VI.BE

Steunpunt voor artiest
en muzieksector

Downloadcodes

Downloadcodes laten je toe om fysieke promotie te voeren voor je niet-fysieke releases. Je kan zo’n code bv. koppelen aan een downloadcard, maar je kan die ook bij je cd of vinylplaat steken, mailen naar je fans etc.

Laatst bewerkt op 24.01.23

Advies
© nina vandeweghe

© nina vandeweghe

Als je een account hebt op Bandcamp om je muziek aan de man te brengen, dan zitten daar automatisch 200 gratis unieke downloadcodes bij. Extra codes kan je bijkopen of verdienen door de verkoop van je muziek via Bandcamp. Voor elke $500 omzet die je genereert op het platform krijg je 1000 extra codes.

Bandcamp laat gebruikers de keuze om de codes via mail te verspreiden of om ze te (laten) printen. Wie met MailChimp of ConstantContact werkt, kan de codes automatisch importeren in een emailcampagne. De printversie komt als rooster op A4-formaat op basis van een eenvoudige template waar je wat basisinfo en artwork kan toevoegen. De file kan je dan gewoon printen bij je thuis of in een printshop. Dit is bijvoorbeeld een prima oplossing als je gewoon een downloadcode wilt meegeven bij je vinyls. Wie het liever iets meer op maat heeft, kan met de file ook bij een vormgever terecht om de kaartjes een eigen smoel te geven. Heb je zelf de nodige skills, dan kan je ze natuurlijk ook gewoon zelf aanpassen.

De opties om je pagina een eigen look te geven zijn bij Bandcamp wel iets beperkter dan bijvoorbeeld bij Dropcards. Ook hier kan je nadien een aantal statistieken raadplegen over je downloads. Spijtig genoeg is het (nog) niet mogelijk om een e-mailadres te vragen in ruil voor de download.

Je kan uiteraard ook een downloadpagina aanmaken op je eigen site. Dit hoeft niet complex te zijn, afhankelijk van welk systeem je gebruikt voor je website. Als je webstek bijvoorbeeld met WordPress gebouwd is, kan je dit eenvoudig opzetten door een plug-in als WP Download Codes te installeren. Vanaf dan loopt de how-to ongeveer gelijk als bij Bandcamp. De plug-in maakt het mogelijk om unieke codes te genereren en een downloadpagina aan te maken. Je moet er zelf nog wel voor zorgen dat de codes bij je fans terecht komen.

Ook voor wie niet met WordPress werkt, bestaan er soortgelijke alternatieven. Kijk bijvoorbeeld eens naar Cashmusic.org, een service die verschillende open-source tools aanbiedt die muzikanten kunnen gebruiken om hun online bestaan gemakkelijker te maken. Ook voor downloadcodes vind je hier de nodige tools die je kan integreren in je eigen website.  Wie een beetje handig is met code kan op deze manier heel ver gaan in het personaliseren van zijn downloadpagina en ervoor zorgen dat die perfect integreert met de look en feel van je website. 

Een vraag over jouw situatie? We geven je persoonlijk advies via mail of telefoon.

Wil je een uitgebreide babbel? Stuur een mailtje en we plannen een adviesgesprek via videocall of bij ons op kantoor.