmee het Departement Cultuur, Jeugd en Media geen overeenkomst heeft. Hiervoor gelden de volgende voorwaarden:

  • De residentieplek waar je te gast bent, moet beschikken over rechtspersoonlijkheid en moet residentieplekken aanbieden.

  • Als je gekozen residentieplek in het Nederlandse taalgebied of in het tweetalige gebied Brussel-Hoofdstad is gevestigd, moet het aanbieden van residenties een structureel uitgebouwd onderdeel van haar werking zijn.

  • Bij je aanvraag moet je aantonen dat je door de residentieplek geselecteerd bent voor de residentie.

Voor een residentieplek zonder overeenkomst zal je in je subsidieaanvraag ook een begroting moeten toevoegen. Je kan tot max. 10.000 euro krijgen om je kosten te dekken. Het dossier moet ten laatste twee maanden voor de start van de residentie worden ingediend via KIOSK.

De volledige handleiding vind je op de site van het Departement Cultuur, Jeugd en Media. Daarin vind je ook verdere informatie over het beoordelingsproces en de verantwoordingsplicht.

Een vraag over jouw situatie? We geven je persoonlijk advies via mail of telefoon.

Wil je een uitgebreide babbel? Stuur een mailtje en we plannen een adviesgesprek via videocall of bij ons op kantoor.