VI.BE

Morele rechten van de auteur / componist

Het auteursrecht valt uiteen in twee grote categorieën van rechten. De morele rechten beschermen de persoon van de auteur in zijn/haar relatie tot zijn/haar werk.

04.12.19

Advies
© nina vandeweghe

© nina vandeweghe

Als auteur/componist heb je volgende morele rechten:

  • Het divulgatierecht is het exclusieve recht van jou als auteur om te beslissen wanneer jouw werk voltooid is en of en wanneer je het bekend wil maken aan het publiek. Op basis van dit recht kan je je als auteur bijvoorbeeld verzetten tegen het feit dat een partij (label, publisher, etc.) nummers die je hebt opgestuurd ter illustratie openbaar maakt.
  • Daarnaast kan je als auteur van een werk eisen dat jouw naam bij het werk wordt gepubliceerd. Dit wordt het vaderschapsrecht genoemd. Het vaderschapsrecht speelt ook in de negatieve zin. Dit wil zeggen dat je ook kan beslissen om het werk onder een pseudoniem of anoniem te verspreiden. 
  • Als laatste heb je ook het recht op eerbied of integriteit van je werk. Dit houdt in de eerste plaats in dat er geen aanpassingen of vervormingen aan je werk mogen gebeuren. Het gaat hier zowel over echte aanpassingen aan je werk als over de context waarmee het in verband gebracht wordt. Zo kan je bijvoorbeeld optreden als er tegen je wil een schlagerversie van je song gemaakt wordt, maar ook tegen het gebruik van je originele song in een reclame voor het schlagerfestival als je daar niet mee geassocieerd wil worden. Een ander voorbeeld is het gebruik van je werk door een extremistische organisatie.

Morele rechten zijn geen absolute rechten. Als je denkt dat jouw morele rechten geschonden zijn, wordt er altijd een afweging gemaakt of dat echt wel zo is. Je morele rechten zullen dus niet automatisch de bovenhand nemen over bijvoorbeeld het recht op vrije meningsuiting. Dit wordt altijd geval per geval bekeken en het zal uiteindelijk de rechter zijn die beslist of de morele rechten al dan niet geschonden zijn, maar meestal komt het niet zo ver.

Morele rechten zijn niet integraal overdraagbaar aan anderen. Onderteken dus nooit zomaar een overeenkomst waarin je al je morele rechten overdraagt!

Een vraag over jouw situatie? We geven je ook in coronatijden persoonlijk advies via chat / mail / videochat.

VI.BE werkt voorlopig nog van thuis uit. Maak een videochat-afspraak met een van onze adviseurs.