Het Publiek Domein
Wanneer een nummer werd geschreven door meerdere auteurs/componisten, begint die 70 jaar te lopen vanaf het moment dat de langstlevende overlijdt. De naam van de oorspronkelijke auteur moet wel altijd met het werk verbonden blijven. Je kan dus niet zomaar een tekst gebruiken en er je naam onder zetten zonder de oorspronkelijke auteur daarbij te vermelden in de credits.
Het systeem van beheer van auteursrechten via Creative Commons houdt er ook rekening mee dat er artiesten zijn die geen enkele vorm van auteursrecht willen laten gelden op hun werk. Het kan zijn dat je muziek creëert die je zonder enige vorm van restrictie aan het publiek wil geven. In principe geef je daarmee dus aan dat je muziek al meteen in het publiek domein terecht komt, zonder daarvoor te moeten wachten tot de termijn van 70 jaar na je dood verstreken is. Creative Commons heeft hiervoor de CC0-verklaring ontwikkeld.
Als je muziek verspreidt onder CC0, doe je afstand van al je auteursrechten, voor zover dat wettelijk mogelijk is. In het Belgisch auteursrecht kan je bv. geen afstand doen van je ‘morele rechten’.. In tegenstelling tot het ‘all rights reserved’ van het klassieke auteursrecht, laat je d.m.v. deze CC0-verklaring aan de gebruikers weten dat er ‘no rights reserved’ zijn.
Eens in het publiek domein, heb je als auteur geen enkele mogelijkheid meer om aan het publiek beperkingen op te leggen inzake het gebruik van jouw werk. Iedereen kan het werk vanaf dan zonder toestemming kopiëren, herwerken of met het publiek delen. Denk er dus twee keer over na voor je zo’n beslissing maakt, want die is onherroepelijk.
Let wel op: het is niet omdat de auteursrechten verjaard zijn, dat de naburige rechten op de opname ook verjaard zijn. Die termijnen kunnen dus sterk verschillen.